Vijesti

Emisija »Osmišljena starost« o odnosu starijih osoba s djecom i mladima (Radio Marija, 16. 12. 2020. od 10.30)

U ozračju došašća, treće prosinačke srijede 16. prosinca 2020. od 10.30 sati u programu Radio Marije, nastavlja se serijal emisija »Osmišljena starost« priređenih temeljem kateheza iz istoimenog katehetskog materijala Vijeća odnosno Ureda Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj.

Treća kateheza, posvećena je odnosu starijih osoba s djecom i mladima, donosi niz poticajnih sadržajâ i pitanjâ za razmišljanje. Otkrivaju se neke ne toliko poznate karakteristike  svetoga Antuna Padovanskoga. Ističe se kako poslanje djedova i baka počinje začećem unuka. Uvodni tekst upućuje na to kako starije osobe koje daruju vrijeme djeci i mladima u pravilu ne doživljavaju usamljenost, a svetopisamski redak potvrđuje kako su unuci vijenac starcima od davnina. Navod iz Pisma starijim osobama sv. pape Ivana Pavla II. donosi poticaj mladima da s ljubavlju i velikodušnošću budu blizu starijim osobama od koji mogu puno toga primiti.

U kontekstu teme svoje svjedočanstvo iznosi redovnica koje je veći dio svoga redovničkog života posvetila brizi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi ukazujući kako svećenici te redovnici i redovnice u poodmakloj dobi također mogu ostaviti dubok pozitivan trag u srcima djece i mladih, ali i od njih primati radost i snagu.

Urednik: Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj

Voditelji: Petar-Krešimir Hodžić i Ivka Malkoč Bastašić