Izdvojeni događaj Vijesti

U Vatikanu predstavljen dokument »Starost – naša budućnost« Papinske akademije za život

U utorak 9. veljače 2021. Papinska akademija za život, zajedno s Dikasterijom za cjeloviti ljudski razvoj, na konferenciji za novinare u Vatikanu predstavila je dokument »Starost – naša budućnost. Stanje starijih osoba nakon pandemije« kojim se, temeljem iskustva pandemije Covid-19, poziva na promjenu društvenoga odnosa prema starosti i potiču nove modele skrbi o starijim osobama. U predstavljanju su sudjelovali nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, mons. Bruno-Marie Duffe iz Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj te prof. Etsuko Akiba, članica Akademije iz Japana koja se uključila video vezom. Podrobnije izviješće pročitati ovdje, a video zapis konferencije pogledati ovdje.

Uviđajući kako su upravo starije osobe diljem svijeta najviše pogođene aktualnom pandemijom, kako stoji na mrežnim stranicama Akademije, dokumentom se namjerava naglasiti žurnost dubokog promišljanja koje vodi do preispitivanja modela pomoći starijim osobama, tako da pojedinac i njegova/njezina situacija dođe u središte pozornosti zdravstvene i socijalne politike. Polazište toga modela je želja svakog muškarca i žene da posljednju dionicu života uživa uz pratnju i potporu svoje obitelji u smještaju pogodnom za mirno proživljavanje dana starosti.

U tekstu dokumenta predlaže se koncept „kontinuiteta“ skrbi u kojem se starija osoba može zbrinuti sustavom skrbi koji  podupire obitelj novim i inovativnim integriranim modelima: kućna njega, zdravstveno osoblje iz „susjedstva“, novi modeli obiteljskih domova i zajednički život, usluge u kući kojima se za potiče što duži ostanak u vlastitom domu. Postojeće ustanove u kojima su smještene starije osobe zasigurno su dobrodošla ponuda kao odgovor na potražnju i stvarnu potrebu. Iako su i mnoge ustanove unutar Crkve brojnima onemoćalim starijim osobama predstavljale stvarnu potporu, potrebno je započeti iskrenu i ozbiljnu raspravu o učinkovitosti i izvedivosti novih modela.

Cjeloviti tekst dokumenta na nekoliko svjetskih jezika može se preuzeti ovdje.