Događanja Vijesti

Papa Franjo za Drugi svjetski dan baka, djedova i starijih osoba izabrao temu »Rod donose i u starosti« (Ps 92,15)

Nakon što je u nedjelju 25. srpnja 2021. u biskupijama diljem svijeta uspješno proslavljen Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, Sveti Otac je za ovogodišnji drugi dan, koji će se u sveopćoj Crkvi obilježiti u nedjelju 24. srpnja, izabrao temu: »Rod donose i u starosti« (Ps 92,15).

Kako se pojašnjava na službenoj mrežnoj stranici Dikasterija za laike, obitelj i život Svete Stolice temom se želi istaknuti da su bake, djedovi i starije osobe vrijednost i dar kako za društvo tako i za crkvene zajednice. Tema je, također, poziv na preispitivanje i vrednovanje baka, djedova i starijih osoba koje se prečesto drže na marginama obitelji, građanskih i crkvenih zajednica. Njihovo životno iskustvo i vjera, zapravo, mogu pridonijeti izgradnji društava svjesnih svojih korijena i sposobnih sanjati o budućnosti utemeljenoj na većoj solidarnosti. Uz to, poziv na slušanje mudrosti godina važan je i u kontekstu sinodalnog puta koji je Crkva poduzela.

Dikasterij i ove godine poziva župe, biskupije, udruge i crkvene zajednice iz cijeloga svijeta da pronađu načine za obilježavanje toga dana u vlastitom pastoralnom kontekstu, a u tu svrhu naknadno će na raspolaganje staviti i neke pastoralne sadržaje. Očekuje se i prigodna poruka Svetoga Oca.