Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

preminuo dr. don Josip Čorić

don_jozo_coric.jpgOkrepljen svetim sakramentima u subotu 4. srpnja 2015. preminuo je dr. don Josip Čorić, dugogodišnji povjerenik za pastoral braka i obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije i član Vijeća HBK za obitelj u više mandata. Sprovodni obredi bit će u ponedjeljak, 6. srpnja 2015. u 17.30 na groblju Orje u pokojnikovoj rodnoj župi sv. Jurja, Žeževica.
 

Ciklus keteheza pape Franje o obitelji

papa-franjo.jpgNakon što je završio ciklus kateheza o Crkvi, papa Franjo je krajem 2014. godine započeo novi ciklus na temu obitelji. Na općoj audijenciji u srijedu 10. prosinca 2014. prvo je podsjetio na tijek i plodove biskupske sinode održane u listopadu te godine na temu: "Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu nove evangelizacije", a potom je na idućim općim audijencijama nastavio razrađivati temu:

Cijeli tekst...
 

Fotografije i video zapisi sa Susreta na Trsatu

2nshko_video.jpgNa mrežnoj stranici Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji (www.susretobitelji.hr ) objavljene su fotografije i video zapisi a) unosa Zavjetne spomen svijeće u Riječku katedralu 1. veljače 2015, b) događanja na uočnicu Susreta u subotu 18. travnja 2015. i c) uvodnog programa i euharistijskog slavlja Susreta u nedjelju 19. travnja 2015.
 

Čestitika za Međunarodni dan obitelji

Čestitka u povodu Međunarodnog dana obitelji, koji se prema rezoluciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 1993. svake godine obilježava 15. svibnja, upakirana je u prigodnoj emisiji "Obitelj danas" Hrvatskog katoličkog radija s početkom u 11 sati. Gost emisije je dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj.
 

Uvodni program susreta na Trsatu

pocetna.jpg

 

 

 

Uoči središnjeg euharisijskog slavlja Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, bio je upriličen uvodni program koji je započeo u nedjelju 19. travnja u 10 sati. Njegova okosnica bila je izgradnja "Nazaretske kućice" sadržajno utemeljena na prethodno priređenoj građi za obitelji, nastaloj kao plod rada Ureda HBK za život i obitelj te stručnih suradnica s. Gordane Igrec, s. Katarine Pišković i gđe Brankice Blažević.

 

Cijeli tekst...
 

Završen Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

mnostvo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji zaključen je svečanim euharistijskim slavljem u perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci u nedjelju 19. travnja 2015. Ozarena lica hodočasnika, njih oko 15.000 koji su ispunili ne samo perivoj nego i dobar dio kalvarije na brdu Fortica, najbolja su potvrda uspjeha susreta i zadovoljština organizatorima za uloženi trud.

 

Cijeli tekst...
 

Objavljena knjiga "Obitelj, vrelo zajedništva"

obitelj_vrelo_zajednistva.jpgNetom prije Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu nakladnička kuća Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript iz Pazina u suizdanju s Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript , izdavačkom djelatnosti Djela Marijina - Pokret fokolara u Hrvatskoj, objavila je hrvatski prijevod knjige "Obitelj, vrelo zajedništva" autora Renza Bonettija. Mons. Bonetti sedam godina vodio je Nacionalni ured za pastoral obitelji Talijanske biskupske konferencije nakon čega se posvetio pastoralnom radu s obiteljima u Bovoloneu blizu Verone. U knjizi su sabrane njegove kateheze u kojima razmišlja o teološkim i duhovnim istinama življenog zajedništva u obitelji između muža i žene kao i o odnosu supružnika s djecom. 

Cijeli tekst...
 

Održan stručni skup "Doprinos katoličkih vrića u evangelizaciji obitelji"

strucni_skup_kat-vrtici_2015.jpgU organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica u prostorijama samostana Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi 6. i 7.ožujka 2015. održan je stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u katoličkim vrtićima na temu: „Doprinos katoličkih vrtića u evangelizaciji obitelji“. Skup je privukao 95 sudionika iz Hrvatske i BiH.

Cijeli tekst...
 

Sjednica Operativnog odbora za Susret na Trsatu

trsat_bazilika.jpgU Franjevačkom samostanu na Trsatu u Rijeci u petak 6. ožujka pod predsjedanjem biskupa Valtera Župana sastao se Operativni odbor za organizaciju Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Razmatrane su i definirane završne pojedinosti organizacije i održavanja Susreta. Raspoređene su preostale liturgijske i i izvanliturgijske uloge, a bilo je riječi i o pristiglim svjedočanstvima za uvodni dio programa kao i o video svjedočanstvima koja su već dostupna na mrežnoj stranici Susreta. Zaključeno je da se preostalo vrijeme iskoristi za veću popularizaciju Susreta i poticaj obiteljima na završnu pripravu te dolazak na Trsat.

