Izdvojeni događaj Vijesti

Nastavak inicijative »Zagrlimo starije pjesmom« uz Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada

Nakon uspješnog početka inicijative »Zagrlimo starije pjesmom« uz svetkovinu Velike Gospe, Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, uoči obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, nastavlja s promicanjem inicijative i ponavlja poziv klapama u Hrvatskoj proširujući ga sada i na vokalno-intrumentalne skupine.

POZIV KLAPAMA I VOKALNO-INSTRUMENTALNIM SASTAVIMA U HRVATSKOJ NA UKLJUČENJE U INICIJATIVU »ZAGRLIMO STARIJE PJESMOM« I UPUĆIVANJE GLAZBENE ČESTITKE UZ MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj ponavlja poziv upućen klapama u Hrvatskoj 6. kolovoza ove godine da se uključe u inicijativu »Zagrlimo starije pjesmom« i svojim glazbenim umijećem pomognu starijim osobama u prevladavanju usamljenosti i izoliranosti pojačanih pandemijom Covid-19. (Vidi ovdje) Ovaj put poziv se upućuje i drugim manjim vokalno-instrumentalnim sastavima da u prigodi Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada 2020. uz „glazbeni zagrljaj“ daruju i „glazbenu čestitku“ starijim osobama.

Prvotnom pozivu Vijeća odazvalo se 13 klapa odnosno vokalnih sastava iz čitave Hrvatske. Iako je vrijeme godišnjih odmora otežalo njihovo okupljanje, ipak su mnogi korisnici domova za starije i nemoćne od Dubrovnika do Osijeka uz svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije bili zagrljeni pjesmom. (Vidi ovdje)

Njihovi nastupi bili su popraćeni radošću, zahvalnošću i sudjelovanjem korisnika domova za starije i nemoćne o čemu svjedoče i njihovi kratki osvrti:

  • „Ovo je nama radost i drago nam je da nas se netko sjeti.“
  • „Hvala im na njihovom trudu, što su došli i osjećamo da nismo zaboravljeni i izolirani.“
  • „U okruženju života u Domu i opće situacije s koronom, koncert je nama starima i nemoćnima bio pravi melem za dušu. Kroz pjesmu dobili smo puno ljubavi i utjehe. Hvala vam svima!“
  • „Pjesma je veselje, pjesma ti život daje, snagu i moć. Ako pjevaš, sve dobro misliš i sve ti je dobro.“
  • „Čovjek ostane bez riječi. Skladni u pjesmi i lijepo obučeni. Što sam znala to sam od srca i pjevala s njima.“

No darovani „glazbeni zagrljaji“ nisu bili samo na dobrobit korisnika već i stručnog osoblja ustanovâ, ali i samih izvođača što dokazuju primjerice, snažne riječi objavljene na Facebook stranici klape Vejanke iz Krka: „Prizor gdje mi gledamo u svoju budućnost, dok se istovremeno oni prisjećaju svoje mladosti zaista je jedan veliki blagoslov! Balkoni doma za starije petak uvečer su svijetlili više nego inače, prozori stacionara bili su širom otvoreni, a srca primatelja nisu ni svjesni koliko su ispunila srca darivatelja! Ono što sigurno možemo posvjedočiti jest istinitost one narodne ‘tko daje, stostruko prima!’ Zajednički otpjevanim pjesmama Čuj nas, Majko i Krist na žalu oprostili smo se dugim pozdravima s nadom da ova inicijativa preraste u tradiciju, kao i da ova gesta bude motiv i ostalim mlađim naraštajima da na ljubav i požrtvovnost svojih starijih uzvrate ljubavlju i zahvalnošću!’“

Ponukano tim povratnim informacijama i željom da „glazbeni zagrljaji“ postanu redovita pojava, a ne tek jednokratna, Vijeće upućuje ovaj ponovljeni poziv sa željom da se na njega odazove još veći broj klapa, ali i drugih vokalno-instrumentalnih sastava, a ponajprije onih koji djeluju pri župama, kao što je to već 15. kolovoza bio učinio zbor župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Ovdje se posebno, sukladno pozivu Svetoga Oca, misli na župne vokalno-instrumentalne sastave i zborove mladih koji, u dogovoru s ravnateljem ustanove, uz nazočnost svećenika mogu svoje pjevanje i sviranje obogatiti molitveno-duhovnim sadržajima.

S obzirom da Međunarodni dan starijih osoba pada na radni dan (četvrtak), klape i vokalno-instrumentalni sastavi svoj „glazbeni zagrljaj“ odnosno „glazbenu čestitku“ korisnicima ustanova za starije, nemoćne i umiruće mogu uputiti i vikend prije (25. ili 26. rujna) ili eventualno vikend poslije (3. ili 4. listopada).

Vijeće HBK za život i obitelj ponovo naglašava važnost poštivanja propisanih epidemioloških mjera i pronalaženja najprimjerenijeg načina nastupa u dogovoru s ravnateljima ustanovâ koje se nalaze na području na kojem klapa odnosno vokalno-instrumentalni sastav djeluje.

Mole se predstavnici klapa, kao i vokalno instrumentalnih sastava, koji se odluče sudjelovati u inicijativi da se jave Uredu HBK za život i obitelj (e-poštom na obitelj@hbk.hr) kako bi se moglo prirediti što cjelovitije priopćenje o provođenju ove izvorno hrvatske inicijative, a čime bi se omogućila i njezina prepoznatljivost u okviru spomenute kampanje vatikanskoga Dikasterija za laike, obitelj i život. U tome kontekstu posebno je dragocjeno, u dogovoru s ravnateljima ustanovâ prikupiti kratke osvrte korisnika pazeći pritom na zaštitu osobnih podataka.

Naposljetku, zahvaljujući na dosadašnjem praćenju inicijative Vijeće HBK za život i obitelj poziva lokalne i nacionalne medijima u Hrvatskoj da to nastoje i nadalje činiti.

Povjeravajući nebeskoj Majci Mariji daljnji razvoj ove inicijative, Vijeće zahvaljuje svima koji su se dosad uključili ili na bilo koji način podržali inicijativu, kao i onima će to u budućnosti učiniti.

O blagdanu Presvetog Imena Marijina, 12. rujna 2020.