Izdvojeni događaj Vijesti

FAFCE i COMECE objavile zajednički dokument »Starije osobe i budućnost Europe«

Federacija europskih katoličkih obiteljskih udruženja (FAFCE) i Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) u četvrtak 3. prosinca 2020. objavili su zajednički dokument pod nazivom »Starije osobe i budućnost Europe: Međugeneracijska solidarnost i briga u vremenima demografskih promjena« izvještava FAFCE u svome priopćenju koje donosi neke ključne informacije i naglaske te poveznicu na cjeloviti tekst dokumenta.

Dokument poziva kreatore EU i nacionalnih politikâ da razviju promjenu paradigme i da obnove naš način razmišljanja u vremenima demografskih promjena i u kontekstu aktualne pandemije Covid-19. Na tome tragu je i izjava glavnih tajnika obaju organizacija: »Pretvorimo krizu Covid-19 u priliku za promjenu paradigme i za obnavljanje našeg načina razmišljanja o starijim osobama.«

Dokument COMECE-FAFCE dolazi nakon objavljivanja “Izvještaja o utjecaju demografskih promjena” Europske komisije i kao doprinos predstojećoj “Zelenoj knjizi o starenju”, čije je objavljivanje predviđeno za 2021. godinu.

U dokumentu se naglašava: »Starije osobe dar su i resurs, […] na njih se ne može gledati kao da su odvojene od zajednica.“ te »Starije osobe sastavni su dio obitelji, izvor podrške i ohrabrenja za mlađe generacije. Ne mogu se odvojiti od društva i društvenih mreža odnosa.« Uz te naglaske, stiče se kako starije osobe nisu samo ranjive osobe, već i dinamični akteri društvenoga života.

Aktualna pandemija Covid-19 otkrila je skrivene ranjivosti u našim društvima, a starije osobe su često na periferiji svakodnevnog života. Prema FAFCE-u i COMECE-u, vrijeme je da se prepozna ključna uloga starijih osoba, štiteći ih, promičući i uključujući, osiguravajući njihovo puno sudjelovanje u našim zajednicama.

Objavljeni dokument preporučuje nacionalnim vladama da iskoriste resurse predloženog Europskog plana oporavka za ulaganje u međugeneracijske odnose i u nove strukture solidarnosti uključujući neformalnu skrb, volontiranje i dobno prilagođeno urbano okruženje te u demografske i obiteljske politike.

Publikacija je priređena u suradnji s COMECE-FAFCE radnom skupinom stručnjaka za situaciju starijih osoba u društvima Europske unije. Dokument služi kao polazišna točka za dublju raspravu o toj temi, a koja će sadržavati i webinar koji će se održati 2021. godine.