Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Svako se začeto ljudsko biće ima pravo roditi

Do sada neprevedeni govor pape Benedikta XVI. članovima Talijanskoga pokreta za život iz svibnja 2008.


Cijeli tekst...
 

Medicinska oplodnja

zacece.jpgHrvatska biskupska konferencija uputila je Izjavu o medicinskoj oplodnji u kojoj iznosi osnovna načela na kojima temelji svoj stav o tom delikatnom pitanju, a Ured HBK za obitelj u nastavku donosi nešto opširniji dokument kao doprinos aktualnoj raspravi o Prijedlogu zakona o medicinskoj oplodnji.

Cijeli tekst...
 

Sv. Petar u Šumi: Susret za brak i obitelj

susret_istra.jpg

U organizaciji Obiteljskog savjetovališta Biskupije porečke i pulske  16. svibnja 2009., u Sv. Petru u Šumi  održan je Susret za brak i obitelj u povodu Međunarodnog dana obitelji. Susretu je, računajući organizatore i moderatore grupa prisustvovalo 40-ak sudionika iz cijele Istre. Susret je imao za cilj ukazati na potrebu za duhovnom i psihološkom potporom i pomoći u kriznim životnim situacijama te su sudionici upoznati s radom i aktivnostima savjetovališta.

Cijeli tekst...
 

Objavljena knjiga "Pravo na rođenje u učenju Crkve"

pravo_na_rodjenje_naslovnica.jpgU izdanju Centra za bioetiku Filozofsko-teološkoga instituta Družbe Isusove u Zagrebu i Nakladničke kuće Tonimir iz Varaždinskih Toplica upravo je izašla knjiga dubrovačkog katedralnog župnika dr. Stanka Lasića "Pravo na rođenje u učenju Crkve". Na 704 stranice knjiga obrađuje kršćanski pogled na život prije rođenja, od apostola Pavla do pape Benedikta XVI. Vodi čitatelja kroz sustavnu i moralnu teologiju od Poslanice Galaćanima do naputka Dostojanstvo osobe.

Cijeli tekst...
 

Dobrotvorni koncert za Majčin dan

majcin_dan-zaglavlje.jpg

 

 

 

 

U petak 8. svibnja 2009. g. u 20 sati u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", održat će se dobrotvorni koncert kojeg, za Majčin dan, organiziraju Zagrebačka filharmonija i Ured za obitelj Hrvatske biskupske konferencije. Uz pratnju Zagrebačke filharmonije nastupit će Oliver Dragojević, Doris Dragović, Arsen Dedić, Radojka Šverko, Ivo Gamulin Gianni, Ivana Husar-Mlinac i Zagrebački mališani. (plakat)

Karte za koncert mogu se nabaviti na blagajni Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" ili putem mrežnih stranica .

majcin_dan_2.jpgOtvoren je i humanitarni telefon 060 888 700, budući da je prihod od prodaje karata i telefonskih poziva namijenjen uređenju Kuće za smještaj majki i djece Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na lokaciji Savica-Šanci.

Cijeli tekst...
 

Prvo obilježavanje Svjetskog dana braka u Hrvatskoj

sdb_znak_hr.pngNedavno saznanje da se druge nedjelje u veljači obilježava Svjetski dan braka pod pokroviteljstvom Svjetske zajednice bračnih susreta, uz činjenicu da se u pojedinim zemljama organizira i tjedan braka od 7. - 14.  veljače, rodili su suradnjom Ureda HBK za obitelj i Hrvatske zajednice bračnih susreta kako bi se Svjetski dan braka po prvi puta obilježio i u Hrvatskoj. U toj prigodi krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj uputio je doc poruku naslovljenu Ponovo otkriti radosnu istinu o braku.

Obilježavanje Svjetskog dana braka usprkos naglašenoj tendenciji negativnog prikazivanja braka u društvu, otvara vrata pozitivnom govoru o braku i svjedočanstvima supružnika koji, unatoč neizbježnim teškoćama i problemima, pronalaze načine da rastu u ljubavi i međusobnom poštivanju pritom zajednički njegujući i stalno obnavljajući svoj brak. 

