Priopćenja Vijesti

Održan studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život (Zagreb, 28. 11. 2023.)

U utorak, 28. studenoga 2023., u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije održan je cjelodnevni Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život naslovljen „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“. Na njemu su prvi puta zajedno sudjelovali (nad)biskupijski povjerenici za pastoral braka i obitelji te povjerenici za mlade iz Hrvatske i BiH, studentski odnosno sveučilišni kapelani te predstavnici udruga, pokreta i zajednica uključenih u dalju pripravu za brak. Potaknuti smjernicama novijih crkvenih dokumenata poput apostolskih pobudnica Amoris laetita i Christus vivit te Katekumenatskih itinerara za bračni život, događanje su organizirali Ured HBK za mlade i Ured HBK za život i obitelj radi ostvarivanja triju glavnih ciljeva: 1) Sagledati aktualno stanje provođenja dalje priprave za brak kao i kontinuiteta između pastorala mladih i pastorala studenata te pastorala braka i obitelji; 2) Detektirati postojeće plodove, raspoložive resurse i primjere dobre prakse; 3) Razmotriti mogućnosti unapređenja sa svrhom koordiniranog i integriranog djelovanja uključujući laičke udruge, zajednice i pokrete.

 

 

 

 

 

Nakon uvodne molitve okupljenima su se obratili šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, predsjednik Odbora HBK za mlade i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, predsjednik Vijeća za život i obitelj. Oni su u svojim pozdravima izrazili radost zbog održavanja studijskog dana i povezivanja tih velikih i važnih pastorala za našu Crkvu, njezinu sadašnjost i budućnost. Mons. Glasnović je, uz to, podsjetio je da je osnovno polazište svega Ljubav i da je potreban veliki trud i žrtva da se ta Ljubav svakodnevno očituje u našim obiteljima i među mladima.

 

 

 

 

 

U svrhu ostvarenja prva dva cilja prijepodnevni dio programa sudionicima je ponudio dva izlaganja. Prvo je održao izv. prof. dr. sc. o. Arkadiusz Krasicki o temi Stanje mladih i učinci pastorala mladih/pastorala studenata na dobrobit brakova i obitelji (sažetak), a drugo izv. prof. dr. sc. vlč. Šimo Maršić i dr. sc. vlč. Ante Vrhovac o temi Aktualizacija smjernica Crkve za dalju pripravu za bračni život (sažetak).

 

 

 

 

 

Sadržajne rasprave nakon predavanja poslužile se kao dobar uvod u poslijepodnevni rad koji je uslijedio nakon euharistijskog slavlja koje je predvodio biskup Glasnović u koncelebraciji s biskupom Rogićem i drugim nazočnim svećenicima. Sudionici su bili raspoređeni u četiri tematske skupine u kojima su nastojali ostvariti i treći cilj zajedno promišljajući o mogućnostima unapređenja dalje priprave za brak kroz suradnju pastorala mladih i studenata s pastoralom braka i obitelji, o mogućnostima uključivanja animatora djece i mladih kao i o doprinosu laičkih udruženja i suradnje s njima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izviješća iz skupina poslužila su oblikovanju završnih zaključaka koji se prije svega odnose na potrebu uočavanja pozitivnih primjera i daljnje poboljšavanje suradnje postojećih pastoralnih djelatnika i suradnika na svim razinama (nacionalnoj, biskupijskoj, dekanatskoj i župnoj) kako bi se ostvarili kontinuitet i transverzalnost te međupastoralni sinergijski učinak. Zaključeno je da bi se to moglo postići zajedničkim projektom/projektima koji će nastaviti odvijati i onda kada dođe do promjene povjerenika odnosno studentskog/sveučilišnog kapelana. Naposljetku, usuglašeno je kako je jedan od glavnih preduvjeta unapređenja dalje priprave za brak osmišljavanje i provođenje kvalitetne početne i trajne formacije pastoralnih djelatnika, a napose svećenika.