Priopćenja Vijesti

Održana sjednica Vijeća HBK za život i obitelj s povjerenicima

Sjednica članova Vijeća HBK za život i obitelj zajedno s (nad)biskupijskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji održana je u srijedu, 6. listopada 2021. godine, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Nakon uvodne molitve nazočnim sudionicima, kao i onima koji su se uključili posredstvom suvremene tehnologije, pozdravnim riječima obratio se predsjednik Vijeća, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Temeljem previđenoga dnevnog reda prvo je učinjen osvrt na obilježavanje Prvoga svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u Hrvatskoj, a na tome tragu bilo je riječi i o planiranju dovršetka ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka u proljeće 2022.

Voditelj Ureda HBK za život i obitelj izvijestio je o novostima glede odvijanja Godine obitelji Amoris laetitia osobito u pogledu sadržaja koje na mrežnoj stranici www.amorislaetitia.va nudi vatikanski Dikasterij za laike obitelj i život. Predstavio je i način organizacije Desetog svjetskog susreta obitelji koji će se od 22. do 26. lipnja 2022. po prvi puta održati multicentrično. Naime, središnje događanje bit će u Rimu s ograničenim brojem delegata, a biskupije diljem svijeta pozvane su da usporedno organiziraju svoje susrete koristeći se ponuđenim sadržajima Dikasterija (logotip, videospot, službena molitva, službena slika s tumačenjem, višejezična himna susreta i sedam pripremnih kateheza) dostupnima za preuzimanje na zasebnoj mrežnoj stranici www.romefamily2022.com. Posebno je naglašena važnost dobre pripreme za Susret kako bi se zahvatio što veći broj obitelji.

U tome svjetlu učinjen je pregled onoga što je do sada učinjeno te je razmotreno što se još planira učiniti u daljnjem tijeku Godine obitelji. Zaključeno je da obiteljski pastoral treba nastojati razvijati cjelovito u svim njegovim ključnim sastavnicama, u redovitim ali i neredovitim situacijama, kako bi se mogla posvjedočiti ljepota i radost života u braku i obitelji, ali i kako se u Crkvi nitko ne bi osjećao neprihvaćenim, zanemarenim ili odbačenim.

Naposljetku, razmotreni su daljnji koraci u pojedinim projektima i inicijativama Vijeća / Ureda poput Kolokvija uz Dan života, unapređenja priprave za brak, pomoći obiteljima u hodu kroz liturgijsku godinu te jačanju obiteljskog zajedništva.