Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica arrow Vijesti i najave
Vijesti i najave

Emisije "Izazov ocinstva" na Radio Mariji

Ispis E-mail

Od listopada 2016. do rujna 2017. godine na Radio Mariji emitirano je 12 emisija u kojima su u radijskom formatu obraðeni sadržaji katehetskog materijala »Izazov oèinstva« za osnaživanje muškaraca/oèeva u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu. Snimke emisija može se preuzeti klikom na poveznice.

06. 10. 2016. - uvodna emisija

02. 11. 2016. - emisija uz 1. katehezu Bog - izvor oèinstva

07. 12. 2016. - emisija uz 2. katehezu Brak - temelj

04. 01. 2017. - emisija uz 3. katehezu Zaštita života - preduvjet oèinstva

01. 02. 2017. - emisija uz 4. katehezu Djeca - oèinstvo u svagdašnjici

01. 03. 2017. - emisija uz 5. katehezu Ranjeno oèinstvo

05. 04. 2017. - emisija uz 6. katehezu Duhovno oèinstvo

03. 05. 2017. - emisija uz 7. katehezu Otac u Crkvi

07. 06. 2017. - emisija uz 8. katehezu Otac u društvu

05. 07. 2017. - emisija uz 9. katehezu Oèinstvo svetoga Josipa

02. 08. 2017. - emisija uz 10. katehezu Svetost - cilj oèinstva

06. 09. 2017. - završna/evaluacijska emisija

 

Pripreme za III. nacionalni susret hrvatskih katolièkih obitelji

Ispis E-mail

nadbiskup_barisic.jpgSplitsko-makarska nadbiskupija, domaæin Treæeg nacionalnog susreta hrvatskih katolièkih obitelji koji æe se održati 2018. godine u Solinu pod geslom: „Oèinstvo i majèinstvo: dva lica roditeljskog poslanja", s poèetkom nove crkvene godine intenzivirala je pripreme za to dogaðanje. Mons. dr. Marin Barišiæ, splitsko-makarski nadbiskup, uputio je proglas svim vjernicima svoje nadbiskupije. Uoèavajuæi krizu identiteta koja nije mimoišla ni oèeve u proglasu je istaknuto da æe prva godine pripreme biti posveæena oèinstvu, a u drugoj æe se naglasak staviti na majèinstvo.

 

Najava: Tribine filmova kršæanske tematike: „Oèinstvo u filmu“

Ispis E-mail

Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu u pastoralnoj 2016./2017. godini prireðuje tribine filmova o temi „Oèinstvo u filmu". Tribine æe se održavati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb od listopada 2016. do lipnja 2017. godine u pravilu zadnjeg petka u mjesecu (Raspored tribina OVDJE). Prije projekcije filma okupljenima æe se uvodno obratiti voditelji tribine, filmski kritièar Tomislav Èegir, te teologinja i komunikologinja dr. Irena Sever Globan. Nakon projekcije filma predviðena je rasprava. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Prva tribina predviðena je u petak, 28. listopada 2016., a prikazivat æe se film "Mjesec od papira" (Paper Moon) redatelja Petera Bogdanovicha (SAD, 1973.).

 

 

Serijal emisija "Izazov oèinstva" na Radio Mariji

Ispis E-mail

pkh_u_studiju_rm.jpgUz katehetski materijal za osnaživanje muškaraca / oèeva u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu "Izazov oèinstva ", voditelj Ureda HBK za život i obitelj zapoèeo je sa serijalom istoimenih emisija na Radio Mariji, koje æe se emitirati prve srijede u mjesecu tijekom deset mjeseci od studenog 2016. do rujna 2017. obraðujuæi deset prireðenh kateheza u radijskom formatu. Audiozapis uvodne emisije od 6. listopada 2016. u kojoj je gostovao dubrovaèki biskup mons. Mate Uziniæ, predsjednik Vijeæa HBK za život i obitelj, može se pronaæi OVDJE .

 

Pri Svetoj Stolici utemeljen Dikasterij za laike, obitelj i život

Ispis E-mail

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza 2016. godine papa Franjo je potpisao motuproprij Sedula Mater (Brižna majka), kojim je službeno utemeljio novi Dikasterij za laike, obitelj i život objedinivši tako rad Papinskog vijeæa za laike i Papinskog vijeæa za obitelj koja æe 1. rujna prestati postojati. Prema statutu ad experimentum, Dikasterij ima ovlasti za promicanje života, apostolata vjernika laika, pitanja pastoralne skrbi obitelji i njezina poslanja prema Božjem naumu, te za skrb i podršku ljudskoga života. Dikasterijem predsjeda proèelnik, a pomaže mu tajnik i troje podtajnika od kojih svaki predsjeda jednom od tri odjela: za vjernike laike, za obitelj i za život. Prvim proèelnikom papa je imenovao mons. Kevina Josepha Farrella, dosadašnjeg biskupa Dallasa iz SAD-a, a mons. Vincenza Pagliu, dosadašnjeg predsjednika Papinskog vijeæa za obitelj, imenovao je predsjednikom Papinske akademije za život. Podrobnije OVDJE .

 

Objavljeni vrijeme održavanja i tema IX. Svjetskog susreta obitelji

Ispis E-mail

9sso_dublin_2018.jpg

U utorak 24. svibnja 2016. na konferenciji za novinare u Vatikanu mons. Vicenzo Paglia, predsjednik Papinskog vijeæa za obitelj i mons. Diarmuid Martin, dublinski nadbiskup, službeno su objavili da æe se IX. Svjetski susret obitelji održati u Dublinu, Irska od 22. do 26. kolovoza 2018. godine. Na tragu postsinodalne apostolske pobudnice Amoris Laetitia (Radost ljubavi) Papa Franjo je odredio da æe tema susreta biti: Evanðelje obitelji: Radost za svijet. 

 

Presuda ECHR-a u svezi statusa prekobrojnih zametaka

Ispis E-mail

echr_logo.jpgVeliko vijeæe Europskog suda za ljudska prava (ECHR) 27. kolovoza 2015. donijelo je presudu (br. 46470/11)  u sluèaju Parrillo protiv Italije u svezi statusa prekobrojnih ljudskih zametaka zaèetih in vitro i potom saèuvanih zamrzavanjem, utvrðujuæi da se ljudski zametak ne može svesti pod 'vlasništvo' te da nije došlo do povrede privatnosti privatnog i obiteljskog života podnositeljice tužbe.

Cijeli tekst...
 

Poziv na svetost u braku

Ispis E-mail

sveti_supruznici.jpgSvetost nije rezervirana samo za osobe posveæenog života, pape, biskupe, sveæenike, redovnike i redovnice, veæ su na svetost svi pozvani. O tome govori i dokument Hrvatske biskupske konferencije "Pozvani na svetost" iz 2002. godine. Dakle, svetost je moguæe ostvariti i u braènom odnosno obiteljskom životu.

Cijeli tekst...
 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sljedea » Kraj »»

Stranice 9 - 16 od 56
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

Zavjetna spomen-svijeæa hrvatskih katolièkih obitelji

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katolièkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katolièkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeæa, kao i hrastov svijeænjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katolièkoj crkvi povezujuæi prošlost, sadašnjost i buduænost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png