Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Održan Prvi nacionalni studijski dan

Ispis E-mail

nsd2013_zd_foto.jpgPrvi nacionalni studijski dan za djelatnike pastorala braka i obitelji održan je 19. i 20. travnja 2013. u Samostanu Arbanasi Školskih sestara franjevki u Zadru na temu "Od teologije tijela do evanđelja života". Hrvatska biskupska konferencija, kao glavni organizator događanja, operativnu organizaciju povjerila je Uredu za život i obitelj, a domaćin je bila Zadarska nadbiskupija.

Ukupno je sudjelovalo 155 registriranih odraslih sudionika od kojih najviše bračnih parova predstavnika hrvatskih (nad)biskupija i svećenika te nekolicina predstavnika nacionalnih laičkih udruženja, pokreta i udruga koje se bave životom, brakom i obitelji. Uz to, u organiziranu animaciju bilo je uključeno 36-ero djece sudionika.

Na kraju Studijskog dana sudionici su predstavnicima crkvene i zakonodavne vlasti te cjelokupnoj javnosti uputili Izjavu

Program studijskog dana obuhvaćao je svečano otvaranje, dva temeljna izlaganja, šest tematskih radionica s kojih su podnesena izvješća, raspravu te predstavljanje mogućnosti stručnog usavršavanja iz obiteljskog pastorala. Program je vodio Petar-Krešimir Hodžić.

U petak, 19. travnja, nakon nastupa muške klape Bibinje, skup je u ulozi domaćina pozdravio mons. dr. Želimir Puljić, predsjednik HBK i zadarski nadbiskup. Potom se okupljenima obratio mons. Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj koji je na kraju svog uvodnog izlaganja službeno otvorio Studijski dan.

Uslijedilo je predavanje mr. sc. don Damira Stojića na temu "Teologija tijela: proučavanjem do primjene" u kojem je ukazao na potrebu sustavnog proučavanja teologije tijela Ivana Pavla II. kako bi ju se moglo primjeniti u konkretnom životu. Po završetku poticajnog predavanja sudionici su se uputili u zadarske obitelji koje su im iskazale gostoprimstvo nudeći im večeru, noćenje i doručak.

predavanje_sv.jpg

 

 

 

U subotu, 20. travnja program je započeo predavanjem doc. dr. sci. Suzane Vuletić na temu "Evanđelje života: proučavanjem do primjene", koja je u kontekstu teme ukazala s kojim se biomedicinskim i društveno-pravnim izazovima suočava današnji čovjek.

radionicatt1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nastavku programu sudionici su se rasporedili u šest radionica i uz pomoć voditeljskih parova razrađivali primjenu teologije tijela i evanđelja života tema u pastoralnoj praksi (u priježenidbenom pastoralu, posliježenidbenom pastoralu te u bračnom i obiteljskom savjetovanju).

sv_misa_arbanasi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podnevnu Svetu misu predvodio je mons. Valter Župan koji je u nadahnutoj propovijedi obrazlažući značaj studijskog dana istaknuo potrebnu duhovne i intelektualne izgrađenosti. Studijski dan nastavio se zajedničkom objedom kojega je glabeno obogatio klapski melos.

Izvješća sa radionica pokozala su bogata iskustava pastoralnog djelovanja djelatnika i suradnika u pastoralu braka i obitelji. Zaključci do kojih se došlo iskoristit će se za razradu teme u biskupijama i župama do 2. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji 2015. godine. U raspravi mogli su se čuti i komentari pojedinih sudionika koji su nadopunili izrečene zaključke, odnosno iznijeli svoje vrednovanje Studijskog dana. Dr. Hodžić pročitao je i završnu izjavu sudionika koja je upućena predstavnicima crkvene i zakonodavne vlasti te cjelokupnoj javnosti.

Prije samog zatvaranja Studijskog dana i blagoslova koji je sudionicima uputio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, predstavljene su još mogućnosti stručnog usavršavanja iz obiteljskog pastorala u Italiji (Papinski institut "Ivan Pavao II." za studij braka i obitelji), Austriji (Međunarodni teološki institut za brak i obitelj) i Hrvatskoj (Specijalistički studij pastoralne teologije na KBF-u u Đakovu i Akademija za obiteljsku pedagogiju).

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png