Uncategorized

Hrvatske inačice videozapisa kampanje #IamChurch posvećene osobama s invaliditetom

Nastavno na poruku Vijeća HBK za život i obitelj uz ovogodišnji Dan života naslovljenu »Osobe s invaliditetom – dar, blagoslov i obogaćenje za obitelj, Crkvu i društvo«, Ured HBK za život i obitelji priredio je hrvatske inačice videozapisa kampanje »Ja sam Crkva!« (#IamChurch) u suradnji s gospođom Marijom Kotarski, profesoricom talijanskog i španjolskog jezika, koja je i sama osoba s invaliditetom te gospođom Marijanom Jakovljević, profesoricom francuskog jezika.

Spomenutu kampanju, u sklopu Godine obitelji Amoris laetitia, pokrenuo je Dikasterij za laike, obitelj i život Svete Stolice početkom prosinca 2021. kako bi skrenuo pozornost na osobe s invaliditetom. Kampanja je nadahnuta riječima pape Franje iz prošlogodišnje poruke za Međunarodni dan osoba s invaliditetom: »Po krštenju svaki od nas postaje punopravnim članom zajednice Crkve tako da svaki pojedini, bez isključenjâ ili diskriminacijâ, može reći: ‘Ja sam Crkva!‘. Crkva je, naime, vaš dom! Mi, svi zajedno, činimo Crkvu jer je Isus odlučio biti naš prijatelj.«

Kampanjom se željelo potaknuti na pozorno slušanje glasa osoba s invaliditetom, naše braće i sestara u Kristu. Stoga svaki od videozapisa donosi izabrane primjere doprinosa koji osobe s invaliditetom svakodnevno daju crkvenoj zajednici. Gluhe mlade osobe iz Meksika koje provode evangelizaciju na sebi svojstven način, redovnice s Downovim sindromom koje svoj poziv žive u jednom francuskom samostanu, skupina mladih Talijana s intelektualnim teškoćama koji sudjeluju na Svjetskim danima mladih, samo su neki od primjera šire stvarnosti na koju se kampanjom nastojalo ukazati.

Videozapisi su djelo Poti Picturesa, filmskog odjela talijanske Zadruge Il Cenacolo, prve društvene filmske kuće na svijetu koja za svoje reklame, kratke i dugometražne filmove angažira glumce s intelektualnim teškoćama. Izvorni videozapisi dostupni su na YouTube kanalima Dikasterija za laike, obitelj i život i Vatican News-a.

Uz odobrenje Dikasterija, osim uvodnog videozapisa koji daje sažeti pregled, hrvatske inačice videozapisâ će se objavljivati tijekom pet tjedana na YouTube kanalu Hrvatske katoličke mreže.