Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Održan Prvi nacionalni studijski dan

nsd2013_zd_foto.jpgPrvi nacionalni studijski dan za djelatnike pastorala braka i obitelji održan je 19. i 20. travnja 2013. u Samostanu Arbanasi Školskih sestara franjevki u Zadru na temu "Od teologije tijela do evanđelja života". Hrvatska biskupska konferencija, kao glavni organizator događanja, operativnu organizaciju povjerila je Uredu za život i obitelj, a domaćin je bila Zadarska nadbiskupija.

Ukupno je sudjelovalo 155 registriranih odraslih sudionika od kojih najviše bračnih parova predstavnika hrvatskih (nad)biskupija i svećenika te nekolicina predstavnika nacionalnih laičkih udruženja, pokreta i udruga koje se bave životom, brakom i obitelji. Uz to, u organiziranu animaciju bilo je uključeno 36-ero djece sudionika.

Na kraju Studijskog dana sudionici su predstavnicima crkvene i zakonodavne vlasti te cjelokupnoj javnosti uputili Izjavu

Cijeli tekst...
 

PROSLAVA "Evanđelje života: Vjerni životu" u Rimu

pav_logo_latinski.jpg

Proslava"Evanđelje života: Vjerni životu"

u Godini vjere održat će se u organizaciji Papinske akademije za život 15. i 16. lipnja 2013. u Rimu.

To je uistinu jako važno događanje, jer će vjernici iz čitavog svijeta dobiti prigodu okupiti se sa Svetim Ocem u zajedničkom svjedočanstvu o svetosti i vrijednosti svakoga ljudskog života: onih ostarjelih, onih bolesnih, života umirućih i svih patnika. Uz to, to će događanje biti prigoda za proslaviti, utvrditi i ohrabriti sve one koji predano i uz samoodricanje slijede korake Dobrog Pastira brinući se o fizičkim, emocionalnim, psihološkim i duhovnim potrebama starijih, nemoćnih, bolesnih, nerođenih i nepokretnih osoba kao i umirućih te onih koji na bilo koji način pate. Organizator se nada da će broj okupljenih na Trgu sv. Petra u Rimu biti toliko velik da će čitav svijet moći čuti zborni izraz Crkve o samoj srži Isusovog otkupiteljskog poslanja: "Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju (Iv 10,10; usp. Evangelium Vitae 1).

Cijeli tekst...
 

Obitelji, doživi radost vjere!

pellegrinaggio_famiglie_roma_2013.jpgPod pokroviteljstvom Papinskog vijeća za obitelj 26. i 27. listopada 2013. obitelji iz cijelog svijeta hodočastit će u Rim na grob sv. Petra. Naziv događaja "OBITELJI, DOŽIVI RADOST VJERE! Hodočašće obitelji na grob sv. Petra u Godini vjere" čini nas svjesnim kako će to hodočašće biti prigoda za radosno dijeljenje s obiteljima iz čitavog svijeta. Ono je sastavni je dio predloženih inicijativa za Godinu vjere koju je otvorio papa emeritus Benedikt XVI.

Cijeli tekst...
 

Papa Franjo o obitelji

papa_franjo.jpgU homiliji na misi povodom početka svoje papinske službe u utorak 19. ožujka 2013., na blagdan sv. Josipa "Čuvara Otkupiteljevog", papa Franjo je prigodno progovorio o gajenju poštovanju prema svakom Božjem stvorenju te kako se valja brinuti jedni za druge i uzajamno se čuvati u obitelji:

...čuvati znači gajiti poštovanje prema svakom Božjem stvorenju i svijetu u kojem živimo. To znači čuvati ljude, brinuti se za sve, za svaku osobu, s ljubavlju, osobito za djecu, starije, one koji su najslabiji, koji su često posljednji na koje mislimo. To znači brinuti jedni za druge u obitelji: bračni drugovi čuvaju jedan drugoga, zatim kao roditelji brinu se za djecu, a vremenom i djeca postaju čuvari roditelja.

 

 

Mrežna stranica i logo VIII. Svjetskog susreta obitelji

logo_philly.pngOtvorena je službena mrežna stranica VIII. Svjetskog susreta obitelji koji će se od 25. - 27. rujna 2015. održati u sjevernoameričkom gradu Philadephiji. Za sada se na stranici uz neke osnovne informacije nalazi pozdravno pismo biskupa Chaputa kao i objašnjenje službenog znaka susreta.

Cijeli tekst...
 

Službeni datum održavanja VIII. Svjetskog susreta obitelji

nadbiskup_chaput.jpgNa konferenciji za medije 25. veljače 2013. mons. Charles Chaput najavio je  službeni datum održavanja VIII. Svjetskog susreta obitelji. Susret će se održati od 22. - 27. rujna 2015. u Philadelphiji, jednom od najstarijih i najvažnijih naseljenih područja u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su, kako je nadbiskup istaknuo, "Sjedinjene Države nastale kao nacija i gdje su začeti politički ideali koji su imali biti u službi ljudskih prava, ljudskih sloboda i ljudskog dostojanstva".


Cijeli tekst...
 

Globalni dan roditelja 2013.

un_logo.jpgOpća skupština Ujedinjenih naroda je 17. rujna 2012. donošenjem rezolucije A/RES/66/292 proglasila novi međunarodni dan: Globalni dan roditelja koji će se obilježavati 1. lipnja svake godine svake godine u čast roditelje u cijelom svijetu. Rezolucija je usvojena na inicijativu Nassira Abdulaziz Al-Nassera, prethodnog predsjednika Glavne skupštine iz Katara, a taj dan već je uvršten u službeni kalendar UN-a za 2013.