Za potrebe prvog obilježavanja Svjetskog dana braka u Hrvatskoj 8. veljače 2009. godine, priređen je prigodan doc programski paket namijenjen župama. Paket sadrži prijedloge i materijale koji uključuju moguće pripremne radnje, liturgijski predložak za euharistijsko slavlje i uru klanjanja te „Molitvu za naš brak" uz neke ideje što bi supružnici taj dan mogli učiniti jedno za drugo. doc Molitva i konkretne ideje mogu se obostrano ispisati pisačem u boji na nešto tvrđem papiru te potom podijeliti supružnicima koji dođu na svečanu misu. Uspjeh ove inicijative ovisi o suradnji svećenika i bračnih parova u župama, što u svojoj poruci ističe  i biskup Župan, pa se valja nadati kako će do te suradnje zaista doći u što većem broju župa.

 

 

Dan života 2009.

Prošlogodišnji Dan života bio je obilježen pozivom na obiteljsku molitvu i znakovitim iskazivanjem solidarnosti putem donacijskog telefona. Upućeno je 27.248 poziva od čega je uz prilog tvrtke Markot.tel ukupno prikupljeno 61.308 kuna. Kako je bilo i predviđeno u svih 38 rodilišta na području Republike Hrvatske darivana su djeca odnosno rodilje. Od srca želimo zahvaliti svima koji su doprinijeli uspjehu te akcije.

U povodu Dana života 2009. koji ove godine pada na 1. veljače, krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, uputio je prigodnu poruku naslovljenu „Novi feminizam" u korist života. Rijetkima je poznato da je upravo papa Ivan Pavao II. u enciklici Evangelium Vitae iz 1995. g. uveo taj pojam i pozvao žene da bude promicateljice „novog feminizma".

wwalf.jpgJedna od prvih koja je na taj poziv odlučila odgovoriti je prof. Olimpia Tarzia, ujedno autorica Proglasa novog feminizma te predsjednica Svjetske alijanse žena za život i obitelj. Na kongresu u Zadru održala je poticajno izlaganje na temu - „Ženski genij" pred novim izazovima plodnosti i neplodnosti, kojega su sudionici u završnom vrednovanju izdvojili kao najbolje.

Više informacija o njoj i njenom radu može se pronaći na internetskoj stranici www.olimpiatarzia.it, a intervju s njom objavljen je u Glasu Koncila od 1. veljče 2009.

 

U Zadru održan Međunarodni kongres o 40. obljetnici enciklike "Humanae Vitae"

kongres_mala.jpg

U povodu 40. obljetnice objavljivanja enciklike "Humanae vitae" pape Pavla VI. u Zadru je od 28. do 30. studenoga 2008. godine održan Međunarodni Kongres "Humanae vitae za sva vremena - ljudska spolnost življena u velikodušnosti i razboritosti". U kongresnoj dvorani Falkenstainer hotela Donat tijekom tri dana trajanja kongresa okupilo se preko 200 sudionika iz zemlje i inozemstva kojima je Sveti Otac Benedikt XVI. uputio prigodnu poruku i blagoslov.

Kongres su organizirali Ured HBK za obitelj, Zadarska nadbiskupija, Hrvatsko katoličko liječničko društvo i Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Zadarske županije, Grada Zadra i Zadarske nadbiskupije kao domaćina, a uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Sažetke predavanja i predstavljanja metoda prirodnog planiranja obitelji moguće je pronaći na www.humanae-vitae.net, a naglasci i zaključci kongresa objedinjeni su u zaključnoj izjavi.

Cijeli tekst...
 