Cijeli tekst...
 

U obiteljima započeo rad na "Nazaretskoj kućici"

kucica_ogledna.jpgNa blagdan Gospe Loretske 10. prosinca u hrvatskim obiteljima je započeo rad na "Nazaretskoj kućici" u sklopu istoimenog projekta koji je sastavni dio priprave za 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Obrađujući stožerne i bogoslovne kreposti te 10 Božjih zapovijedi članovi obitelji imaju prigodu kroz razgovor, molitvu i donošenje zajedničkih odluka bolje upoznati temelje svoje vjere, kao i jedni druge, a sve u cilju jačanja uzajamnih sveza ljubavi, ali i svjedočenja ljubavi prema drugima. Predviđeno je da se rad odvija do blagdana Svete obitelji 28. prosinca. Upute i građu može se preuzeti na stranici Susreta  ili pronaći u prosinačkom broju MAK-a, a pomoć obiteljima pruža i HKR svakodnevenim prilozima u 7.15 sati.
 

Otvorena mrežna stranica 2. nacionalnog susreta

konferencija_0412.jpg

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak 4. prosinca 2014. u zgradi HBK u Zagrebu prof. dr. vlč. Jerko Valković predstavio je mrežnu stranicu Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji www.susretobitelji.hr koja na jednom mjestu donosi osnovne informacije o Susretu i pripravi nudeći mogućnost preuzimanja građe Susreta. 

Cijeli tekst...
 

Predstavljanje animiranog filma o sv. Josipu

crtic_sv_josip.jpg

Nakladnička kuća Laudato, nakon prvog animiranog filma o sv. Tereziji Avilskoj, u sklopu serijala "Moja katolička obitelj" objavila je i animirani film o sv. Josipu, glavaru Svete nazaretske obitelji. Predstavljanje će biti u nedjelju 23. studenog 2014. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu nakon mise u 9 sati. Film će predstaviti gospođa Ksenija Abramović, direktorica Laudata, a riječi pozdrava uputit će gospodin Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca te mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta. Oba animirana filma sada su dostupna i na DVD-u.

 

Susret na Trsatu: Objavljen Priručnik za pripravu

prirucnik_naslovnica.jpg

Objavljen je Priručnik koji, kao glavno pomagalo u pripremnom hodu za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, sadrži: molitvu i pjesmu uz Susret; uvodnu riječ nadbiskupa Devčića i biskupa Župana; tekst o Zavjetnoj spomen-svijeći; studijski vodič za proučavanje enciklike Evanđelje života svetog Ivana Pavla II. za pojedinačno ili grupno obrađivanje, dvije kateheze za neposrednu pripravu koje obrađuju temu susreta; dodatne prijedloge i ideje za pripravu te tekst o Svetištu Majke Božje Trsatske. Radni materijali u A4 formatu bit će dostupni na www.susretobitelji.hr. 

 

Tiskana molitvena kartica za Susret na Trsatu

molitva_uz_susret.jpgTiskana je preklopna molitvena kartica koja sadrži molitvu uz Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Ona proizlazi iz Pisma obiteljima koje je Sveti Otac uputio na blagdan Svijećnice 2. veljače 2014. pozivajući obitelji, između ostalog, na molitvu Duhu Svetome za sinodalne oce koji će raspravljati o obitelji na izvanrednoj Biskupskoj sinodi 2014. i redovnoj Biskupskoj sinodi 2015. godine. Kao poticaj hrvatskim obiteljima da odgovore na taj poziv, njegova molitva izrečena na blagdan Svete obitelji 29. prosinca 2013. nadopunjena je retkom koji se odnosi na Susret u nadi da će ju hrvatske obitelji redovito moliti te tako doprinijeti kako uspjehu Susreta na Trsatu tako i dobrim plodovima redovne Biskupske sinode 2015.
 

Službeno: Papa Franjo dolazi u Philadelphiju

papa_franjo_avion.jpg

Sveti Otac je u svom uvodnom obraćanju sudionicima Međunarodnog kolokvija o komplementarnosti muškarca i žene koji se održava u Rimu od 17. do 19. studenog najavio kako će osobno doći u Philadelphiju i sudjelovati na Osmom svjetskom susretu obitelji od 22. do 27. rujna 2015. Bit će to njegov prvi apostolski pohod tome gradu, ali i Sjedinjenim Američkim Državama uopće. Organizatori su izrazili svoje veliko oduševljenje tom odlukom.

