Katehetski materijal »Nazaretska kućica u hrvatskim obiteljima«

obitelj_admin

 

 

 

 

 

Katehetski materijal »Nazaretska kućica u hrvatskim obiteljima« nastao je 2014. godine kao oblik pripreme za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji budući da je susret održan 19. travnja 2015. u Rijeci na Trsatu gdje je, prema pobožnoj predaji, 1291. godine iz Svete Zemlje bila prenesena kuća Svete nazaretske obitelji.

Izvorno je bilo zamišljeno da materijal obrađuje u obiteljima u vrijeme prije i poslije Božića pa je građa u sažetom obliku bila uvrštena u prosinački broj MAK-a.  No, to se može učiniti i u drugim razdobljima, primjerice uoči svetkovine Blagovijesti 25. ožujka kada se spominjemo Navještenja Gospodinova u Nazaretu ili u »Gospinim mjesecima« (svibanj i listopad) kada je uobičajeno obavljati pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji.

Podrobniji uvod s općim i dodatnim uputama može se preuzeti ovdje, a maketu »Nazaretske kućice« na A3 formatu ovdje.

Katehetski materijal obrađuje stožerne kreposti (razboritost, pravednost, jakost i umjerenost) koje su prikazane kao ugaoni stupovi kuće, deset Božjih zapovijedi koje sve zajedno čine zidove te bogoslovne kreposti (vjeru, nadu i ljubav: prema Bogu i čovjeku), pri čemu su vjera i nada prispodobljene kao dva krila ulaznih vrata, a ljubav kao krov na dvije vode. Prirodan je i dimnjak uz koji se obrađuje evangelizacijsko poslanje obitelji. Svaka cjelina ima zasebne ciljane upute.

Cjelovita građa može se preuzeti ovdje, a pojedini elementi u tablici u nastavku.

Uvod u stožerne kreposti Uvod u Božje zapovijedi Uvod u bogoslovne kreposti
Razboritost  1. Božja zapovijed Vjera
Pravednost  2. Božja zapovijed Ufanje
Jakost  3. Božja zapovijed Ljubav – prema Bogu i čovjeku
Umjerenost  4. Božja zapovijed
 5. Božja zapovijed
 6. Božja zapovijed
 7. Božja zapovijed
 8. Božja zapovijed
 9. Božja zapovijed
10. Božja zapovijed
Evangelizacijsko poslanje obitelji + plodovi