Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Završen Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Ispis E-mail

mnostvo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji zaključen je svečanim euharistijskim slavljem u perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci u nedjelju 19. travnja 2015. Ozarena lica hodočasnika, njih oko 15.000 koji su ispunili ne samo perivoj nego i dobar dio kalvarije na brdu Fortica, najbolja su potvrda uspjeha susreta i zadovoljština organizatorima za uloženi trud.

 

2nshko_pocetak.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Okupljenom mnoštvu prvo se pozdravnim riječima obratio domaćin susreta, riječki nadbiskup i metropolita mons. Ivan Devčić, a zatim je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico, uputio svoje pozdrave i pročitao poruku pape Franje . Predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a snažnu i poticajnu propovijed izrekao je mons. Valter Župan, krčki biskup u miru i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj.

propovijed_biskup_zupan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Suslavili su biskupi svih hrvatskih biskupija i predsjednik Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Marko Semren, u zajedništvu s više od dvjesto svećenika, đakona i trajnih đakona.

2nshko_oltar.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Liturgijsko pjevanje animiralo je dvjestotinjak pjevača iz združenih zborova: Riječki nadbiskupijski zbor, Katedralni zbor "Cantores Sancti Viti", zbor svetišta Majke Božje Trsatske, župni zbor Marije Pomoćnice Rijeka, župni zbor Uznesenja Blažene Djevice Marije Rijeka, Schola Cantorum Rijeka (KUD Fratellanza), Katedralni zbor Krk i župni zbor iz Omišlja. Zborom je ravnao maestro Giovanni Geraci uz glazbenu pratnju na orguljama maestra Nevena Kraljića i Limeni Puhački Ensemble Rijeka. Pjesmaricu s notnim zapisom može se preuzeti ovdje .

2nshko_zbor.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

U liturgijskim ulogama sudjelovali su predstavnici većine hrvatskih (nad)biskupija. U ulaznoj procesiji, uz zvuke pjesme susreta "Kristu vjerni zauvijek", Zavjetnu spomen-svijeću hrvatskih katoličkih obitelji nosili su, obučeni u narodne nošnje svoga kraja, obitelj Bošković iz Dubrovačke biskupije i obitelj Pejić iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

zavjetna_svijeca_boskovic-pejic.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvo misno čitanje pročitala je Zrinka Stanojević iz Splitsko-makarske nadbiskupije, a drugo dr. Vlatko Grković iz Zadarske nadbiskupije, dok je psalam otpjevala Andrejka Srdoč Geraci iz Riječke nadbiskupije. Evanđelje je pročitao đakon Marko Šarić također iz Riječke nadbiskupije.

 

1_citanje_stanojevic.jpg
 2_citanje_grkovic.jpg
 psalam_andrejka.jpg  evanelje_saric.jpg

Molitvu vjernika čitali su: Miljenko Flajs, stalni đakon iz Varaždinske biskupije; Blaženka Lukenda kao predstavnica Hrvata iz BiH; Neda Soldan krizmanica iz Bjelovarsko-križevačke biskupije; s. Kristina Tunić izabrana od strane Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica; brigadir Mato Matanović kao predstavnik Vojnog ordinarijata, Mario Keča iz Zagrebačke nadbiskupije te supružnici Matošević iz Požeške biskupije.

 

molitva_vjernika_flajs.jpg
molitva_vjernika_lukenda.jpg
 molitva_vjernika_soldan.jpg  molitva_vjernika_tunic.jpg
 molitva_vjernika_matanovic.jpg  molitva_vjernika_keca.jpg
 molitva_vjernika_matosevic.jpg

Za prinos darova izabrane su obitelji iz biskupija Riječke metropolije: obitelj Malkoč iz Riječke nadbiskupije, obitelj Poplašen iz Krčke biskupije, obitelj Lončar iz Gospićko-senjske biskupije i obitelj Bogešić iz Porečko-pulske biskupije, koja je prinijela novčani dar za obitelji u potrebi prikupljen tijekom korizme u spomenutim i nekim drugim biskupijama.

prinos_darova_malkoc.jpg
prinos_darova_poplasen.jpg
 prinos_darova_bogesic.jpg  

Uz druge predstavnike državnih, županijskih i gradskih vlasti, susret je svojom nazočnošću uveličala i predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar-Kitarović.

2nshko_duznosnici.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Idući susret, kako je na samom kraju svete mise najavio mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, održat će se 2018. u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu .

(fotografije: foto Kurti) 

Detaljnije o  susretu na Trsatu potražiti na mrežnoj stranici www.susretobitelji.hr, na kojoj su dostupni i foto odnosno video materijali.

 

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png