Vijesti

Pripremni webinar uoči Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba

U cilju pripreme za obilježavanje Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba (nedjelja, 23. srpnja 2023.) Dikasterij za laike, obitelj i život, u ponedjeljak 19. lipnja 2023. od 10 do 13 sati organizirao je webinar za predstavnike europskih biskupskih konferencija uključenih u pastoral starijih osoba. Među njima bio je i Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, budući da je sudjelovao i na prethodnim online susretima tijekom odvijanja ciklusa obiteljskog pastorala u Hrvatskoj posvećenog upravo starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka.

Webinar je započet molitvom Blaženoj Djevici Mariji koja je ciljano uobličena za Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Tajnik Dikasterija g. Gleison De Paula Soiza, uvodno je pozdravio sudionike prenijevši im i pozdrave kardinala Kevina Farrella, prefekta Dikasterija. Potom je progovorio o temi „Pastoralna skrb o starijim osobama: prioritet Crkve u Europi“ istaknuvši kako je Europa osobito pogođena problem starenja i usamljenosti pritom navodeći da takva situacija pogoduju obezvređivanju starijih osoba i širenju „kulture odbacivanja“ koja ih nastoji ukloniti kao nekoristan teret društva. Naglasio je kako je zbog toga potreba žurna uspostava mreže u pogledu pastorala starijih osoba na čemu bi u trebalo zajednički nastojati i raditi po modelu sinodalnog puta koji podrazumijeva slušanje i dijalog. (cjelovito izlaganje na talijanskom jeziku ovdje)

Prof. Gabriella Gambino, podtajnica Dikasterija, obradila je temu „Krsni identitet starijih osoba i crkvena suodgovornost“ ukazavši da su starije osobe po svome krštenju dio tijela Kristova – Crkve – i da su kao takvi pozvani biti akteri crkvenog djelovanja, tim više što čine velik udio u katoličkom laikatu. U tome kontekstu potrebno je najprije razumjeti njih i njihovo stanje, ali jednako tako i stvoriti konkretne situacije za međugeneracijsku razmjenu darova. Stariji koji već imaju iskustva susreta s Kristom mogu puno doprinijeti evangelizacijskim nastojanjima Crkve počevši od apostolata molitve i revnog pristupanja sakramentima do duhovnog dijaloga u čemu do punog izražaja dolazi trostruko poslanje krštenika. (cjelovito izlaganje na španjolskom jeziku ovdje)

Vlč. Luis Manuel Romero Sanchez, predstavnik Španjolske biskupske konferencije, iznio je iskustvo razvoja pastorala starijih osoba Crkve u Španjolskoj ukazavši kako je za koordiniran i sustavan rad, uz redovite godišnje susrete djelatnika i druge aktivnosti, potrebno osnivati urede koji će se time ciljano baviti uspostavljajući suradnju ponajprije s pastoralom mladih i obiteljskim pastoralom, ali i s ustanovama poput domova za starije i nemoćne.

Potom je u duhu sinodalnog hoda sudionicima dano vrijeme za dijalog o iskustvima iz pastorala starijih osoba u partikularnim Crkvama kako bi temeljem izrečenog Dikasterij mogao dobiti bolju sliku o stvarnom stanju, problemima i mogućim rješenjima.

U poslijepodnevnom dijelu dr. Vittorio Scelzo, djelatnik Dikasterija odgovoran za pastoralnu skrb starijih osoba, predstavio je poruku pape Franje kao i pastoralne upute i sadržaje koje je Dikasterij priredio za obilježavanje Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih. Uz pojašnjenje pojedinih smjernica osvrnuo se i na komentar daje kraj srpnja nepovoljno vrijeme za veće pastoralne aktivnosti upozorivši kako je to vrijeme kada su starije osobe najusamljenije i da otići im u posjetu nije ništa drugo nego čin milosrđa. Na taj izlazak i svoje komotnosti pozvani su ponajprije mladi koji će prvi biti na gubitku ako dopuste da se međugeneracijski procjep širi umjesto da ga premošćuju. (cjelovito izlaganje na talijanskom jeziku ovdje)

Na njegovo predstavljanje nadovezala se gospodična Ines Didier iz Portugala koja je razložila poveznicu Svjetskog dana mladih u Lisabonu i Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba zaključujući kako nema boljeg svijeta bez dijaloga među generacijama.

Uslijedilo je još jedno vrijeme za dijalog tijekom kojega su sudionici iznosili ideje i planove za ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana. Predstavnici Dikasterija potaknuli su na razmjenu i nakon završetka webinara kako bi tak dan bio što kvalitetnije i sveobuhvatnije obilježen.