Vijesti

Emisija »Osmišljena starost« uz petu katehezu – Smirujuća blagost starijih osoba (HKR, 02. 03. od 21 sat)

U utorak 2. ožujka 2021. godine, na valovima Hrvatskog katoličkog radija u korizmenom ozračju promišljat će se nad ponuđenim sadržajima pete kateheze katehetskog materijala »Osmišljena starost« koja prigodno obrađuje temu samosvladavanja, postizanja unutarnjeg sklada i blagosti koja se kod uvježbanih u toj kreposti očituje osobito u teškim trenucima.

Iznosi se primjer svete Katarine Labourre, primateljice i promicateljice Gospine Čudotvorne medaljice, koja se, među ostalim, brinula o starcima pazeći da nijedan ne ode s ovoga svijete bez svetih sakramenata. Poticajan uvodni tekst naglašava kako je blago staračko lice već samo po sebi nešto što smiruje i da kako takvo odražava blago srce koje se stječe samosvladavanjem tijekom života. Biblijski navod iz Knjige Mudrih izreka tumači fra Darko Tepert zaključujući kako onaj koji uspijeva vladati sobom, koji umjesto srdžbe pokazuje blagost, ostvaruje Božju milosrdnu volju. Na tome tragu je i navod iz Učiteljstvu u kojemu papa Franjo stavlja blagost u kontekst blaženstva o krotkima pri čemu se podsjeća na Isusov poziv da se u tome učimo od njega.

Emisiju zaokružuje svjedočanstvo kojim se posvješćuje kako se samo u blagosti i ljubavi može do kraja ispuniti čovjekovo poslanje na ovoj zemlji nasljedujući Isusa koji je blaga i ponizna srca.

Urednik i voditelj: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj