Izdvojeni događaj Vijesti

Održani Nacionalni studijski dani “Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve” (Topusko, 17. – 19. ožujka 2023.)

Od 17. do 19. ožujka 2023. godine u Lječilištu Topusko održani su Nacionalni studijski dani za djelatnike obiteljskog pastorala i pastorala osoba s invaliditetom naslovljeni „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“.

Organizirali su ih Vijeće/Ured HBK za život i obitelj, Vijeće/Ured HBK za laike u sklopu kojega djeluje Pododbor za osobe s invaliditetom te Sisačke biskupije kao domaćin. Time je započet istoimeni trogodišnji pastoralni ciklus (2023. – 2025.) pokrenut s ciljem razvoja pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji u hrvatskim nad/biskupijama.

Na događanju je sudjelovalo gotovo stotinu predstavnika iz svih hrvatskih nad/biskupija kao i predstavnika udruga, zajednica i zaklada uključenih u taj specifični pastoral. Među sudionicima bilo je i osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja kako se o njima ne bi razgovaralo bez njih.

Program studijskih dana bio je osmišljen kao mozaik stručnih predavanja, rada u radioničkim skupinama, svjedočanstava osoba s invaliditetom, iznošenja primjera dobre prakse iz nad/biskupija te iz udruga, zajednica i zaklada, a sve prožeto molitveno-duhovno-liturgijskim sadržajima.

U petak 17. ožujka 2023. svečano otvaranje prigodno je započeto vokalno-gitarističkom izvedbom Psalma 139 u kojemu psalmist iznosi zahvalu Bogu što je stvoren tako čudesno. Uslijedilo je dirljivo obraćanje osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja koji su izrekli posebno uobličena „blaženstva“ otisnuta i na plakatima. U ime organizatora pozdrave su uputili sisački biskup Vlado Košić, dubrovački biskup Roko Glasnović i riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Sudionike su pozdravili i uzvanici gđa Ljubica Lukačić, zastupnica u Hrvatskom saboru i g. Dario Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U završnom dijelu sudionici su mogli doživjeti bogatstvo duha i talente osoba s invaliditetom kroz njihovo glazbeno, literarno i likovno stvaralaštvo.

U okviru prvog predavanja izv. prof. dr. sc. Marko Buljevac i prof. dr. sc. Zdenko Babić sažeto su iznijeli društveni položaj osoba s invaliditetom/djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u RH s prikazom izazova u sustavima socijalne politike. Usto, kao korisnu pomoć, prof. Buljevac je priredio savjete za komunikaciju i ophođenje s osobama s invaliditetom koji su uvršteni u radni materijal za sudionike. Rad je nastavljen u pet radioničkih skupina, od kojih je svaka kao zaštitnika/zaštitnicu imala sveca, blaženika ili blaženicu koji su za života bili osobe s invaliditetom. U prvoj radionici „Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju među nama“ članovima skupina dana je mogućnost za upoznavanje, iznošenje razloga dolaska na studijske dane kao i svojih očekivanja od događanja.

U subotu 18. ožujka predavanje o važnosti podrške obiteljima djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u svladavanju prepreka za uključivanje u zajednicu održala je prof. dr. sc. Ljiljana Igrić, a potom je upečatljivo svjedočanstvo iznijela gđa Marija Kotarski koja je unatoč cerebralnoj paralizi ostvarila svoj san i predanim zalaganjem uz potporu obitelji završila španjolski i talijanski jezik i kulturu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Istaknuvši kako je ona sada sretno zaposlena uspješna žena svoje je svjedočanstvo zaključila snažnom porukom: „Ne bojte se života, živite ga, budite sretni i ispunjeni. Život je samo jedan i Božji je dar, to nikad ne smijemo zaboraviti.“

Poseban dojam na sudionike ostavila je druga radionica naslovljena „Hodaj u mojim cipelama“ koja ih je uvela u svijet osoba s invaliditetom, jer su uz pomoć interaktivnih aktivnosti u nekoj mjeri mogli osjetiti što znači imati oštećen sluh/vid, tjelesna/intelektualna oštećenja ili ona iz autističnog spektra.

Treće predavanje održala je doc. dr. sc. Martina Vuk Grgić progovorivši o teološko–antropološko–pastoralnom pristupu invaliditetu i osobama s invaliditetom. Na to se nadovezalo predstavljanja onoga što se čini za osobe s invaliditetom i njihove obitelji u pet nad/biskupija (Đakovačko-osječkoj, Požeškoj, Sisačkoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj) u kojima su imenovani povjerenici za taj vid pastorala. U trećoj zaključnoj radionici „Osobe s invaliditetom – subjekti župne zajednice“ sudionici su, temeljem svojih iskustava i onoga što su čuli, nastojali konkretizirati pastoralnu skrb i katehizaciju osoba s invaliditetom i njihovim obitelji u različitim tipovima župa (gradska, prigradska i seoska).

U nedjelju 19. ožujka, posljednjeg dana skupa, predstavljeno je djelovanje udruga, zajednica i zaklada (Zajednica Vjera i svjetlo, Udruga Korablja – Zajednica Arka, Humanitarna udruga Job, Humanitarna udruga Ruah, Udruga Iskra svjetlosti, Udruga Volonteri crkve Filipa Nerija, Zaklada Marija de Mattias, Zaklada Čujem, vjerujem, vidim) uključenih u pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Na samom kraju radnog dijela programa voditelji radionica iznijeli su izviješća iz svojih radioničkih skupina iz čega su proizašli i zaključci koji će poslužiti za daljnje odvijanje ciklusa.

Nacionalni studijski dani zaključeni su svečanim euharistijskim slavljem koje je u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Topuskom predvodio biskup Roko Glasnović u zajedništvu sa župnikom i drugim svećenicima, a obogatili su ga članovi zajednicâ „Arka“ te „Vjera i svjetlo“ predvođenjem liturgijskog pjevanja, ministriranjem te dramskim uprizorenjem naviještenog Evanđelja.