Priopćenja Vijesti

U organizaciji Vijeća i Ureda HBK za život i obitelj održan kolokvij „Ljubavlju vođeni“ 

Cjelodnevni Kolokvij za djelatnike u pastoralu priprave za brak i praćenja u prvim godinama bračnog života pod naslovom „Ljubavlju vođeni“ održan je u subotu 21. siječnja 2023. u prostorima Svetišta sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu.

Potaknuto objavom dokumenta „Katekumenski itinerariji za bračni život. Pastoralne smjernice za partikularne Crkve“ Dikasterija za laike, obitelj i život Svete Stolice, kolokvij je organiziralo Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj s pripadajućim uredom. Pozivu organizatora, unatoč lošim vremenskim uvjetima, odazvalo se skoro 90 sudionika, što predstavnika gotovo svih nad/biskupija predvođenih povjerenicima za obiteljski pastoral, što predstavnika udruga, pokreta i zajednica uključenih u pastoral priprave za brak i praćenja u prvim godinama bračnoga života.

Skup je prigodnom molitvom i zazivom Duha Svetoga otvorio riječki nadbiskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, uputivši zatim prigodne riječi pozdrava i izražavajući nadu u dobre plodove kolokvija. U ime domaćina sudionike je pozdravio fra Miljenko Hontić, provincijal Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, moderator skupa, uvodno je naglasio kako su ciljevi kolokvija: prikazati stavove zaručnika te aktualno stanje priprave za bračni i obiteljski život kao i praćenja bračnih parova i obitelji u Hrvatskoj; predstaviti spomenuti dokument; prepoznati prepreke provođenju smjernica dokumenta i promišljati daljnje korake unapređenja pastorala priprave za bračni i obiteljski život te praćenje bračnih parova i obitelji u Hrvatskoj.

U prvom dijelu Kolokvija održano je sedam predavanja. Najprije je profesor emeritus dr. sc. vlč. Pero Aračić izlažući na temu „Priprava za brak i praćenje bračnoga života u okviru obiteljskog pastorala Crkve u Hrvatskoj“ dao pregled stanja i iznio neke prijedloge. Predstavljajući rezultate recentnih istraživanja nadovezali su se prof. dr. sc. Slavica Blažeka Kokorić predavanjem o kvaliteti partnerskih odnosa i važnosti vjere u životu polaznika zaručničkih tečajeva te trajni đakon dr. sc. Marijan Spehnjak prikazom stavova i vjerovanja zaručnika iz Zagrebačke nadbiskupije.

Već su prva tri izlaganja potaknula živu i sadržajnu raspravu koja je nastavljena nakon što je dr. sc. Anita Dučkić Sertić progovorila o važnosti priprave za brak i praćenja u prvim godinama bračnog života iz očišta crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta, a mr. sc. don Ante Rako iz očišta crkvenih ženidbenih sudova.

Središnje predavanje bilo je povjereno izv. prof. dr. sc. vlč. Nikoli Vranješu, članu Vijeća HBK za život i obitelj. On je strukturirano predstavio dokument „Katekumenski itinerariji za bračni život. Pastoralne smjernice za partikularne Crkve“, čije se hrvatsko izdanje priprema za objavu. Posljednje predavanje o mogućnostima izobrazbe djelatnika i suradnika u pastoralu braka i obitelji održala je doc. dr. sc. Sanda Smoljo Dobrovoljski, članica Vijeća za obitelj BK BiH.

Temeljem ta dva izlaganja priređene su smjernice za rad u šest usporednih skupina u kojima su sudionici, nakon stanke za ručak, obrađivali bližu, dalju i neposrednu pripravu za brak, slavlje ženidbe, praćenje u prvim godinama braka te mogućnosti izobrazbe u obiteljskom pastoralu.

Popodnevni, zbog vremenskih uvjeta na prometnicama, ponešto skraćeni rad zaključen je u bazilici svetoga Antuna Padovanskog u kojoj su se okupljenima završno obratili voditelj Ureda HBK za život i obitelj, rektor bazilike i tamošnji župnik fra Ivan Lotar te nadbiskup Uzinić koji je svima srdačno zahvalio i izrekao završni blagoslov. Uz zajedničku prigodnu molitvu sv. Antunu Padovanskom sudionici su imali prigodu častiti i relikvije toga „sveca svega svijeta“.

Zaključno, sudionici su izrazili zadovoljstvo organizacijom i sadržajem Kolokvija, ističući kako bi bilo potrebno takva okupljanja redovito organizirati u cilju međusobnog upoznavanja, povezivanja, razmjene iskustava i općenito bolje suradnje i koordinacije nastojanja oko unapređenja i razvoja toga ključnog pastorala.