Događanja Vijesti

Uz Međunarodni dan obitelji 2020.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnoga dana obitelji, razumljivo, obilježeno je svjetskom pandemijom COVID-19. Organizacija Ujedinjenih naroda, koja je 1994. godine i odredila da se 15. svibnja svake godine obilježava kao Međunarodni dan obitelji, za temu u 2020. godini uzela je: »Obitelji u razvoju« ističući kako pandemija COVID-19 u samu žižu dovodi važnost ulaganja u socijalne politike koje štite najugroženije pojedince i obitelji.

Uviđajući da obitelji podnose najveći teret krize, štiteći svoje članove, brinući o školskoj djeci i istodobno nastavljajući radne obveze, naglašava se kako se u sklopu odgovora na krizu pruža realna prilika za preispitivanje i preoblikovanje načina na koji funkcioniraju naša gospodarstva i društva u cilju poticanja veće jednakosti za sve.

Nadalje, Odjel za ekonomske i socijalne poslove UN-a koji inače potiče obilježavanje Međunarodnog dana obitelji diljem svijeta te organizira obilježavanje u sjedištu OUN-a, ove godine će to učinit on-line u obliku webinara koji će se usredotočiti na nedavna istraživanja o pitanjima obiteljske politike koje su provela tijela OUN-a uz podršku Međunarodne federacije za obiteljski razvoj (IFFD). Ta je, pak, organizacija 1. travnja ove godine izdala dokument naslovljen »Lekcije iz iskustva kakvo se zbiva jednom u životu: Obitelji i obiteljske politike nakon COVID-19« (vidi ovdje). U njemu se na kraju donosi i sedam zaključaka koji predlažu u kontekstu prevladavanja krize i omogućavanja da se obitelji oporave od nje osobito podcrtavajući važnost međunarodne suradnje.

Na sličnom tragu je Europska federacija katoličkih obiteljskih organizacija (FAFCE) koja je s on-line proljetnog sastanka Upravnog odbora federacije, uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana, obitelji uputila rezoluciju naslovljenu »Obitelj je na prvoj crti pandemije« koja je danas objavljena na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Naglašava se kako je potrebno omogućiti obiteljima da u datim okolnostima izvrše svoje uloge putem pravednijih sustava oporezivanja i financijskim sustavima prilagođenim obiteljima.

Uz čestitke za Međunarodni dan obitelji i želje da se čim prije ostvare navedeni ciljevi, preostaje sklopiti ruke na molitvu da sve obitelji, a osobito one koje su dodatno ugrožene aktualnom krizom, svojim zagovorom prati Sveta nazaretska obitelj koja je i sama prolazila kroz teške krize pokazavši kako se one prevladavaju kada je Krist u središte obitelji.