Vijesti

Emisija »Osmišljena starost« na HKR-u 05. 01. od 21 sat – Starije osobe treba i Crkva i društvo

U utorak 5. siječnja 2021. godine, na uočnicu svetkovine Bogojavljenja kada se sjećamo trojice kraljeva odnosno mudraca, u programu Hrvatskog katoličkog radija, emitirat će se prva ovogodišnja emisija serijala »Osmišljena starost«.

U njoj će se obraditi četvrta kateheza istoimenog katehetskog materijala koja govori o tome kako starije osobe trebaju ne samo mladi nego i Crkva i društvo. Uvodni tekst započinje tvrdnjom kako starost treba graditi kroz čitav život i pripremati se za nju kao bi se izbjegao osjećaj suvišnosti. Biblijski citat iz Matejevog evanđelja koji tumači fra Darko Tepert donosi Isusov naputak kako ga u svakoj životnoj dobi, pa tako i u starijoj, valja nasljedovati u služenju drugima. Navod iz obraćanja sudionicima Jubileja starijih osoba sv. pape Ivana Pavla II. iz 2000. godine donosi poticaj starijima da velikodušno iskoriste vrijeme koje imaju na raspolaganju kao i bogomdane talente otvarajući se za pomoć i potporu drugima. U kontekstu priprave za svetkovinu Bogojavljenje osobit naglasak u emisiji stavljen je na mudrost koja bi trebala biti svojstvena starijim osobama.

Pripadajuće svjedočanstvo sugerira kako će život starijih osoba biti puno radosniji i smisleniji ako umjesto razmišljanja o svojoj beskorisnoj starosti, počnu aktivno živjeti za druge.

Urednik i voditelj: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj