Događanja Vijesti

U Kupresu 26. srpnja 2020. održan III. Obiteljski dan u BiH

Treći obiteljski dan u Bosni i Hercegovini održan je u Kupresu u nedjelju 26. srpnja 2020. godine u organizaciji Vijeće za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Župe Svete obitelji na Kupresu.

Na uočnicu, u subotu 25. srpnja, svečano misno slavlje predslavio je banjalučki pomoćni biskup mons. Marko Semren, predsjednik Vijeća za obitelj BK BiH, a u sklopu kojega je bilo upriličeno i jedno vjenčanje. Potom je biskup Semren predvodio i Molitveno bdijenje  bdijenje za obitelji i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u okviru velike molitvene devetnice koja se održava svakog 25. u mjesecu od 25. ožujka do 25. prosinca 2020. pod geslom: Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini moli za život i o 25. obljetnici enciklike svetoga pape Ivana Pavla II. Evanđelje života. (podrobnije priopćenje IKA-e ovdje)

Na sam Obiteljski dan, u nedjelju 26. srpnja, svečano euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH, u zajedništvu s biskupom Semrenom i šestoricom svećenika među kojima je bio i kupreški župnik don Tomislav Mlakić. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić stavio je osobit naglasak na vrijednost ljudskog života označavajući obitelj kao gnijezdo ljubavi, zajedništva, razumijevanja i praštanja. Sveta misa dobila je je dodatnu dimenziju krštenjem jedne djevojčice koje je uslijedilo nakon prigodnih zaziva molitve vjernika.

Inače, Obiteljskim danom u Bosni i Hercegovini želi se skrenuti pozornost na važnost obitelji i očuvanje obiteljskih vrijednosti u društvu, očuvati kršćanski identitet te pozicionirati Kupres kao ključno svetište Svete obitelji u srednjoj Europi. (podrobnije priopćenje IKA-e ovdje)