Vijesti

U Vepricu održan susret djelatnika i suradnika crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta u Hrvatskoj

Sedmi edukacijsko-formacijski susret djelatnika i suradnika bračnih i obiteljskih savjetovališta (BiOS) Crkve u Hrvatskoj o temi »Autentična duhovnost – temeljni čimbenik osnaživanja obitelji« održan je od 23. do 26. rujna 2021. pri Svetištu Gospe Lurdske u Vepricu u organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije.

Bogat program susreta, na kojem se okupilo 40-tak sudionika iz cijele Hrvatske, sadržavao je edukativno-formativne sadržaje (devet predavanja i tri radionice); skupštinu Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BiOS) uz predstavljanje Zbornika radova »Podrži me po svojoj riječi i živjet ću« koje je društvo objavilo; duhovne sadržaje (euharistijsko klanjanje, svete mise i pobožnosti) te kulturno-povijesne sadržaje uključujući obilazak znamenitosti Grada Splita s posebnim naglaskom na 500. obljetnicu tiskanog izdanja spjeva »Judita« Marka Marulića (podrobnije ovdje).

Radni dio susreta zaključen je u nedjelju, 26. rujna 2021. okruglim stolom koji je moderirao voditelj Ureda HBK za život i obitelj. Završno euharistijsko slavlje u zajedništvu sa šestoricom svećenika  predvodio je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolita, uputivši sudionicima poticaje na razmišljanje i djelovanje (podrobnije ovdje).

Uz to, nadbiskup Barišić upoznao je sudionike sa simbolikom slikâ koje je u blagovalištu oslikao svjetski poznati teolog i umjetnik o. Marko Rupnik, SI. Sudionici skupa već su prethodno napravili zajedničku fotografiju pred slikom koja se odnosi na svadbu u Kani Galilejskoj. Ona je izvorno nastala upravo na tome mjestu, a kasnije je pod naslovom »Otajstvo je to veliko« uzeta za službenu sliku X. svjetskog susreta obitelji u Rimu 2022. godine (podrobnije ovdje).