Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika

Ispis E-mail

  za brak i obitelj

U utorak 6. veljače u organizaciji Ureda HBK za obitelj održan je prvi ovogodišnji sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za brak i obitelj u dvorani Tajništva HBK u Zagrebu. Uz djelatnike Ureda HBK za obitelj i (nad)biskupijske povjerenike sastanku je nazočio i biskup Valter Župana, predsjednik Vijeća HBK za obitelj.

Nakon uvodnih riječi i molitve biskupa Župana, voditelj Ureda dr. Petar-Krešimir Hodžić upoznao je povjerenike s nekim aktualnim i budućim događanjima te je ukazao na nastojanja i planove oko obilježavanje Dana života 2007. i 2008. na nacionalnoj razini. Povjerenici su izvijestili o obilježavanju Dana života u svojim biskupijama, a pokazalo se kako su najsadržajnija obilježavanja u onim biskupijama gdje djeluju udruge, pokreti ili zajednice koji se zauzimaju za život. U nastavku su međunarodni gosti mons. Paul Bitoon iz Vatikana te supružnici Paul i Pavla iz Slovenije povjerenicima predstavili pokret Supružnici za Krista. Pokreta odobren od Vatikana kao međunarodno privatno vjerničko društvo prisutan je u 158 zemalja svijeta s preko milijun članova, a svojim programima obuhvaća obiteljski život od majčine utrobe od groba zahvaćajući djecu, mlade, samce, supružnike te razvedene.

Središnja tema susreta bila je inicijativa za unapređenje priprave za brak kao odgovor na poziv pape Ivana Pavla II iz apostolske pobudnice Obiteljska zajednica da Crkva treba promicati najbolje i najintenzivnije programe priprave za brak. U cilju racionalnog korištenja resursa bilo je riječi o koordiniranju nastojanja na nacionalnoj razini te s tim u vezi preporuke da se unutar biskupijskih povjerenstava za brak i obitelj odredi bračni par ili osoba za nositelja pastorala priprave za brak.

U završnom dijelu sastanka povjerenicima je predstavljen prijedlog strukture web-stranice Ureda HBK za obitelj te je najavljen studijski dan za djelatnike i suradnike obiteljskog pastorala u povodu pete obljetnice djelovanja Ureda HBK za obitelj koji će se održati u petak 9. ožujka 2007. u Zagrebu.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png