Događanja Vijesti

Predstavljena pjesma »U zagrljaju vrimena« posvećena starijim osobama u izvedbi Ansambla »Lado«

Kao doprinos skorom obilježavanju prvog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba Vijeće i Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj u utorak, 15. lipnja 2021. u sjedištu HBK u Zagrebu predstavili su pjesmu »U zagrljaju vrimena« posvećenu starijim osobama .

Na konferenciji su sudjelovali voditelj Ureda HBK za život i obitelji Petar-Krešimir Hodžić, autor stihova Frane Bilić, autor glazbe mo. dr. sc. Joško Ćaleta i umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama »Lado« Krunoslav Šokac. Podrobnije priopćenje ovdje.

Pjesma »U zagrljaju vrimena« plod je inicijative »Zagrlimo starije pjesmom« koju je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pokrenulo u ljeto 2020. potaknuto pozivom pape Franje na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšala usamljenost i izoliranost uzrokovanih pandemijom Covid-19. Vijeće je najprije početkom kolovoza uputilo javni poziv klapama da zagrle starije pjesmom. Klape su se odazvale u lijepom broju nastupajući pred domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske. Tim nastupima bili su dirnuti ne samo korisnici i djelatnici domova, već i sami izvođači (izviješće ovdje).

Potaknuti dobrim prihvaćanjem inicijative i u želji da ona postane trajna, Vijeće je krajem rujna ponovilo poziv, proširujući ga i na druge vokalne sastave, s nakanom da se starijim osobama na takav način uputi svojevrsna glazbena čestitka za Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada. Nastupi su ponovo rezultirali snažnim dojmovima svih uključenih. (izviješće ovdje)

Uviđajući da ne postoje pjesme koje bi bile ciljano upućene starijim osobama u domovima, Ured HBK za život i obitelj bio je idejni začetnik nastanka pjesme »U zagrljaju vrimena« za koju je stihove napisao g. Frane Bilić iz Šibenika, a uglazbio je dr. sc. maestro Joško Ćaleta. Na njegov prijedlog Ansambl narodnih plesova i pjesama »Lado«, autentični hrvatski kulturni brand koji svojim obradama zahvaća sve hrvatske regije od Konavala do Baranje i Srijema, rado je prihvatio projektnu suradnju i snimio pjesmu. U cilju obogaćenja njihove izvedbe priređen je i tamburaški aranžman koji potpisuje g. Marko First.

Vijeće i Ured HBK za život i obitelj ponovno pozivaju vokalno-instrumentalne sastave u Hrvatskoj da i ubuduće nastave grliti starije pjesmom, a osobito one koji su u domovima za starije i nemoćne. Osnovna partitura pjesme »U zagrljaju vrimena« kao i partiture za muški, ženski i mješoviti vokalni sastav te zvučni zapis izvedbe Ansambla »Lado« predstavljaju pomoć za uvježbavanje pjesme svim zainteresiranima kako bi je mogli izvesti u prigodi prvog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba. Odlukom pape Franje taj dan obilježavat će se svake godine četvrte nedjelje u srpnju, uz spomendan sv. Joakima i Ane, »Isusovih djeda i bake«, a ove godine 25. srpnja.

Crkveni sastavi pjesmu mogu izvesti uz liturgijska slavlja toga vikenda, primjerice nakon svečane svete mise u nedjelju 25. srpnja 2021., a izvedbe se mogu upriličiti i u kontekstu kulturnih ljetâ mjestâ i gradova. Time će doprinijeti da prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba bude uistinu dan za pamćenje našim starijima, ali i mlađima koje se dodatno potiče da svojim djedovima i bakama te starijim osobama toga vikenda na različite načine iskazuju ljubav i poštovanje.

Nadamo se da će pjesma »U zagrljaju vrimena« biti često puštana i rado slušana i na hrvatskim radio postajama. A kako sve ne bi ostalo samo na zvučnom zapisu Vijeće i Ured HBK za život i obitelj, u suradnji s Ansamblom »Lado« i Laudato televizijom, pripremaju i videospot pjesme koji će biti predstavljen javnosti uoči spomenutog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.


PODACI O PJESMI »U ZAGRLJAJU VRIMENA«:

Idejni začetnik: Ured HBK za život i obitelj u sklopu inicijative »Zagrlimo starije pjesmom« Vijeća HBK za život i obitelj

Stihovi: Frane Bilić / Glazba: Joško Ćaleta

Izvođač: Ansambl »Lado« / Dirigent: Joško Ćaleta / Voditelj orkestra: Alan Kanski

Aranžer: Marko First / Montažer: Matija Auker

Glazbeni producenti: Robert Tanasković, Krunoslav Šokac

Zvučni zapis snimljen u prostorima Ansambla »Lado«