Izdvojeni događaj Vijesti

Klape odgovorile na poziv Vijeća HBK za život i obitelj zagrlivši starije pjesmom diljem Hrvatske

Pozivu Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj na uključivanje u inicijativu »Zagrlimo starije pjesmom« odazvalo se 13 klapa iz čitave Hrvatske koje su se javile Uredu HBK za život i obitelj. Među njima ima muških (Angeluš iz Zagreba, Brv iz Kumrovca, Kadaruni iz Konavala, Pivači sv. Jakova iz Šibenika, Poj iz Samobora, Sveti Ilija iz Osijeka, Sveti Lovro iz Požege i Stine iz Zagreba), ženskih (Amfora iz Dubrovnika, Štorija iz Kaštela, Vejanke iz Krka i Viole iz Drvenika) i jedna mještovita klapa (Vežilica iz Konavala).

Vrijeme godišnjih odmora otežalo je okupljanje klapa, ali ipak su mnogi korisnici domova za starije od Dubrovnika do Osijeka uz svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije bili zagrljeni klapskom pjesmom.

Prvo su na uočnicu svetkovine, u petak, 14. kolovoza u jutarnjim satima, Pivači sv. Jakova svojim gromoglasnim pjevanjem oduševili korisnike Doma za starije i nemoćne »Cvjetni dom« u Šibeniku. Nakon molitveno-duhovnog programa koji su predvodili don Rok Glasnović i fra Ivan Penava, oni ne samo da su se prepustili klapskim melodijama nego su i zapjevali (podrobnije ovdje i ovdje).

 

 

 

 

 

 

Toga petka u ranim večernjim satima muška klapa Brv iz Kumrovca obradovala je korisnike Obiteljskog doma Ivić u Kumrovcu, a odmah potom klapsku pjesmu donijeli su na dar korisnicima Obiteljskog doma za starije i nemoćne »Trsek« u Desiniću (podrobnije ovdje). Zanimljivost je da oba doma vode članovi klape: onaj u Kumrovcu umjetnički voditelj i prvi tenor g. Danijel Ivić, a onaj u Desiniću drugi tenor g. Dario Ptičar. Tako je na prekrasan način povezana briga prema starijima i nemoćnima s ljubavlju prema klapskoj pjesmi.

 

 

 

 

 

 

U večernjim satima istog dana pod prozore Doma umirovljenika »Mali Kartec« u gradu Krku došle su članice ženske klapa Vejanke želeći korisnicima uljepšati večer i razgaliti im srca. U tome su bez sumnje uspjele što je potvrdio i g. Stjepan Lice, član Vijeća HBK za život i obitelj, koji se tamo zatekao sa suprugom Ružicom (podrobnije ovdje i ovdje).

 

 

 

 

 

 

Na samu svetkovinu Velike Gospe u subotu 15. kolovoza muška klapa Sveti Lovro iz Požege svojim glazbenim zagrljajem obradovala je prvo korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Požegi, a u nedjelju 16. kolovoza korisnike Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj (podrobnije ovdje).

 

 

 

 

 

 

Te nedjelje nešto istočnije, svojim glazbenim umijećem, osječka muška klapa Sveti Ilija razveselila je korisnike Doma za starije i nemoćne  Osijek, s tim da su njihov nastup popratili i mnogi mediji uključujući televizijske kuće (podrobnije ovdje i ovdje).

 

 

 

 

 

U ponedjeljak 17. kolovoza ženska klapa Amfora zapjevala je u u sklopu najpoznatijeg dubrovačkog Doma za starije i nemoćne »Domus Christi«, koji na istom mjestu postoji gotovo 700 godina, uljepšavši korisnicima ljetnu večer i radošću pjesme odvlačeći njihovu pozornost od teških misli (podrobnije ovdje).

 

 

 

 

 

 

Kolovoški klapski glazbeni zagrljaj starijima u Hrvatskoj zaključit će ženska klapa Viole iz Drvenika koja je za subotu 29. kolovoza dogovorila posjet Domu za starije i nemoćne osobe Makarska.

Većina ostalih klapa koje su se odazvale pozivu najavile su svoje uključivanje u inicijativu oko blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije koji se slavi 8. rujna ili oko Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, a neke su pozdravile inicijativu izražavajući nadu da će se uključiti čim im to bude moguće.

U srijedu 8. rujna, u predvečerje blagdana Male Gospe u parku Doma za starije i nemoćne »Kuća svetog Franje« u Odri, vokalni ansambl Angeluš iz Zagreba razgalio je srcâ korisnika i djelatnika marijanskim i drugim prigodnim pjesmama iz svoga repertoara. Onima koji nisu mogli doći u park članovi ansambla otišli su zapjevati pod otvorene prozore. Nastup je medijski popratila Laudato TV (prilog ovdje od 4.34 minute)

 

 

 

 

 

 

U subotu 12. rujna mještovita klapa Vežilica i klapa Kadaruni iz Konavala na lokaciji Gruda posjetili su tamošnji Dom za starije i nemoćne doživjevši kako zahvalnim korisnicima »malo za sriću triba«. Budući da se toga dana liturgijski obilježavalo Presveto Ime Marijino za sve korisnice koje se zovu Marija priređena je po jedna crvena ruža što ih je dodatno obradovalo.

 

 

 

 

 

 

 

Naposljetku valja spomenuti kako su se inicijativi odazvali i neki župni zborovi poput onoga iz župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu koji je u večernjim satima svetkovine Velike Gospe, u subotu 15. kolovoza, predvođen s. Cecilijom Kolarić i župnikom vlč. Ivanom Lenićem, marijanskim pjesmama i molitvom razveselio korisnike Doma za starije i nemoćne osobe koji se nalazi na području njihove župe.(podrobnije ovdje).

 

 

 

 

 

Navedene nastupe popratili su lokalni, ali i nacionalni mediji.