Godina obitelji Amoris laetitia Vijesti

»Sretna sam« – treći videozapis kampanje #IamChurch usmjerene osobama s invaliditetom

U trećem videozapisu kampanje »Ja sam Crkva!« (#IamChurch), francuske redovnice Morgane, Camille i Véronique iz Kongregacije malih sestara učenica Jaganjčevih govore o svom redovničkom pozivu i svakodnevnom životu u samostanu. Iako su sve tri osobe s Downovim sindromom više puta ponavljaju da su sretne, razbijajući tako predrasude kako je onima koji žive s invaliditetom predodređen život u patnji. Véronique kaže: »Volim život i sretna sam u svojoj zajednici. Moramo zadržati osmijeh da bismo svjedočili i oko sebe prenosili poruku radosti.«

U prošlogodišnjoj poruci upućenoj osobama s invaliditetom u povodu Međunarodnog dana posvećenog njima, papa Franjo nas podsjeća, citirajući svoju apostolsku pobudnicu »Radujte se i kličite« (Gaudete et exsultate), da smo svi pozvani na svetost. Na samom njezinom početku piše kako Gospodin »nudi sreću za koju smo stvoreni« te »želi da budemo sveti i ne očekuje da se zadovoljimo osrednjim, mlakim, razvodnjenim životom.« Upravo  to može se doživjeti u svjedočanstvu redovnica koje potvrđuju da su i one dio Crkve te da su i osobe s invaliditetom pozvane svjedočiti radost vjere odazivajući se pozivu na svetost.

Videozapis se može pogledati OVDJE.

Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice pokrenuo je kampanju #IamChurch u sklopu Godine obitelji Amoris laetitia. Pet priređenih videozapisa kampanje otkrivaju žene i muškarce koji su prečesto žrtve kulture odbacivanja, a koji svojim osmijehom, radošću i ne stavljanjem u ulogu žrtve pokazuje privlačno lice Crkve.

Produkcija: Poti Pictures

Priprema inačice s hrvatskim podnapisima: Ured HBK za život i obitelj u suradnji s gospođama Marijanom Jakovljević, prof. i Marijom Kotarski, prof.