Videozapisi kampanje »Ja sam Crkva!« (#IamChurch) o osobama s invaliditetom u Crkvi

obitelj_admin

 

 

 

Nastavno na poruku Vijeća HBK za život i obitelj uz Dan života 2022. naslovljenu »Osobe s invaliditetom – dar, blagoslov i obogaćenje za obitelj, Crkvu i društvo«, Ured HBK za život i obitelji priredio je hrvatske inačice videozapisa kampanje »Ja sam Crkva!« (#IamChurch). U sklopu Godine obitelji Amoris laetitia, početkom prosinca 2021. pokrenuo ju je Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice kako bi skrenuo pozornost na osobe s invaliditetom U Crkvi i društvu. Kampanja je nadahnuta riječima pape Franje iz  poruke za Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2021. godine: »Po krštenju svaki od nas postaje punopravnim članom zajednice Crkve tako da svaki pojedini, bez isključenjâ ili diskriminacijâ, može reći: ‘Ja sam Crkva!‘. Crkva je, naime, vaš dom! Mi, svi zajedno, činimo Crkvu jer je Isus odlučio biti naš prijatelj.«

Kampanjom se željelo potaknuti na pozorno slušanje glasa osoba s invaliditetom, naše braće i sestara u Kristu. Stoga svaki od videozapisa donosi izabrane primjere doprinosa koji osobe s invaliditetom svakodnevno daju crkvenoj zajednici. Gluhe mlade osobe iz Meksika koje provode evangelizaciju na sebi svojstven način, redovnice s Downovim sindromom koje svoj poziv žive u jednom francuskom samostanu, skupina mladih Talijana s intelektualnim teškoćama koji sudjeluju na Svjetskim danima mladih, samo su neki od primjera šire stvarnosti na koju se kampanjom nastojalo ukazati.

Videozapisi su napravljeni u produkciji Poti Picturesa, filmskog odjela talijanske Zadruge Il Cenacolo, prve društvene filmske kuće na svijetu koja za svoje reklame, kratke i dugometražne filmove angažira glumce s intelektualnim teškoćama. Izvorni videozapisi dostupni su na YouTube kanalima Dikasterija za laike, obitelj i život i Vatican News-a.

Hrvatske inačice videozapisa plod su suradnje s gospođom Željkicom Šemper predsjednicom Pododborom za osobe s invaliditetom Vijeća HBKK za laike, a ostvareni su uz stručnu pomoć gospođa Marije Kotarski, profesorice talijanskog i španjolskog jezika, koja je i sama osoba s invaliditetom te Marijane Jakovljević, profesorice francuskog jezika. Uz odobrenje Dikasterija videozapisi s hrvatskim podnapisima postavljeni su na YouTube kanal Hrvatske katoličke mreže po redoslijedu objavljivanja:

Uvodni videozapis »Ja sam Crkva!«

1. videozapis »Isus je moj prijatelj«

2. videozapis »Osjećao sam se kao dio Crkve«

3. videozapis »Sretna sam«

4. videozapis »Svi smo ograničeni«

5. videozapis »Evanđelje je za sve«