Vijesti

Tumačenje logotipa IV. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji

Logotip Četvrtog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 21. i 22. svibnja 2022.  u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu osmislio je umjetnik g. Ilija Skočibušić, a digitalno ga je obradio liturgičar vlč. mr. Tomislav Hačko. Tumačenje logotipa objavljeno je na službenoj mrežnoj stranici Varaždinske biskupije.
Na logotipu je naznačeno geslo susreta „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja“, riječi Blažene Djevice Marije, kada pjeva hvalospjev Veliča (usp. Lk 1, 50). Nasuprot geslu naznačeno je mjesto i godina održavanja susreta: Ludbreg, 2022.

Logotipom dominira lik križa. Križ, koji predstavlja Krista raspetoga i uskrsnuloga, ujedno je znak prepoznavanja Kristovih učenika, ali i odrednica kako se učeništvo živi: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.“ (Lk 9, 23) Zlatna boja križa želi nam osvijestiti da zemaljsko putovanje dobiva svoju puninu u nebeskom zajedništvu. U križu se sabiru žrtva, predanje i ljubav, ali i radost, pobjeda i snaga. Raspeti Krist na križu, koji nas je otkupio svojom Krvlju, daje nam svjedočanstvo ljubavi. Prije odlaska na križ ostavlja zapovijed: „Ljubite jedni druge kao što ja vas ljubio.“ (Iv 13, 34) Primjerom služenja i predanja uvodi obitelji u tajnu istinskog zajedništva. Ljubav, posvjedočena na križu, postaje vatra koja okuplja snagom Krvi.

Pod križem se rađa nova Božja obitelj – Crkva. Svojoj Majci Isus povjerava učenika kojega je ljubio, a ljubljeni učenik prihvaća zaštitu Njegove Majke (usp. Iv 19, 26). U času smrti okupljenoj zajednici predaje svoga Duha. Raspetom tijelu pristupa vojnik koji mu kopljem probode bok, iz kojeg poteče krv i voda (usp. Iv 19, 34). Njegova prolivena Krv nosi snagu novoga života. Članovi Njegove Obitelji nanovo se rađaju iz vode i Duha i, hraneći se s euharistijskog stola, pridružuju zajedništvu Kristove Krvi.

Prikazana kaplja krvi usmjerava nas na Kristovu krv – krv nevinoga i neokaljanoga Jaganjca (usp. 1 Pt 1, 19) koja se tijekom šest stoljeća štuje u ludbreškom svetištu. Naime, u Ludbregu se čuva relikvija euharistijskog čuda iz 1411. godine, kada je svećenik slavio svetu misu i posumnjao u Kristovu stvarnu prisutnost u Euharistiji. Ludbreško svetište upućuje poziv obiteljima da svoj život crpe na gozbi Jaganjčevoj – u Euharistiji.

„Ja sam Put“ (Iv 14, 6) – „Uzak put vodi u Život“ (Mt 7, 14). Isus sebe nudi za put svakoj obitelji. Središnji put na logotipu završava likom raspetog i proslavljenog Krista. Bog je doputovao k ljudima po Isusu, koji se istovremeno daje ljudima za put k Bogu. U tom životnom putovanju nitko nije prepušten sebi, stavljen je na put drugima.

Na logotipu su prikazane tri generacije članova obitelji. U prvom su planu baka i djed – starije osobe – njima se daje posebna pažnja na ovom Susretu. Od njih baštinimo iskustvo, mudrost, proživljenost vjere, snagu čuvanja obiteljskog ognjišta. Bake i djedovi okupljaju, ohrabruju u izazovima života, oslonac su duhom, a sve više trebaju tjelesni oslonac i pomoć djece i unuka. Oni svoju djecu i unuke prate na putu života, raduju se njihovim uspjesima i promatraju ih kako rastu i stvaraju svoje životne priče. U njima vide plodove svoje molitve i rada, odricanja i darivanja. U djeci i unucima otkrivaju znakove Božjeg blagoslova. Otac i majka povezuju starije i mlađe generacije. Muškarac i žena, združeni bračnim savezom, gnijezdo su i temelj svake obitelji. Njihova vjernost, skladnost odnosa i zagledanost u Krista pretaču se u put po kojem se radost ljubavi prenosi s koljena na koljeno, na kojem se može doživjeti Božja dobrota. Na krštenju djece roditelji preuzimaju zadaću da odgajaju svoju djecu u vjeri, da im budu svjedoci vjere.

Logotip prikazuje troje djece i poziva na otvorenost životu. Susret obitelji, koji nas poziva na molitvu i brigu za bake, djedove i starije osobe, događa se u zahtjevom trenutku – kada svjedočimo smanjenju broja rođenih. Pozvani smo u djeci promatrati blagoslov – koljena na koja ćemo prenijeti Božje darove. Dok se jedno dijete drži ruku majke i oca, drugo dvoje radosno trči ususret Kristovoj ljubavi. „Pustite dječicu neka dolaze k meni jer takvih je Kraljevstvo Božje“ (usp. Mk 10, 14). Djecu, srca otvorenih Bogu, Isus stavlja za primjer svojim učenicima.

Svi su članovi obitelji prikazani likovima u toploj smeđoj boji. Toplo ozračje obitelji njeguje se skromnošću i jednostavnošću, samozatajnim darivanjem i nesebičnim opraštanjem.
Svaka obitelj ima svoj put. Putuje mjestima, vremenima. S koljena na koljeno putuju vrednote, navike, običaji, obrasci ponašanja. Od koljena do koljena prenosi se iskustvo Božje dobrote. Svatko u obitelji ima svoje poslanje, darovan je drugomu kao suputnik i tako se uključuje na put Isusovih učenika – na put prema punini vječnog života.