Hrvatska delegacija na kongresu u Rimu o 40-toj obljetnici enciklike Humanae Vitae

delegacija_bazilika.jpgU Rimu je od 3. - 4. listopada održan međunarodni kongres „Humanae Vitae: aktualnost i proroštvo enciklike" u povodu 40-te obljetnice te enciklike pape Pavla VI. Na kongresu upriličenom na rimskom Katoličkom sveučilištu  Sacro Cuore sudjelovalo je oko 500 sudionika među kojima i sedemeročlana delegacija u organizaciji Ureda HBK za obitelj, koja ujedno predstavlja i jezgru organizacijskog odbora za hrvatsko stručno-edukativno događanje o obljetnici enciklike koje je predviđeno za 28. - 30. studenog u Zadru.
Na početku kongresa u petak 3. listopada pročitana je poruka Svetog Oca Benedikta XVI. sudionicima kongresa u kojoj je dotaknuvši osnovne odrednice enciklike izrazio zahvalu za do sada učinjeno kao i poticaj na daljnje zauzimanje. Kongres je bio podijeljen u tri međusobno povezene cjeline: Aktualnost poruke, Kako su na poruku enciklike odgovorili oni kojima je upućena i Operativne strategije. U subotu ujutro sudionici kongresa zajedno su slavili Euharistiju u bazilici sv. Petra, a koju je predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcizio Bertone. Nakon popodnevnog okruglog stola o ulozi i doprinosu različitih institucija ispunjenju Humanae Vitae kongres je zaključen predstavljanjem zaključne izjave.
Cijeli tekst...
 

Održan Intenzivni vikend proučavanja Apostolskog pisma Mulieris dignitatem

md_vikend_web.jpgU organizaciji Ureda HBK za obitelj od 18. - 20. travnja u Duhovnom centru Granešina održan je Intenzivni vikend proučavanja Apostolskog pisma o dostojanstvu i pozivu žene Mulieris dignitatem Ivana Pavla II. U povodu dvadesete obljetnice od objave dokumenta, skupina od 15-tak osoba, koja je tijekom protekle godine dana pri Uredu HBK za obitelj proučavala Teologiju tijela Ivana Pavla II., vikend je osmislila u seminarskom obliku. Pri tome su sudionici priredili i izlagali pojedine točke odnosno poglavlja dokumenta nakon čega bi uslijedila rasprava. Program je sadržavao i duhovnu sastavnicu uz duhovno vodstvo don Damir Stojića, koji je o Teologiji tijela studirao u SAD-u.

Za nadati se kako će iskustvo ovog intenzivnog vikenda poslužiti i drugima kako bi upoznali spomenuti dokument te da će njegove poruke i smjernice snažnije zaživjeti u hrvatskom društvu.

Cijeli tekst...
 

Međunarodna konferencija "Ulje na rane"

logo_gpii.gifsamaritanac.jpg.jpgPapinski institut Ivan Pavao II. za studij braka i obitelji organizira međunarodnu konferenciju Ulje na rane - odgovor na pošasti pobačaja i razvoda u Rimu od 4. - 5. travnja 2008. Sljedeći poziv pape Banedikta XVI. iz enciklike Deus Caritas Est konferencijom se želi ohrabriti na promišljanje o patnji osoba koje su proživjele razvod svojih roditelja ili nose traume pobačaja. Tijekom dva dana planira se obraditi četiri područja: Djeca razvedenih, Skrivene posljedice pobačaja, Patnje pobačaja: prema pastoralnom odgovoru te Građenje pastorala za djecu razvedenih (letak na engleskom i talijanskom).

 

Međunarodni kongres u povodu 20. obljetnice apostolskog pisma Mulieris Dignitatem

roma-congreso-md20.jpgU Rimu je od 7. -  9. veljače u organizaciji Papinskog vijeća za laike održan međunarodni kongres „Muškarac i žena, čovještvo u svojoj cjelovitosti" u prigodi 20. obljetnice apostolskoga pisma Ivana Pavla II. Mulieris Dignitatem o dostojanstvu i pozivu žene. Najava kongresa pobudila je iznimno velik interes diljem svijeta tako da organizatori nisu mogli primiti sve one koji su željeli sudjelovati. Trodnevni kongres okupio je 260 sudionika iz 49 zemalja sa pet kontinenata, među kojima su bili i predstavnici 40 biskupskih konferencija, 29 crkvenih pokreta i zajednica te 16 katoličkih organizacija žena. Crkvu u Hrvata predstavljao je mr. don Željko Majić, vicerektor Hrvatskoga papinskog zavoda svetoga Jeronima.

