Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Završen Drugi nacionalni susret hrvatskih katolièkih obitelji

Ispis E-mail

mnostvo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


Drugi nacionalni susret hrvatskih katolièkih obitelji zakljuèen je sveèanim euharistijskim slavljem u perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci u nedjelju 19. travnja 2015. Ozarena lica hodoèasnika, njih oko 15.000 koji su ispunili ne samo perivoj nego i dobar dio kalvarije na brdu Fortica, najbolja su potvrda uspjeha susreta i zadovoljština organizatorima za uloženi trud.

 

2nshko_pocetak.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Okupljenom mnoštvu prvo se pozdravnim rijeèima obratio domaæin susreta, rijeèki nadbiskup i metropolita mons. Ivan Devèiæ, a zatim je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, uputio svoje pozdrave i proèitao poruku pape Franje . Predslavio je zagrebaèki nadbiskup kardinal Josip Bozaniæ, a snažnu i poticajnu propovijed izrekao je mons. Valter Župan, krèki biskup u miru i predsjednik Vijeæa HBK za život i obitelj.

propovijed_biskup_zupan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Suslavili su biskupi svih hrvatskih biskupija i predsjednik Vijeæa za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Marko Semren, u zajedništvu s više od dvjesto sveæenika, ðakona i trajnih ðakona.

2nshko_oltar.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Liturgijsko pjevanje animiralo je dvjestotinjak pjevaèa iz združenih zborova: Rijeèki nadbiskupijski zbor, Katedralni zbor "Cantores Sancti Viti", zbor svetišta Majke Božje Trsatske, župni zbor Marije Pomoænice Rijeka, župni zbor Uznesenja Blažene Djevice Marije Rijeka, Schola Cantorum Rijeka (KUD Fratellanza), Katedralni zbor Krk i župni zbor iz Omišlja. Zborom je ravnao maestro Giovanni Geraci uz glazbenu pratnju na orguljama maestra Nevena Kraljiæa i Limeni Puhaèki Ensemble Rijeka. Pjesmaricu s notnim zapisom može se preuzeti ovdje .

2nshko_zbor.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

U liturgijskim ulogama sudjelovali su predstavnici veæine hrvatskih (nad)biskupija. U ulaznoj procesiji, uz zvuke pjesme susreta "Kristu vjerni zauvijek", Zavjetnu spomen-svijeæu hrvatskih katolièkih obitelji nosili su, obuèeni u narodne nošnje svoga kraja, obitelj Boškoviæ iz Dubrovaèke biskupije i obitelj Pejiæ iz Ðakovaèko-osjeèke nadbiskupije.

zavjetna_svijeca_boskovic-pejic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvo misno èitanje proèitala je Zrinka Stanojeviæ iz Splitsko-makarske nadbiskupije, a drugo dr. Vlatko Grkoviæ iz Zadarske nadbiskupije, dok je psalam otpjevala Andrejka Srdoè Geraci iz Rijeèke nadbiskupije. Evanðelje je proèitao ðakon Marko Šariæ takoðer iz Rijeèke nadbiskupije.

 

1_citanje_stanojevic.jpg
 2_citanje_grkovic.jpg
 psalam_andrejka.jpg  evanelje_saric.jpg

Molitvu vjernika èitali su: Miljenko Flajs, stalni ðakon iz Varaždinske biskupije; Blaženka Lukenda kao predstavnica Hrvata iz BiH; Neda Soldan krizmanica iz Bjelovarsko-križevaèke biskupije; s. Kristina Tuniæ izabrana od strane Konferencije viših redovnièkih poglavara i poglavarica; brigadir Mato Matanoviæ kao predstavnik Vojnog ordinarijata, Mario Keèa iz Zagrebaèke nadbiskupije te supružnici Matoševiæ iz Požeške biskupije.

 

molitva_vjernika_flajs.jpg
molitva_vjernika_lukenda.jpg
 molitva_vjernika_soldan.jpg  molitva_vjernika_tunic.jpg
 molitva_vjernika_matanovic.jpg  molitva_vjernika_keca.jpg
 molitva_vjernika_matosevic.jpg

Za prinos darova izabrane su obitelji iz biskupija Rijeèke metropolije: obitelj Malkoè iz Rijeèke nadbiskupije, obitelj Poplašen iz Krèke biskupije, obitelj Lonèar iz Gospiæko-senjske biskupije i obitelj Bogešiæ iz Poreèko-pulske biskupije, koja je prinijela novèani dar za obitelji u potrebi prikupljen tijekom korizme u spomenutim i nekim drugim biskupijama.

prinos_darova_malkoc.jpg
prinos_darova_poplasen.jpg
 prinos_darova_bogesic.jpg  

Uz druge predstavnike državnih, županijskih i gradskih vlasti, susret je svojom nazoènošæu uvelièala i predsjednica Republike Hrvatske gospoða Kolinda Grabar-Kitaroviæ.

2nshko_duznosnici.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Iduæi susret, kako je na samom kraju svete mise najavio mons. dr. Želimir Puljiæ, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, održat æe se 2018. u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu .

(fotografije: foto Kurti) 

Detaljnije o  susretu na Trsatu potražiti na mrežnoj stranici www.susretobitelji.hr, na kojoj su dostupni i foto odnosno video materijali.

 

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

Zavjetna spomen-svijeæa hrvatskih katolièkih obitelji

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katolièkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katolièkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeæa, kao i hrastov svijeænjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katolièkoj crkvi povezujuæi prošlost, sadašnjost i buduænost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png