 

Humanum: međunarodni kolokvij o komplementarnosti muškarca i žene

humanum.jpg

Od 17. do 19. studenog u Vatikanu će se održati međunarodni kolokvij o komplementarnosti muškarca i žene. Na kolokviju će se okupiti istaknute osobe i stručnjaci iz različitih religija kako bi propitivali odnos između muškarca i žene te ponovo ukazali na njegovu ljepotu u cilju potpore i oživljavanja braka i obiteljskog života za procvat ljudskoga društva. Podrobnije na mrežnim stranicima Humanum.it

Cijeli tekst...
 

Otvorene prijave za Susret u Philadeplhiji

usccb_logo.jpg

Tijekom jesenskog zasjedanja Američke biskupske konferencije nadbiskup Charles J. Chaput, O.F.M. Cap. objavio je da su prijave za Osmi svjetski susret obitelji u Philadelphiji službeno otvorene. Pojedinci i skupine mogu se prijaviti za četverodnevni teološko-pastoralni kongres te rezervirati hotelski smještaj preko mrežne stranice Worldmeeting2015.org/Plan-your-visit/Register.

Cijeli tekst...
 

Sastanak povjerenika - 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

logo_banner_web.jpgSastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji pod predsjedanjem krčkog biskupa mons. Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, održan je u četvrtak 30. listopada 2014. ujutro u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Nosiva točka sastanka bila je vezana uz Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.
Cijeli tekst...
 

Sveci zaštitnici Svjetskog susreta obitelji u Philadelphiji

Philly logo susretaU nedjelju 20. srpnja tijekom svete mise u philadelphijskoj katedrali tamošnji nadbiskup mons. Charles J. Chaput službeno je ozbnanio da će duhovni pokrovitelji odnosno sveci zaštitnici VIII. Svjetskog susreta obitelji biti sv. papa Ivan Pavao II. i sv. Ivana Beretta Molla.

 

Cijeli tekst...
 

Održan sastanak Organizacijskog odbora za 2. nacionalni susret

U ponedjeljak 14. srpnja 2014. na Trsatu je održan sastanak Organizacijskog odbora za 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Sastanak je sazvao mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, koji mu je i predsjedao uz riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića.

Cijeli tekst...
 

Najavljen susret pape Franje sa starijim osobama 28. rujna 2014.

papa Franjo sa starijim osobamaU organizaciji Papinskog vijeća za obitelj Sveti Otac će se u nedjelju, 28. rujna 2014. susresti sa starijim osobama (bakama i djedovima) na Trgu sv. Petra u Rimu. Tema susreta je "Blagoslov dugog života". Program počinje u 9 sati, a u 11 sati papa Franjo predvodit će Svetu misu.
 

Sastanak povjerenika i sjednica Vijeća 11. lipnja 2014.

sastanak povjerenika 110614Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji pod predsjedanjem krčkog biskupa mons. Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, održan je u srijedu 11. lipnja 2014. ujutro u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Istoga dana u popodnevnim satima biskup Župan je predsjedao i sjednicom Vijeća.
Cijeli tekst...
 

Objavljena službena tema Svjetskog susreta obitelji 2015.

logo_philly.pngU utorak 13. svibnja 2014. nadbiskup Charles J. Chaput i nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, objavili da je službena tema Svjetskog susreta obitelji 2015.: „Ljubav je naše poslanje: obitelj puna života". Izbor teme nadahnut je riječima sv. Ireneja „Gloria Dei homo vivens" i odražava središnju ulogu obitelji u poučavanju ljudi kako primati i davati ljubav.

Cijeli tekst...
 

Biskup Chaput: Svi su dobrodošli u Philadelphiju!

biskup_chaput.jpgU rujnu 2015., obitelji iz čitavog svijeta okupit će se u na VIII. Svjetskom susretu obitelji u Philadelphiji. Biskup Chaput izrazio je iskrenu nadu kako će i papa Franjo biti nazočan. Istaknuo je kako će to događanje biti milosni trenutak ne samo za katolike već i za sve ljude dobre volje. Svima je izrazio dobrodošlicu te zamolio da uključe Susret u svoje svakodnevne molitve. U tjednu od 24. ožujka 2014. članovi Organizacijskog odbora borave u Rimu u cilju planiranja i dogovaranja daljnjih organizacijskih koraka. Očekuje se kako će Sveti Otac objaviti i temu Susreta. Novosti se mogu pratiti na službenoj stranici Susreta: www.worldmeeting2015.org.

