Stopama supružnika na glasu svetosti

obitelj_admin

 

 

 

 

 

 

Ciklus radio-emisija »Stopama supružnika na glasu svetosti« na Radio Mariji u pastoralnoj godini 2019. / 2020. nastavlja se na prethodni posvećen svetim i blaženim supružnicima. U emisijama se obrađuju bračni parovi kod kojih je jedan supružnik već proglašen svetim ili blaženim te one za koje su pokrenuti postupci za proglašenje blaženima. Oni svojim autentičnim kršćanskim životima, herojskim življenjem kreposti i upečatljivim svjedočanstvima mogu biti uzor današnjim bračnim parovima. Njihova rasna pripadnost i geografska raspoređenost po različitim kontinentima potvrđuje da svetost ne poznaje granice već je to opći poziv svim kršćanima.

Voditelji: Petar-Krešimir Hodžić i Ivka Malkoč Bastašić

Urednik: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj


21. 10. 2019. * bl. Karlo Austrijski i službenica Božja Zita (19. / 20. st.)

Emisija emitirana na spomendan bl. Karla Austrijskog, kojega je 2004. blaženim proglasio sveti papa Ivan Pavao II., donosi prikaz kreposnog života toga carskog bračnog para čiji je život bio obilježenim mnogim nedaćama od ratnih zbivanja u Prvom svjetskom ratu i progonstva iz domovine, preko siromaštva u izgnanstvu gdje se Karlo razbolio i preminuo, do Zitnog tegobnog udovištva. U svemu tome resila ih je poniznost, pobožnost i nepokolebljiva vjera u Boga i u obitelj tako da današnji supružnici i roditelji imaju štošta za naučiti od njih. Emisiju su telefonskim uključivanjem obogatili fra Mate Bašić, utemeljitelj Bratstva blaženog Karla Austrijskog koji okuplja muškarce polaznike programa Exitus i gospođa Iva Pavković, dopredsjednica Hrvatskog društva za beatifikaciju kraljice Zite.


06. 11. 2019. * Blaženi Ivan i Lutagarda – bračni par mučenika iz Koreje (18. / 19. st.)

U emisiji su predstavljeni korejski blaženi supružnici Ivan Yu Jung-Cheol i Lutgarda Yi Sun-I koji su na samom početku 19. stoljeća podnijeli mučeništvo u vrijeme prvog progona kršćana u toj zemlji. Primjer njihova života potvrđuje što znači ne odustajati od kršćanske vjere ni pod cijenu života. O rastućoj Crkvi u Koreji i koliku ulogu u tome ima proglašenje korejskih mučenika blaženima i svetima putem telefona posvjedočila je Lina Seonghyun Kwon, mlada Korejanka koja je došla u Hrvatskoj kako bi naučila hrvatski jezik.


04. 12. 2019. * Sluge Božji Cyprien i Daphrose Rugamba – bračni par mučenika iz Ruande (20. st.)

Emisija vodi na afrički kontinent u Ruandu, zemlju tisuću brežuljaka u kojoj vlada vječno proljeće, a u kojoj su se rodili, živjeli i nasilnom smrću preminuli supružnici Cyprien i Daphrose Rugamba zajedno sa svojih šestero djece. Ukratko se progovara o povijesnim i crkvenim prilikama u Ruandi kako bi bolje razumjeli život i smrt te ostavštinu slugu Božjih Cypriena i Daphrose, utemeljitelja Zajednice Emmanuel u toj zemlji. Vrijedan doprinos tome telefonskim putem dale su gošće emisije: gđa Yukari Bosnić i s. Annick Bescond iz Francuske koja je supružnike i njihovu obitelj osobno poznavala boraveći neko vrijeme i u njihovom obiteljskom domu u Kigaliju. Obje gošće su članice Zajednice Emmanuel koja je potaknula i podupire kauzu za proglašenje blaženima supružnika Rugamba.


05. 02. 2020. * Sluge Božji Marcello i Anna Maria Inguscio – apostoli evanđeoske ljubavi sa Sicilije (20. st.)

