Priopćenja Vijesti

Održana sjednica Vijeća HBK za život i obitelj s povjerenicima

Online sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj s nad/biskupijskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji održana je u popodnevnim satima u srijedu, 24. veljače 2021. pod predsjedanjem predsjednika Vijeća mons. Mate Uzinića, nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije i apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije.

Voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić izvijestio je o izvršenju zaključakâ prethodne sjednice, o ključnim aktualnostima iz prethodnog razdoblja te najavio relevantna događanja u nastavku 2021. godine. Na tragu zaključaka prethodne sjednice razmotren je nacrt velike molitvene devetnice »Hrvatska moli za život« koja će se, na prijedlog Vijeća, odvijati i u 2021. svakog 25. u mjesecu od 25. ožujka (Blagovijest) do 25. prosinca (Božić). Također, promišljalo se o tome kako pomoći obiteljima u njihovom hodu kroz liturgijsku godinu u cilju produbljivanja vjere i jačanja obitelji kao »kućne Crkve«.

Razgovaralo se o dosadašnjem tijeku i mogućnostima dovršetka Trećeg ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Učinjeno je to u kontekstu činjenice da i opća Crkva predvođena papom Franjom toj problematici pridaje osobitu pozornost, a o čemu svjedoči i nedavna papina odredba da se svake godine, 4. nedjelje u srpnju, obilježava Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Temeljem prijevoda brošure vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život raspravljeni su mogući načini provođenja godine »Obitelj Amoris laetitia« u Hrvatskoj, koju će papa Franjo otvoriti 19. ožujka 2021., na svetkovinu svetoga Josipa. Previđeno je da ta godina traje do 26. lipnja 2022. kada bi se u Rimu trebao održati X. svjetski susret obitelji.

Dogovorene su i neke zajedničke aktivnosti za nadolazeće razdoblje u nadi da će se epidemiološka situacija nastaviti poboljšavati.