Događanja Vijesti

Obilježavanje Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 23. srpnja 2023.

Treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba obilježava se u nedjelju 23. srpnja 2023. koja je najbliža spomendanu svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake. Za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana papa Franjo izabrao je navod iz Lukina evanđelja Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1, 50) u želji da ga poveže sa Svjetskim danom mladih koji će se nedugo nakon održati u Lisabonu (1. – 6. kolovoza 2023.) Ta poveznica između starih i mladih ujedno jedan od glavnih naglasaka njegove poruke za Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba (poruka na IKA-i ovdje, PDF ovdje).

Najavljeno je da će na sam Svjetski dan Sveti Otac predsjedati euharistijskim slavljem u bazilici svetoga Petra, a župe, biskupije, udruge i crkvene zajednice iz cijeloga svijeta pozvane su da Svjetski dan proslave u vlastitom pastoralnom okruženju.

Uz Dekret Apostolske pokorničarne o potpunom oprostu (vijest na IKA-i ovdje), Dikasterij za laike, obitelj i život pripremio je pastoralno-liturgijske materijale koje je Ured HBK za život i obitelj priredio u prijevodu na hrvatski jezik:

Molitva za treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba  (vijest na IKA-i ovdje, PDF ovdje)

Pastoralno-liturgijske smjernice (vijest na IKA-i ovdje, PDF ovdje)

Uz to, Udruženje katoličkih djedova i baka (Catholic Grandparents Association) u suradnji sa Župom sv. Jakova u Međugorju organizira prigodno hodočašće u okviru devetnice župnom zaštitniku svetom Jakovu apostolu kako bi pod Marijinim plaštem okupljeni u međugorskom svetištu zajedno proslavili Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba (vijest na IKA-i ovdje, plakat hodočašća ovdje)