Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Sastanak povjerenika i sjednica Vijeća 11. lipnja 2014.

Ispis E-mail
sastanak povjerenika 110614Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji pod predsjedanjem krčkog biskupa mons. Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, održan je u srijedu 11. lipnja 2014. ujutro u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Istoga dana u popodnevnim satima biskup Župan je predsjedao i sjednicom Vijeća.

U prvom dijelu sastanka povjerenici su iznijeli kratka izvješća o već održanim (nad)biskupijskim danima obitelji odnosno o tijeku priprema u onim (nad)biskupijama gdje će se taj dan održati u drugom dijelu godine. Za sada su takva događanja održana u Đakovačko osječkoj nadbiskupiji (29. ožujka), Šibenskoj biskupiji (5. travnja), Krčkoj biskupiji (6. travnja), Gospićko-senjskoj (3. svibnja) te Porečkoj i pulskoj biskupiji (17. svibnja), a iduće subote, 14. lipnja u prigodi svetkovine sv. Vida, održat će se u Riječkoj nadbiskupiji.

Biskup Župan je naglasio važnost biskupijskih dana u kontekstu priprave za 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja 2015. u Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci na temu „Obitelj! Nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“. Usto, istaknuo je značaj molitvene sastavnice pripreme za Susret, ali i stvaranja novih i jačanja postojećih župnih obiteljskih zajednica u kojima bi se trebale obrađivati pripremne kateheze uz encikliku Evanđelje života.

U nastavku, dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, upoznao je povjerenike s onim što je do sada učinjeno u pripremi Susreta. U tom kontekstu, predstavio je i obrazložio neke prijedloge sadržaja pripremnog razdoblja kao i samog Susreta o čemu su se povjerenici očitovali iznoseći, pritom, svoje prijedloge i ideje.

Bilo je riječi i o suradnji u organizaciji 3. pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenika koji će se  održati početkom ožujka 2015. na temu "Pastoral zaručništva. Pastoralno-katehetska priprava za brak". Povjerenici su pozdravili takvu suradnju zaključujući kako je potrebno angažiranije poraditi na unapređenju priprave za brak zahvaćajući svu njenu širinu u rasponu od dalje, preko bliže pa do neposredne priprave. Također, istaknuto je da se, osim svećenika, u takvu formaciju trebaju uključiti i laici. Zaključeno je, nadalje, da će svakako trebati voditi računa o zaključcima izvanredne Sinode, na jesen ove godine, koja će prethoditi kolokviju, te ih integrirati u sadržaj kolokvija.

U drugom dijelu sastanka povjerenici su upoznati s aktualnom situacijom i novostima oko promjena pravnih propisa te je raspravljano što se može činiti kako bi pravni propisi uistinu bili u korist života, braka i obitelji. Nadalje, povjerenici su obaviješteni i o tijeku priprema za 8. svjetski susret obitelji koji će se održati u rujnu 2015. u Philadelphiji na temu "Ljubav je naše poslanje. Obitelj puna života". Naposljetku, izmijenjena su neka dobra iskustva i prakse u provođenju obiteljskog pastorala.

Pod predsjedanjem biskupa Valtera Župana u popodnevnim satima održana je i sjednica Vijeća HBK za život i obitelj. Vijećnici su također raspravili aktualnu situaciju oko promjena pravnih propisa te oko zdravstvenog i građanskog odgoja u školama. Donijeti su i neki konkretni zaključci u cilju podizanja kvalitete argumentiranog sudjelovanja u javnim raspravama i općenito konkretizacije pomoći obiteljima na temelju istraživanja, statističkih pokazatelja i suradnje sa stručnjacima. Vijećnici su dali svoje mišljenje na do sada učinjeno u pripravi za 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji te iznijeli neke dodatne prijedloge. Usto, određeni su predstavnici Vijeća koji će se uključiti u organizaciju 3. pastoralno-katehetskog kolokvija.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png