Stopama svetih supružnika

obitelj_admin

 

 

 

 

 

Ciklus radio-emisija »Stopama svetih supružnika« emitiran je na Radio Mariji u pastoralnoj godini 2018. / 2019. kako bi se prikazali izabrani profili svetih odnosno blaženih bračnih parova počevši od biblijskih vremena pa do danas. Crpeći nadahnuće iz njihovim životnih putova po kojima su koračali do punine svetosti cilj emisija je bio potaknuti supružnike i djecu odnosno čitave obitelji na rast u svetosti.

Voditelji: Petar-Krešimir Hodžić i Ivka Malkoč Bastašić

Urednik: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj


05. 12. 2018. * Uvodna emisija

Uvodnom emisijom željelo se produbiti spoznaju da je prema učenju Katoličke Crkve poziv na svetost upućen svakom kršteniku, pa tako i onima koji žive u braku i obitelji. Na tome tragu sažeto se obrađuje apostolska pobudnica pape Franje »Radujte se i kličite« o pozivu na svetost u suvremenom svijetu iz 2018. godine. Ukazuje se i na Svetu nazaretsku obitelj kao najizvrsniji uzor koji je bio nadahnuće i svima ostalim supružnicima obrađenim u idućim emisijama.


02. 01. 2019. * Sveti supružnici iz Biblije

U emisiji su predstavljeni sveti supružnici biblijskih vremena od starozavjetnih Abrahama i Sare preko Zaharije i Elizabete pa do novozavjetnih Akvile i Priscile. Uz pomoć raspoloživih podataka iz Biblije i predaje sažeto je prikazano kako su živjeli, kako su umrli i što od njih mogu naučiti suvremeni supružnici.


06. 02. 2019. * Sveti i blaženi supružnici iz prvog tisućljeća

U emisiji emitiranoj uoči uoči Svjetskog dana braka prikazani su izabrani sveti i blaženi supružnici prvoga tisućljeća. Među njima su oni iz 3. stoljeća poput svetih Timoteja i Maure koji su skončali mučeničkom smrću, potom obitelji sv. Bazilija Velikog i Grgura Nazijanskog, velikih naučitelja Istočne Crkve, u kojima je ukupno 12 svetaca. Putovanje kroz stoljeća zaključuje se svetim supružnicima Henrik II. i svetom Kunigundom, njemačkim carskim parom koji su dali svoje svjedočanstvo bračne ljubavi i vjernosti te služenja Crkvi i bližnjima usprkos neplodnosti.


06. 03. 2019. * Sveti i blaženi supružnici iz 11. do 17. stoljeća

U emisiji su predstavljeni sveti i blaženi supružnici koji su živjeli od 11. do 17. stoljeća pokušavajući ukazati na ono što današnji supružnici mogu naučiti iz njihovih primjera nepokolebljive vjere, duboke pobožnosti i predanog rada, a nadasve iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu posvjedočene konkretnim djelima milosrđa osobito prema siromašnima. Temeljem njihovih životopisa dotaknute se i aktualne teme poput ogovaranja i klevetanja, poštenja i pravde, vjernosti. Kao  korizmeni poticaj predstavljena su obiteljska pravila svetog Elzeara i blažene mu supruge Delphine, koja su uspostavili za svoj dom i čvrsto ih se pridržavali.


03. 04. 2019. * Sveti supružnici Martin iz Francuske (18. stoljeće)

Emisija je u potpunosti posvećena svetima Ljudevitu Martinu i Zeliji Guérin Martin čiji blagoslovljeni brak, ne samo da svijetu darovao pet redovnica među kojima i najveću sveticu modernih vremena svetu Malu Tereziju, već predstavlja jedan od najljepših uzora kršćanskog braka u povijesti Crkve. Njihovi su procesi počeli odvojeno, ali su kasnije spojeni u zajednički proces koji je doveo do proglašenja blaženima 2008. godine, a zatim i svetima 2015. godine. Ta je kanonizacija bila posebna jer su po prvi put istoga dana svetima proglašeni roditelji jedne svetice i naučiteljice Crkve. Emisiju su svojim telefonskim uključivanjem obogatili g. Marko Kolić, gđa Ivana Šimunović i č.s. Katarina Pišković.


05. 06. 2019. * Blaženi supružnici Beltrame Quattrocchi iz Italije (19./20. stoljeće)

U emisiji su obrađeni blaženi Luigi Beltrame Quattrocchi i Marija Corsini-Beltrame Quattrocchi koji su živjeli u Italiji na prijelazu s 19. na 20 stoljeće. Oni su prvi suvremeni bračni par koji su kroz zajednički postupak proglašeni blaženima u Katoličkoj crkvi. Sveti papa Ivan Pavao II. prilikom beatifikacije 2001. godine, između ostalog, rekao je da su živjeli redovan život na izvanredan način. Emisija otkriva kako su u tome uspjeli.