 

U Rimu održana konferencija "Ivan Pavao II. - papa obitelji"

konferencija_ipii_rim.jpgU Rimu je 20. i 21. ožujka 2014. na Lateranskom sveučilištu održana međunarodna konferencija "Ivan Pavao II. - papa obitelji". U kontekstu skore kanonizacije tog velikog Pape, ali i priprave za biskupske sinode o obitelji konferenciju je organizirao Papinski institut „Ivan Pavao II." za studij braka i obitelji u suradnji s Vijećem europskih biskupskih konferencija (CCEE). Na konferenciji su sudjelovali i delegati iz Hrvatske.
Cijeli tekst...
 

Papa Franjo sa zaručnicima na Valentinovo

sanvalentino_min.jpgViše od dvadeset tisuća parova zaručnika očekuje se u petak 14. Veljače na Trgu sv. Petra, gdje će se, u organizaciji Papinskog vijeća za obitelj, susresti s papom Franjom. Prema informacijama objavljenim na mrežnim stranicama Vijeća zaručnici dolaze iz 28 zemalja diljem svijeta, a ono što im je zajedničko jest činjenica da su se odlučili vjenčati u narednim mjesecima. Iz Hrvatske se na hodočašće i susret sa Svetim Ocem uputilo 30 parova u pratnji vodiča, svećenika te bračnog para.

Cijeli tekst...
 

Obilježen Svjetski dan braka

sdb_hr.jpgU nedjelju 9. veljače 2014. diljem Hrvatske proslavljen je Svjetski dan braka, a velik doprinos tome dali su članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta. Član nacionalnog time te zajednice, p. Josip Sremić, SJ sastavio je i prigodnu propovijed koja je uklopljena u već postojeći paket za obilježavanje. Osobito svečano bilo je u Čakovcu , u Dubrovniku gdje su taj dan obilježavali ujedno i Dan života te u Splitu gdje je i ove godine organiziran tjedan braka od prve od 3. do 9. veljače. U kontekstu obilježavanja pojavila se i vijest da je u tijeku postupak beatifikacije za tri bračna para od kojih dva iz Italije i jedan iz Španjolske. Ako se postupci uspješno privedu kraju oni će se pridružiti blaženim supružnicima Quattrocchi i roditeljima sv. Male Terezije koji su za sada jedni kao supružnici proglašeni blaženima u Katoličkoj crkvi. To će biti još jedna potvrda da su svi pozvan na svetost, bez obzira na stalež, a da se svetost bračnih parova, prije svega, gradi kroz svakodnevni bračni i obiteljski život.

 

Ažurirani popis bračnih i obiteljskih savjetovališta

obitelj_savjetovanje.jpgObjavljujemo ažurirani popis crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta odnosno lokacija gdje je moguće dobiti bračno i obiteljsko savjetovanje. Također, radi boljeg uvid u dosadašnji rad savjetovališta priređen je sažetak njihova djelovanja.
 

Nadati se protiv svake nade

biskup_zupan.jpgPoruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj krčkoga biskupa Valtera Župana za XIX. dan života, 2. veljače 2014.

Ekonomske prilike u mnogim zemljama svijeta i Europske unije ne ulijevaju roditeljima sigurnost za budućnost djece. U Hrvatskoj nezaposlenost nezaustavljivo raste, a mladi kadrovi sa tek završenim školovanjem vide kao jedino rješenje svoje egzistencije odlazak u inozemstvo. Zemlja koja ih je uz velike troškove othranila i školovala sada ih definitivno gubi i kao gotove stručnjake bespovratno prepušta drugima. Ima naslova u medijima koji kao da sugeriraju takav slijed događaja. To ide u prilog rastakanju i nestajanju našega nacionalnog bića, što se čini kao da mnogi priželjkuju. Jesmo li dakle neminovno osuđeni na nestajanje?

Cijeli tekst...
 

Otvorene online prijave za međunarodno hodočašće obitelji u Rim

banner_ho_rim.jpg

Otvorene su online prijave za Hodočašće obitelji na grob Svetog Petra u Godini vjere, a koje će se 26. i 27. listopada 2013. održati u Rimu. Prijava je obvezatna za sve koji žele nazočiti tom događaju i treba ju obaviti do 30. rujna. Moguće se prijaviti kao pojedinac odnosno pojedinačna obitelji ili kao grupa za što su predviđeni zasebni obrasci na stranici Papinskog vijeća za obitelj. Također, sa stranice je moguće preuzeti poster, letak i spot.

 
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 31 - 60 od 105
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png