Izdvojeni događaj Vijesti

Proslava drugog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 24. srpnja 2022.

Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice na svojim mrežnim stranicama 14. srpnja 2022. izvijestio je o skorašnjoj proslavi drugog Svjetskog dana baka, djedova i starijih osoba u nedjelju 24. srpnja 2022. nadahnutog temom »Rod donose i u starosti« (Ps 92, 15) koju je papa Franjo izabrao za taj dan. Na tragu svoje poruke koju je još u svibnju ciljano uobličio za tu prigodu, Sveti Otac želio je ponuditi starijima svojevrsni egzistencijalni projekt: da budu »tvorci revolucije nježnosti«.

Najavljeno je da će te nedjelje 24. srpnja 2022. s početkom u 10 sati kardinal Angelo De Donatis po nalogu Svetoga Oca predslaviti euharistijsko slavlje u bazilici sv. Petra u Rimu. No kao i prošle godine sve su biskupije, župe i crkvene zajednice diljem svijeta pozvane obilježiti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Dikasterij za laike, obitelj i život predlaže dva glavna oblika obilježavanja: slavljenje svete mise i posjet usamljenim starijim osobama. Za tu svrhu Dikasterij je priredio i preko svojih mrežnih stranica svima ponudio niz pastoralnih i liturgijskih sadržaja i preporuka na nekoliko svjetskih jezika. Uz prigodnu molitvu sastavni dio tih sadržaja su i kateheze koje je papa Franjo posljednjih mjeseci održavao u sklopu svojih općih audijencija srijedom, a koje su dostupne i na hrvatskom jeziku.

Također, korisno je naglasiti da je uz posjet i praćenje starijih usamljenih osoba Crkva, za one koji to učine u danima prije ili poslije 24. srpnja, predvidjela mogućnost zadobivanja potpunog oprosta uz redovite uvjete. Na taj način, Sveti Otac potvrđuje ono što je napisao u svojoj poruci: »Posjećivanje usamljenih starijih ljudi je djelo milosrđa u naše vrijeme!«

Govoreći o Svjetskom danu djedova, baka i starijih osoba 2022., kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, istaknuo je: »Uz Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, Sveti Otac nas poziva da postanemo svjesni važnosti starijih osoba u životu društava i naših zajednica. I to ne na sporedan, već na strukturalan način, a proslava njima posvećenog dana pomaže u postavljanju temelja za redoviti pastoral osoba starije životne dobi.«

Vrijedi podsjetiti kako je papa Franjo prošle 2021. odredio da se ovaj Dan slavi svake godine četvrte nedjelje u srpnju, oko blagdana svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake. Ovo godine to je 24. srpnja. Istog dana Sveti Otac započinje svoje apostolsko putovanje u Kanadu, tijekom kojeg je predviđen posjet svetištu svete Ane i susret s mladima i starima u osnovnoj školi u Iqaluitu. Briga za starije osobe i njihov dijalog s novim naraštajima stalna je briga Svetoga Oca, koji je veliki dio ovogodišnjih audijencija srijedom posvetio katehezama o smislu i vrijednosti starosti.

Nadalje, objavljena molitvena nakana za mjesec srpanj 2022. koju Sveti Otac povjerava cijeloj Crkvi preko Papine svjetske molitvene mreže odnosi se upravo na starije osobe.