Vijesti

Pokrenut postupak za proglašenje blaženima roditelja sv. pape Ivana Pavla II.

Proslavi stogodišnjice rođenja Karola Wojtyłae (18. 05. 1920. – 18. 05. 2020.) odnosno svetoga Ivana Pavla II. prethodila je vijest da je 7. svibnja u poljskim Wadowicama, rodnom mjestu velikoga pape našega vremena, pokrenut biskupijski postupak za proglašenje blaženima njegovih roditelja: majke Emilije i oca Karola starijeg (vijest IKA-e ovdje).

Ta vijest ne čudi toliko ako se zna da je Emilija rođena 1884. godine, baš poput svete Ivanke Beretta Molla, odlučila zadržati trudnoću s Karolom i roditi ga usprkos liječničkim preporukama da ga pobaci kako bi sačuvala svoje zdravlja. Uz to, kako će kasnije kao papa posvjedočiti majka je bila ona koja ga je uvela u otajstvo vjere učeći ga prvim molitvama i znaku križa. Pamtio ju je kao osobu vičnu patnjama, ali iznimno pažljivu, punu ljubavi i hrabrosti. Vjerojatno odatle potječe i njegova osjetljivost za ljudsku patnju koju je i sam iskusio ponajprije kroz iskustvo prerane smrti majke i brata, potom kroz iskustvo proživljenog atentata i naposljetku kroz iskustvo bolesti i nemoći na kraju svojega života.

S druge strane u sjećanje budućeg pape snažno se utisnuo lik oca rođenog 1879. godine koji je nakon preminuća supruge 1929. godine odlučio ne ženiti se ponovo nego otići u prijevremenu mirovinu i podizati sina. Provodio je s njim puno vremena spremajući za život, a povrh svega svjedočeći mu primjerom što znači biti istinski molitelj koji se Bogu klanja u Duhu i istini. Naime, Karol ga je znao noću zateći kako klečeći moli, što je, uz ostalo, dovelo do toga da je izjavio kako je njegov dom bio njegovo prvo sjemenište. Karol stariji preminuo je iznenada ratne 1941. godine tako da je Karol mlađi u svojoj 21. godini ostao bez obaju roditelja.

Kako je objavljeno vodit će se dva odvojena kanonska procesa koja će provoditi dva neovisna suda, iako će tema njihovog bračnog života biti vrlo važna. Zapravo, samo će jedno potvrđeno čudo zadobiveno po posredovanju njih oboje biti dovoljno da ih se proglase blaženima. Zanimljivo je da će se zahvaljujući izjavama koje je sveti Ivan Pavao II. ostavio o njima i njega neizravno smatrati jednim od svjedoka.

U prigodi otvaranja postupka u Poljskoj je objavljena i prva cjelovita biografija bračnog para Wojtyła,  koju je priredila profesorica Milena Kindziuk sa Sveučilišta kardinala Stefana Wyszyńskog u Varšavi. U tu je svhu prikupila je i objedinila brojne, do sada, nepoznate tekstove i dokumente koje svjedoče u prilog svetosti roditelja svetoga Ivana Pavla II.