Godina obitelji Amoris laetitia Vijesti

»Svi smo ograničeni« – četvrti videozapis kampanje #IamChurch usmjerene osobama s invaliditetom

Četvrti videozapis serijala »Ja sam Crkva!« (#IamChurch) donosi prikaz australskog isusovačkog svećenika Justina Glyna, S.I. koji je unatoč slabovidnosti prisutnoj od rođenja postao cijenjeni odvjetnik i stručnjak za kanonsko pravo u Australskoj provinciji Družbe Isusove. U videozapisu posviješćuje kako smo svi na neki način ograničeni. Svojim svjedočanstvom pobija još uvijek raširenu ideju da je invaliditet neka pogreška. Potvrđuje to svojim završnom izjavom: »Naša ograničenja nisu nesreće ili kazne, već su dio tajne ljudskog bića u kojoj svatko dijeli sliku Božju na svoj način i svi zajedno izgrađuju Tijelo Kristovo.«

Upravo u toj perspektivi, govoreći o invaliditetu u životu Crkve, moguće je umjesto »oni« početi govoriti »mi«, jer kako kaže Justin Glyn kao svećenik otkrio je da smo svi ograničeni i da nismo pozvani na savršenstvo kao pojedinci, već smo pozvani dijeliti ograničenu i ranjivu prirodu za koju vjerujemo da je Krist došao podijeliti s nama.

Njegove riječi pokazuju koliko je važno promišljanje kršćana koji osobno žive to stanje kako bi se otkrio drugačiji pristup invalidnosti, kako na teološkoj tako i na pastoralnoj razini. Nadalje, pomažu da se te osobe ne promatra samo kao pasivne primatelje skrbi Crkve, nego da se uz njihovu pomoć otkrije poziv zajednički svakom kršteniku.

Videozapis se može pregledati OVDJE.

Produkcija: Poti Pictures

Priprema inačice s hrvatskim podnapisima: Ured HBK za život i obitelj u suradnji s gospođom Marijom Kotarski, prof.

#IamChurch je inicijativa Dikasterija za laike, obitelj i život Svete Stolice, u sklopu Godine obitelji Amoris laetitia. Pet priređenih videozapisa otkrivaju različite osobe s invaliditetom, žene i muškarce, laike i svećenike, teologe ili jednostavne vjernike, koje su prečesto žrtve kulture odbacivanja, a koje svojim osmijehom, radošću i ne stavljanjem u ulogu žrtve pokazuju privlačno lice Crkve, ujedno svjedočeći o složenosti i bogatstvu svijeta invaliditeta.