Važnost i aktualnost ove teme potvrdio je i Sveti Otac Benedikt XVI. prigodnim poticajnim govorom kojim se 9. veljače obratio sudionicima skupa, a o čemu je kratki izvještaj donio hrvatski program Radio Vatikana.

(prikaz kongresa i prijevod papinog govora su u pripremi)

 

 

Radionica o interaktivnim metodama priprave za brak

RadionicaNa inicijativu biskupa msgr. Valtera Župana u organizaciji Ureda za obitelj HBK od 8. – 9. veljače 2008. godine održana je 2. Međunarodna radionica interaktivnih metoda u pripravi za brak u Duhovnom centru Marije Terezije na Vrhovcu u Zagrebu. Radionica je bila namijenjena (nad)biskupijskim povjerenicima za pastoral obitelji te voditeljima i suardnicima u tečajevima priprave za brak. Okupilo se 50-tak sudionika među kojima predstavnici pokreta i zajednica te predstavnici Mostarsko-duvanjske biskupije.

Voditelji radionice bili su Claude Heriard, koji je sa suprugom Daniele bivši potpredsjednički par Centara priprave za brak Francuske te Therese i Jan Steenberg, sadašnji delegati Francuske u Međunarodnoj federaciji centara priprave za brak (FICPM). Najzaslužniji za održavanje ovakvih radionica su bračni par Zrinka i Zlatko Gregov, hrvatski predstavnici u FICPM-u.

Svrha radionice je bila upoznati sudionike s načinom rada u Francuskoj te nekim interaktivnim metodama kojima se koriste u FICPM-u kako bi ih se moglo prilagoditi i uspješno primijeniti kod nas. Program je obuhvaćao 4 tematska bloka prožeta radom u malim skupinama. Dvodnevno druženje zaključeno je u subotu popodne Sv.misom koju je predvodio krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj. Polaznici radionice su uz certifikat dobili i materijale na CD-u koji se mogu naći na adresi www.ficpm.eu/crotia/

 

Cijeli tekst...
 

DAN ŽIVOTA 2008. - „ŽIVOT JE BLAGOSLOV I RADOST"

nedjelja, 3. veljače 2008.

ObiteljDan života nuka nas da poštujemo, njegujemo, štitimo i pomažemo svaki ljudski život od začeća do naravne smrti te potiče vjernike da mole za život, osobito onda kad je ugrožen. Obilježavanje Dana života, koji se ove godine slavi u nedjelju 3. veljače, odvijat će se pod geslom „Život je blagoslov i radost". To je naslov i poruke biskupa Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za obitelj, u kojoj se ističe da, unatoč mogućim teškoćama, život doživljavamo kao izvor blagoslova i radosti.

Ovogodišnja proslava, koju priprema i koordinira Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, bit će u znaku molitve za život i dobrotvorne akcije na nacionalnoj razini. Ured je za ovu prigodu po prvi put priredio plakat te letak koji će se dijeliti vjernicima u župama. Letkom se poziva na primanje i prihvaćanje svakog ljudskog života te stvaranje zajedništva u brizi za život najmanjih.

Cijeli tekst...
 

STOQ'07 konferencija "Ontogeneza i ljudski život"

depliant.jpg

U Rimu je od 15. - 17. studenog održana STOQ'07 konferencija kao druga po redu međunarodna konferencija u sklopu projekta STOQ (Znanost, teologija i ontološka potraga prema eng. Science, Teology and Ontological Quest) kojim koordinira Papinsko vijeće za kulturu i u koji je uključeno šest papinskih sveučilišta. STOQ'07 konferenciju na temu „Ontogeneza i ljudski život" organizirao je Papinski ateneum Regina Apostolorum u suradnji s Papinskom akademijom za život.

 
Cijeli tekst...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 91 - 105 od 105
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png