Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Proslava obljetnica u Ninu pod znakom Hrvatskog zavjetnog križa

Ispis E-mail

nin2009_branimirova.jpgU nedjelju 6. rujna u Ninu je upriličena proslava pod nazivom "Nin, 879 - 1979 - 2009 / 1130 godina vjernosti Hrvata Bogu i Katoličkoj Crkvi" kao spomen na svehrvatsko slavlje koje je 1979. godine u zajedništvu svih hrvatskih biskupa predvodio, papin izaslanik, kardinal Franjo Šeper. Tada se okupilo veliko mnoštvo od 250.000 Hrvata sa svih kontinenata kako bi zajedno obilježili 1100. obljetnicu razmjene pisama između pape Ivana VIII. te hrvatskog kneza Branimira i ninskog biskupa Teodozija o priznanju hrvatskog suvereniteta i potvrda vjernosti Hrvata Svetoj Stolici (Branimirova godina).

Obilježavajući te dvije obljetnice svetu misu za domovinu u ninskoj župnoj crkvi Sv. Anselma  predvodio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Cjeloviti izvještaj o tom događaju može se pročitati u Glasu koncila od 13. rujna, a ovdje se želi naglasiti nadbiskupov podsjetnik na zavjet sadržan u geslu "Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu" te činjenicu kako je bilo zamišljeno da svaka hrvatska katolička obitelj posjeduje Branimirov odnosno Hrvatski zavjetni križ.

Stoga, u smislu poticaja na obnovu zavjeta i nabavku križa, Ured HBK za obitelj na svojim mrežnim stranicama uvodi novu trajnu sastavnicu koja donosi kratko obrazloženje Hrvatskog zavjetnog križa i molitveni obrazac Ispovijesti vjere Hrvata katolika koje bi trebala biti dio svakodnevne molitve hrvatskih katoličkih obitelji.


 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png