Izdvojeni događaj Vijesti

Klape i vokalno-instrumentalni sastavi uputili glazbenu čestitku starijim osobama

Ponovljenom pozivu Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj na uključivanje u inicijativu »Zagrlimo starije pjesmom« od 12. rujna 2020. odzvale su se nove klape i vokalno-instrumentalni sastavi koji su korisnicima domova za starije i nemoćne osobe uputili prigodnu glazbenu čestitku uz Međunarodni dani starijih osoba 1. listopada.

Neki, su to učinili vikend prije poput ženskog vokalnog sastava Đakovčanke koji je u nedjelju, 27. rujna 2020. obradovao korisnike doma za starije i nemoćne osobe u svome gradu, ali i umirovljene svećenike u njihovom domu. Njihov nastup lijepo su popratili katolički i lokalni mediji. Članice sastava svoj su nastup sažele ovim riječima: »Bila je to nedjelja, jedna sasvim drugačija nedjelja, zaista posebna nedjelja. Ispunjena srca korisnika domova, ali i naša. Iako su sve prognoze najavljivale kišu, Bog nam je podario lijepo vrijeme pobrinuvši se da nam svima bude lijepo.«

 

 

 

 

 

 

 

Neki su glazbenu čestitku uputili na sam dan u četvrtak 1. listopada. Primjerice, muška klapa Stine iz Zagreba u 7.30 ujutro došla je pred Dom za starije osobe u zagrebačkom Trnju gdje su ih u vrtu i po balkonima s radošću dočekali tamošnji korisnici i djelatnici. Klapska pjesma razgalila je srca starijih osoba, a najbolji dokaz da je nastup uspio bili su njihovi osmijesi i pjevušenje po hodnicima nakon završetka.  (podrobnije ovdje) Nastup je izravnim javljanjem popratila Hrvatska radiotelevizija u svojoj emisiji »Dobro jutro Hrvatska« u kojoj je gostovao Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj.

Predvečer toga dana domu za starije u sklopu samostana sestara Službenica Milosrđa – Anćela »Dom Blažene Djevice Marije« u Kaštel Sućurcu dašak veselja donijela je ženska klapa Štorija iz Kaštela. Redale su se tradicijske pjesme, obrade i duhovne pjesme, a koliko su znale i mogle korisnice su pripomogle u pjevanju. Na kraju srca sviju okupljenih bila su puna.

 

Treći su, pak, svoje nastupe imali u prvim danima listopada. Pozivu na suradnju odazvali su i neki nad/biskupijski povjerenici za pastoral braka i obitelji koji su se aktivno uključili u organizaciju i realizaciju nastupa klapa i vokalnih sastava na području svojih nad/biskupija. Osobito vrijedi istaknuti primjer Sisačke biskupije u kojoj je biskup ordinarij cijelu pastoralnu godinu proglasio godinom djedova i baka, a povjerenstvo za pastoral braka i obitelji odlučilo je, u suradnji s povjerenstvima za pastoral bolesnih, za crkvenu glazbu, za pastoral mladih te Uredom za odnose s javnošću, organizirati niz od šest koncerata kao gestu ljubavi i poštovanja prema starijima. Planirano je da se ti koncerti održe pred šest ustanova za starije i nemoćne osobe diljem biskupije, a uz pomoć suvremene tehnologije, praćenje se namjerava omogućiti i svim drugim starijim osobama. Na tome tragu mladi u biskupiji zamoljeni su da pomognu svojim djedovima i bakama te drugim starijima kako bi mogli pratiti koncerte. Na prvom koncertu održanom u subotu, 3. listopada u sisačkoj katedrali za djedove i bake te sve umirovljenike Sisačke biskupije nastupili su ženska klapa Lađarice i muška klapa Kolapljani (videozapis događanja ovdje).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muška vokalna skupina Borsa 1862 iz Draganića, uz zauzimanje povjerenika za pastoral  braka i obitelji Križevačke eparhije, rado se odazvala inicijativi posjetivši u nedjelju 4. listopada domove za starije i nemoćne u Draganiću (Nobiles) i u žumberačkom Kostanjevcu (Vila Eden). Molitvom i pjesmu nastojali su starijim osobama pomoći u prevladavanju usamljenosti i izoliranosti u ovim teškim vremenima. Da su u tome uspjeli svjedoči i sljedeća izjava jedne od štićenica doma: »Hvala vam od srca na ovom lijepom i radosnom iznenađenju za sve nas ovdje u domu. Bog vas sve blagoslovio, i dođite nam opet«, kao i ono što je na dan nastupa izjavila vlasnica doma Vila Eden: »Jako sam iznenađena i idejom i prekrasnim pjevanjem. Ovo puno znači za sve nas, i štićenike i zaposlenike doma. Bilo bi dobro, u nekim normalnijim okolnostima da nam ponovno dođete, npr. za Božić. Hvala vam svima.«

 

 

 

 

 

 

A ženska klapa Viole iz Drvenika posjetila je 8. listopada popodne Dom za starije i nemoćne osobe Makarska. Pjevajući pod prozorima Doma izmamile se plimu pozitivnih emocija i donijele veselje na lica korisnika. »Vesela lica bila su najveća nagrada za naš polusatni nastup« posvjedočila je voditeljica klape Viole Ivana Andrijašević. A Marija Lelas, ravnateljica te ustanove, rekla je: »Naš Dom na ovaj način kroz šest mjeseci nitko nije posjetio. Uistinu svijetli trenutak za nas, hvala Violama« (podrobnije ovdje).