Godina obitelji Amoris laetitia Vijesti

»Osjećao sam se kao dio Crkve« – drugi videozapis kampanje #IamChurch usmjerene osobama s invaliditetom

Drugi videozapis kampanje »Ja sam Crkva!“ (#IamChurch) Dikasterija za laike, obitelj i život Svete Stolice posvećene osobama s invaliditetom donosi svjedočanstva o iskustvu prenošenja evanđelja među gluhim osobama. U videozapisu progovaraju bračni pari Eduardo i Liuzandra Álvarez iz Venezuele te četvero mladih iz meksičke obitelji Segoviano. Svi oni aktivno su uključeni u pastoral Crkve kao članovi Inicijative gluhih katoličkih mladih za Amerike (Deaf Catholic Youth Initiative for the Americas – DCYIA).

Eduardo je posvjedočio kako se, iako gluh od rođenja, osjeća dijelom Crkve prije svega, zahvaljujući korištenju znakovnog jezika, koji kao tumač koristi i njegova čujuća supruga Luizandra. Naveo je, također, da su mu pomogli čitanje Božje riječi, Biblije, kateheze, grupe i služenje u apostolatu. Progovorio je o svom iskustvu pastoralnog angažmana u Crkvi uključujući ono kada je bio pozvan raditi na Svjetskom danu mladih u Panami 2018. kako bi pomagao oko dočeka pape Franje.

Mladi članovi obitelji Segoviano istaknuli su kako u sklopu spomenute inicijative provode različite pastoralne aktivnosti radeći s mladim gluhim osobama i organizirajući radionice za katoličke tumače znakovnog jezika. Na kraju pozvali su sve gluhe osobe »neka dođu i upoznaju Duha Svetoga« ukazujući osobito mladima da imaju »priliku promijeniti svoj život i potruditi se upoznati Boga«.

Njihove izjave na tragu su onoga što je papa Franjo napisao u svojoj poruci za prošlogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom naglašavajući da su svi protagonisti i nitko se ne može smatrati tek pukim statistom u ovom narodu, koji kroči naprijed kroz povijesna zbivanja vođen Božjom riječju.

Videozapis se može pogledati ovdje.