Vijesti

Emisija »Osmišljena starost« na HKR-u uz desetu katehezu –  Pripremiti odlazak (utorak, 06. 07. od 21 sat)

U utorak 6. srpnja 2021. godine od 21 sat, u mjesecu obilježavanja Prvoga svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, emitira se posljednja emisija serijala »Osmišljena starost«. U njoj se, temeljem desete kateheze istoimenoga katehetskog materijala, ističe kako se za odlazak s ovoga svijeta treba pripremiti. Pri tome, svaka je pomoć dobrodošla, poput one koju je pružala francuska svetica Jeanna Jugan, zaštitnica napuštenih starijih osoba.

Autor motivacijskog teksta »Pred odlaskom« upozorava da ono što se tiče zemaljskih stvari, poput oporuke ili neurednih odnosa, treba na vrijeme srediti dok je čovjek još priseban kako bi iza sebe ostavio čist prostor bez repova.

Tumačenje biblijskog navoda iz Lukina evanđelja o pripravi za dolazak Gospodnji kako bi svako tijelo vidjelo spasenje Božje, donosi zaključak da se čovjek za prelazak u vječnu radost valja pripraviti obraćenjem i pomirenjem.

Navod iz Pisma starijim osobama sv. Ivana Pavla II., pape, naglašava kako i doba starosti mora odigrati svoju ulogu u procesu sazrijevanja ljudskoga bića u hodu prema vječnosti.

U kontekstu teme kateheze, dirljivo svjedočanstvo pripremila je jedna starija gospođa prisjetivši se primjera svojih djeda i bake, a koji sada u svojim ranim sedamdesetima puno bolje razumije.

Urednik i voditelj: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj