Priopćenja Vijesti

Sastanak nad/biskupijskih povjerenika za obiteljski pastoral te sjednice Vijeća HBK za život i obitelj održani 7. listopada 2022.

Sastanak nad/biskupijskih povjerenika za obiteljski pastoral te sjednica Vijeća HBK za život i obitelj, pod predsjedanjem nadbiskupa Mate Uzinića, održani su u petak 7. listopada 2022. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Bio je to prvi susret povjerenika i prva sjednica Vijeća nakon održavanja Četvrtog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu krajem svibnja te Desetog svjetskog susreta obitelji krajem lipnja ove godine. Stoga su središnji dio sastanka u jutarnjim satima i sjednice Vijeća u popodnevnim satima bili posvećeni upravo osvrtima na spomenute susrete. Povjerenici su prethodno Uredu HBK-a za život i obitelj poslali svoja vrednovanja nacionalnog susreta i cijeloga ciklusa obiteljskog pastorala (2019. – 2022.) koja su im na sastanku predstavljena u objedinjenom obliku. Uz pojedine stavke obrasca za vrednovanje razvila se i rasprava o tome što bi od sadržaja trebalo zadržati, što je potrebno unaprijediti, a što promijeniti. Ocjene i komentari potvrđuju da ima razloga za zadovoljstvo unatoč tome što je cijeli proces bio obilježen pandemijom koja je uvelike omela redovito odvijanje i odgodila sam završetak ciklusa u Ludbregu.

Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK-a za život i obitelj, izvijestio je povjerenike o sudjelovanju delegacije HBK-a i BK BiH na središnjim događanjima Desetog svjetskog susreta obitelji u Rimu, a povjerenici su se nadovezali s onim što je učinjeno u hrvatskim nad/biskupijama kako bi se susret odvio u „multicentričnom i raširenom obliku“ kako je to papa Franjo bio zatražio. Istaknuto je da se tekstualni sadržaji i videozapisi sa susreta mogu pronaći na mrežnim stranicama susreta (https://romefamily2022.com/), a da se povjerenici mogu poslužiti i detaljnim izviješćem koje je priredila mr. sc. Zrinka Gregov, tajnica Vijeća HBK-a za život i obitelj. Također, dogovoreno je da se poduzmu odgovarajući koraci kako bi se pastoralnim djelatnicima i obiteljima na hrvatskom jeziku priredilo »Misionarsko poslanje obitelji“ koje je papa Franjo izgovorio u subotu, 25. lipnja 2022., na završetku susreta u Rimu.

Drugi dio sastanka povjerenici su posvetili planiranju idućeg ciklusa obiteljskog pastorala (2023. – 2025.) za koji je, na tragu ovogodišnje poruke Vijeća za Dan života, predloženo da bude posvećen obiteljima u kojima je netko od članova osoba s invaliditetom ili dijete s teškoćama u razvoju kako bi se potaknuo sustavniji razvoj pastoralne skrbi usmjerene njima. Kao što je uobičajeno, ciklus bi trebao započeti u proljeće 2023. nacionalnim studijskim danima za djelatnike u pastoralu braka i obitelji, ali ovaj put i za djelatnike u pastoralu osoba s invaliditetom. Naime, organizacija ciklusa odvijala bi se u suradnji s Vijećem HBK-a za laike u sklopu kojega djeluje Pododbor za osobe s invaliditetom.

U završnom dijelu sastanka, na tragu nedavno objavljenog dokumenta »Katekumenski itinerariji za bračni život. Pastoralne smjernice za partikularne Crkve. Dikasterija za laike, obitelj i život, bilo je govora o organizaciji kolokvija za djelatnike u pastoralu priprave za brak i praćenja parova u prvim godinama braka. Time bi se, sukladno novim smjernicama opće Crkve, nastojalo potaknuti unapređenje toga važnog vida pastorala u hrvatskim nad/biskupijama.

U popodnevnim satima članovi Vijeća HBK-a za život i obitelj najprije su obaviješteni o stanju izvršenja zaključaka prethodne sjednice, a potom i o ključnim aktualnostima te najavama događanja na međunarodnom i nacionalnom planu.

Vijećnici su se posebno osvrnuli na aktualno savjetovanje s javnošću o Prijedlogu za utvrđivanje Nacrta promjena Ustava Republike Hrvatske. Izrazili su zabrinutost zbog stvaranja pritisaka za unošenje dodatnih promjena u Ustav RH kojima se ljudski život, koji je najveća dragocjenost i najvrjedniji resurs društva, želi dodatno ugroziti u njegovim najosjetljivijim prenatalnim fazama. Ponovno je naglašeno kako svakom ljudskom biću, stvorenom na Božju sliku i priliku, pripada neotuđivo dostojanstvo i pravo na život te da smo ga kao pojedinci i društvo pozvani štititi od začeća do prirodne smrti. Polazeći od toga da bi Ustav trebao biti neprijeporni temeljni pravni propis svih građana, istaknuto je mišljenje kako valja izbjegavati inicijative i pritiske koji izazivaju podjele. Umjesto toga, shvaćajući svu ozbiljnost demografskog kraha potvrđenog rezultatima popisa stanovništva iz 2021., sve bi se sastavnice društva, bez obzira na svjetonazorske razlike, trebale povezati te zajedničkim snagama prionuti da se roditeljima i njihovoj začetoj djeci zajamče i osiguraju svi potrebni uvjeti kako bi mogla odrastati u ljubavi i sigurnosti obiteljskog doma. Vijećnici su izrazili nadu da će to naposljetku dovesti i do povećanja nataliteta koji je glavni preduvjet opstojnosti i željenog napretka. Na tome tragu dogovoreno je da Vijeće promicanjem Velike molitvene devetnice „Hrvatska moli za život“ i u 2023. godini potakne vjernike, kao i sve ljude dobre volje, na predaniji angažman i davanje doprinosa svjedočenju i širenju »kulture života“.

Nastavno na zaključke sastanka povjerenika, vijećnici su također prokomentirali nacionalni i svjetski susret obitelji te su dali svoj obol planiranju idućeg ciklusa obiteljskog pastorala. Naposljetku, prepoznajući važnost bračnih i obiteljskih savjetovališta u kontekstu preventivnog i edukativnog djelovanja na dobrobit brakova i obitelji, ali i unošenja svjetla u njihove krize, tjeskobe i teškoće, vijećnici su raspravljali o tome kako još kvalitetnije i sustavnije organizirati njihov rad u okviru pastoralnog djelovanja Crkve u Hrvatskoj.