Priopćenja Vijesti

Održana sjednica Vijeća i sastanak povjerenika

Sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj održana je u srijedu 7. listopada, a u četvrtak 8. listopada 2020. održan je i sastanak nad/biskupijskih povjerenika za obiteljski pastoral.

Susretima je u prostorima HBK u Zagrebu predsjedao predsjednik toga Vijeća dubrovački biskup Mate Uzinić. Uobičajeno je da se članovi Vijeća i povjerenici susreću zajedno, ali su se zbog epidemioloških mjera ovaj put susreli zasebno.

 

 

 

 

Vijećnici i povjerenici izviješteni su o izvršenju zaključakâ prethodnih sjednica, kao i o aktualnostima u Crkvi i društvu koje se tiču života, braka i obitelji, s posebnim naglaskom na inicijative i smjernice pape Franje te vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život. U kontekstu važnosti za pastoral braka i obitelji ukratko su predstavljeni i najnoviji crkveni dokumenti: Samaritanus bonus Kongregacije za nauk vjere i enciklika Fratelli tutti pape Franje.

Osvrnuli su se i na aktualnu situaciju vezanu za udomljavanje i posvajanje djece, kao i udomljavanje starijih osoba. Polazeći od primjera Isusa Krista i učiteljstva Crkve te međunarodnih konvencija vijećnici i povjerenici izrazili su žaljenje što dobrobit djeteta i starijih osoba nije apsolutni prioritet sviju koji su uključeni u te procese, a osobito onih koji donose sudbonosne odluke o njihovoj budućnosti. Stoga smatraju da bi te odluke trebale biti isključivo u najboljem interesu djece i starijih osoba, a nipošto da budu uvjetovane nekim drugim interesima ili ideologijama. Zaključeno je kako bi u Crkvi i u društvu trebalo poticati kulturu udomljavanja djece i starijih osoba, a osobito među cjelovitim vjerničkim obiteljima, jer bi to bio istinski pokazatelj autentične kršćanske solidarnosti i ljubavi. Pozdravili su već postojeće primjere dobrih praksi kao i projekte usmjerene osnaživanju i potpori udomitelja i njihovih obitelji. Upozorili su kako treba dobro paziti da se institut udomljavanja ni na koji način ne bi zloupotrebljavao.

Glavni razlog sazivanja obaju susreta bio je razmotriti i raspraviti izazove i mogućnosti pastorala braka i obitelji u kontekstu pandemije covida-19. Zaključeno je kako se to vrijeme može shvatiti i kao milosno vrijeme jer se ponovno otkrila uloga obitelji kao „kućne Crkve“. Ali uočeno je i da su se obitelji susrele s brojnim izazovima uvjetovanim, primjerice, manjkom komunikacije s Bogom i jednih s drugima. To je onda dovodilo do različitih problema uključujući i povećanu pojavnost nasilja u obitelji. Kao odgovor na to crkvena bračna i obiteljska savjetovališta u Hrvatskoj ponudila su pomoć obiteljima kako bi se ti izazovi i problemi nadvladali. Istaknuto je kako je čitava situacija potaknula pastoralnu kreativnost koja se očitovala na različite načine, često i uz pomoć suvremene tehnologije i medija, koji iako ne mogu nadomjestiti osobni susret, mogu poslužiti kao privremena pomoć i potpora. Razmotreni su i mogući sadržaji koji bi se mogli ponuditi obiteljima u praćenju i življenju liturgijske godine, a osobito u intenzivnijim razdobljima poput došašća i korizme.

S obzirom na epidemiološka ograničenja promišljalo se i o aktualnom ciklusu obiteljskog pastorala posvećenom starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Uviđajući brojne pozitivne plodove inicijative Vijeća „Zagrlimo starije pjesmom“, zaključeno je kako tu inicijativu treba nastaviti promicati i širiti. Predstavljen je i nacrt katehetskog materijala „Osmišljena starost“ te je zaključeno kako će biti nadahnjujući i vrlo korisno sredstvo za razvoj pastorala starijih osoba kao integralnog dijela obiteljskog pastoral. Taj će se učinak, zasigurno, još dodatno pojačati emitiranjem istoimenih radioemisija na Hrvatskom katoličkom radiju i Radio Mariji. Na taj način bit će zahvaćena šira vjernička populacija, do koje ne bi bilo moguće doprijeti samo organizacijom susreta za i sa starijim osobama, koji su k tome još i upitni zbog neizvjesne epidemiološke situacije.

Naposljetku, dogovorene su zajedničke aktivnosti u pastoralnoj godini 2020./2021. uzimajući u obzir i alternativne mogućnosti poput online sjednica i webinara uz Dan života 2021. Usuglašeno je i da se u 2021. nastavi s velikom molitvenom devetnicom „Hrvatska moli za život“.