Izdvojeni događaj Najave Vijesti

Materijal za obilježavanje IV. svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba (nedjelja, 28. srpnja 2024.)

Za potrebe obilježavanja Četvrtog svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju, 28. srpnja 2024. pod geslom „Ne napusti me u starosti“ (usp. Ps 71,9) Dikasterij za laike, obitelj i život ponudio je prigodni materijal. Zauzimanjem Ureda HBK-a za život i obitelj priređena je hrvatska inačica materijala s ciljem da se obilježavanje što kvalitetnije upriliči u što većem broju župa i zajednica u Hrvatskoj.

Materijal obuhvaća:

  • Smjernice za obilježavanje Dana (preuzeti ovdje) koje sadrže pastoralne i liturgijske smjernice, ponuđene sadržaje za susrete te ovogodišnju molitvu za Dan (Optimalni način ispisa: opcija „brošura“ odnosno „booklet“ s dvostrukim klamanjem po sredini – 8 stranica na dva A4 obostrano).
  • Poruku pape Franje (preuzeti ovdje) za ovogodišnji Dan (Optimalan način ispisa: kao za smjernice u obliku brošure na dva A4 lista obostrano, no tekst će tu biti veći čime se starijim osobama oslabljenog vida olakšava čitanje poruke.)
  • Molitva (preuzeti ovdje) za ovogodišnji Dan izdvojena zasebno (Optimalni način ispisa: dvije prve stranice staviti na prednju stranu jednog A4 lista, a dvije druge na stražnju stranu kako bi se nakon obostranog ispisa i rezanje po sredini dobila dva primjerka na A5 formatu).

Uz to, Apostolska pokorničarna je i ove godine uoči Dana donijela dekret kojim se, pod uobičajenim uvjetima, dodjeljuje potpuni oprost starijim osobama i vjernicima koji će, potaknuti istinskim duhom pokore i ljubavi, sudjelovati u raznim liturgijskim službama diljem svijeta toga Dana, kao i bolesnicima, onima koji ih dvore i onima koji će, budući da ne mogu napustiti svoje domove, duhovno sudjelovati u svetim službama, odvojeni od grijeha i s nakanom da što prije ispune uobičajene uvjete. Jednako tako, potpuni oprost dodjeljuje se i vjernicima koji odvoje vrijeme za posjet starijim osobama u potrebi ili teškoćama poput bolesnih, usamljenih i osoba s invaliditetom (podrobnije ovdje).