U emisiji voditelji predstavljaju sluge Božje Marcella i Annu Mariu Inguscio koji su živjeli u prošlom stoljeću na Siciliji. U kontekstu teme Dana života 2020., promišljajući o usamljenosti, eutanaziji i palijativnoj skrbi, ističe se njihovo dojmljivo svjedočanstvo kršćanskog života obilježenog djelima neumorne ljubavi, milosrđa i služenja spram bolesnih i onih s invaliditetom, usamljenih i napuštenih, siromašnih i isključenih iz društva. Uoči Svjetskog dana braka druge nedjelje u veljači njihovi životi nameću pitanje kako su s ljubavlju i smiješkom uspijevali toliko toga činiti za bližnje u potrebi, a da pritom nisu zanemarili vlastiti brak i djecu. Na to i druga pitanja odgovore je ponudio i talijanski svećenik don Giuseppe Reciti, postulator kauze za njihovo proglašenje blaženima i svetima.


04. 03. 2020. * Bl. Franz i Franziska Jägerstätter – glas savjesti podržan sakramentom ženidbe (20. st.)

Emisija progovara o blaženom Franzu Jägerstätteru i njegovoj supruzi Franziski koji su se rodili početkom 20. stoljeća u Gornjoj Austriji. Blaženi Franz je svjedok junačkog otpora nacističkoj ideologiji koju je smatrao nespojivom s kršćanstvom te je ustrajući na prizivu savjesti podnio mučeništvo. Franziska je ostajući s troje malodobne djece na farmi u ozračju neprihvaćanja stanovnika svoga mjesta, pak, nastavila nositi svoj križ sve do proglašenja Franza blaženim 2007. godine. Njihov je primjer poučan i za ovo naše vrijeme u kojem se savjest relativizira i nameću se neke nove ideologije, a pravo na priziv savjesti kao civilizacijski doseg pokušava se dokinuti. Franz i Franziska ukazuju i na ljepotu braka prožetog uzajamnom ljubavlju i zajedničkim nastojanjem oko rasta u vjeri potvrđujući kako sakrament ženidbe tada postaje dragocjeni izvor milosti u radostima i žalostima, ali i čvrsto uporište prilikom donošenja i onih najtežih odluka.


06. 05. 2020. * Sv. Ivanka Beretta Molla i Petar Molla – pomoć u ponovnom otkrivanju ljepote sebedarne bračne ljubavi i roditeljstva (20. / 21. st.)

Emisija donosi prikaz putovanja ljubavi supružnika Molla iz Lombardije: svete Ivanke koja je vjerna poslanju majke i liječnice, radije žrtvovala svoj život nego okončala život djeteta pod njezinim srcem, i njezinog supruga Petra koji je iz autentične ljubavi i poštovanja prema njoj prihvatio njezinu odluku znajući da će tako ostati sâm sa troje djece. Njihov primjer može pomoći i današnjim supružnicima u ponovnom otkrivanju ljepote sebedarne bračne ljubavi i roditeljstva te uvažavanju neprocjenjive vrijednosti dara ljudskoga života od začeća do naravne smrti. Emisiju je svojim sudjelovanjem obogatio preč. Zlatko Golubić, župnik zagrebačke župe Svete Marije na Dlocu, koji je posvjedočio o širenju pobožnosti sv. Ivanki u Hrvatskoj.


03. 06. 2020. * Jacques i Raissa Maritain – tražeći istinu pronašli Krista (19. / 20. st)

U emisiji je prikazan život supružnika Jacquesa i Raisse Maritain, istaknutih katoličkih intelektualca 20. stoljeća koji su živjeli u sretnom braku 56 godina. On rođen u Francuskoj u vjerski indiferentnoj obitelji, ona rođena u Rusiji u pobožnoj židovskoj obitelji. Naizgled nespojivo Bog je spojio kako bi zajedno svojim umovima i srcima tražeći istinu otkrili vjeru i Krista što je rezultiralo njihovim obraćenjem i krštenjem u Katoličkoj crkvi. Rastući u ljubavi i vjeri svojim primjerom i prijateljstvom mnoge su doveli do obraćenja Bogu, a njihovo evangelizacijsko djelovanje preko njihove bogate pisane ostavštine proteže se i na ova naša vremena. Gost dr. sc. Ivan Zelić iz Splita, kao dobar poznavatelj supružnika Maritain, ukazao je na  širinu njihovoga opusa i iznio neke zanimljive detalje od njima.