Generalna skupština "priznaje da je obitelj imala najveću odgovornost za odgoj i zaštitu djece. Skupština poziva sve zemlje članice da proslave Dan u punom partnerstvu s civilnim društvom, posebice udrugama koje uključuje mlade ljude i djecu."

Također, tom se rezolucijom ne prepoznaju isključivo roditelji, već se, kao što su je to izrijekom navedeno, "posredno odaje priznanje naporima u poticanju roditeljskog obrazovanja i potrebi da se roditeljima pruži potpora radi opće dobrobiti obitelji."

Cijeli tekst...
 

Kalendar događanja Papinskog vijeća za obitelj u 2013.

nadbiskup_paglia.jpgPredsjednik Papinskog vijeća za obitelj, monsinjor Vincenzo Paglia, sa suradnicima je 5. veljače u Rimu održao  tiskovnu konferenciju na kojoj je predstavljen kalendar događanja toga dikasterija u tekućoj godini.

Cijeli tekst...
 

Svjetski dan braka 2011.

svadba_u_kani_web.jpgU nedjelju 13. veljače pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice bračnih susreta u nas će se po treći puta obilježiti Svjetski dan braka. Uz otprije predloženi paket za obilježavanje vrijedi izdvojiti prijedlog Meditativnog razmišljanja sa scenskim prikazom na temu „Posude u Kani". Također, preporuča se u subotu 12. veljače sa skupinom bračnih parovima (zajednicom obitelji) u župama započeti s prvima dvama katehetskim radionicama iz projekta „Mozaik obiteljskih prava“ u cilju priprave za Nacionalni susret katoličkih obitelji.

Naime, nakon uvodne katehetske radionice koja daje okvir cijelom projektu, druga obrađuje prigodnu temu „(Do)živjeti brak kao vrjednotu“ na temelju prvog članka Povelje o pravima obitelji Svete Stolice. Spomenute katehetske radionice za to određeni bračni parovi voditelji mogu dobiti od (nad)biskupijskih povjerenika za brak i obitelj ili izravno od Ureda HBK za obitelj.

 

Dan života 2011

plakat_dz2011.jpgOvogodišnje, 16. po redu, obilježavanje Dana života u Hrvatskoj u nedjelju 6. veljače jedna od važnih točaka pripreme za Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji odnosno pohod Svetog Oca našoj Domovini 4. i 5. lipnja. Krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za obitelj uputio je svoju poruku naslovljenu „Obitelj – najveća pomoć djeci“, a Zagrebačka nadbiskupija je za tu prigodu doradila i dopunila materijale koje je Ured HBK za obitelj bio priredio radi sudjelovanja u Bdijenju za nerođeni život sa Svetim Ocem uoči prve nedjelje Došašća 2010.

Uz to, preporučuje se da u kontekstu obilježavanja Dana života u zajednicama obitelji pri župama obradi katehetska radionica „Kultura života“ iz projekta „Mozaik obiteljskih prava“ Ureda HBK za obitelj. Voditelji zajednica obitelji u župama katehetske radionice mogu dobiti u elektronskom obliku od (nad)biskupijskih povjerenika za brak i obitelj ili izravno od Ureda HBK za obitelj.

 

Bdijenje za nerođeni život uoči prve nedjelje Došašća

Uoči prve nedjelje Došašća, papa Benedikt XVI. će u bazilici sv. Petra u Rimu, kao i obično, predvoditi molitvu prve večernje. Ove godine, u kontekstu vremena Došašća i nadolazeće svetkovine Božića, molitva večernje biti će dio "bdijenje za nerođeni život". Sveti Otac pozvao je sve biskupe u svijetu da predsjedaju sličnim slavljima u svojim biskupijama te da se u to uključuje vjernici u svojim župama, kao i vjerske zajednice, udruge i pokreti.

Svrha toga bdijenja je prema Svetoj Stolici: „zahvaliti Gospodinu za njegovo posvemašnje sebedarje svijetu i za njegovo utjelovljenje koje je svakom ljudskom životu dalo pravu vrijednost i dostojanstvo" te „zazvati njegovu zaštitu nad svakim ljudskim bićem pozvanim u postojanje."

Kardinal Antonio Canizares Llovera, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i kardinal Ennio Antonelli, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, po apostolskim nuncijima, poslali su pismo predsjednicima biskupska konferencija pozivajući sve biskupe da se pridruže ovoj inicijativi kako bi bili u duhovnom zajedništvu sa Svetim Ocem u promicanju predanosti i svjedočanstva Crkve za kulturu života i ljubavi.

 

V. Svjetski molitveni kongres za život u Rimu

jesus_rome.jpgV. Svjetski molitveni kongres za život održat će se u Rimu od 5. - 10. listopada 2010. Misao vodilja kongresa je „I svjetlo u tami svijetli" (Iv 1,5). Nadahnuti govori poznatih govornika, osvjedočenih promicatelja zaštite i dostojanstva ljudskoga života, pomoći će sudionicima da saznaju najnovije spoznaje i praktična iskustva. Svaki će se dan slaviti Sveta Misa kao zadovoljština za grijehe protiv života, a euharistijska klanjanja i molitva obilježit će tijek kongresa. Detaljnije informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama organizatora koji su započeli s ovim kongresima nadahnuti riječima pape Ivana Pavla II.

Cijeli tekst...
 

"Demografija i obitelj" glavna tema plenarnog zasjednja CCEE

 logo CCEEIduće plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održat će se u Nadbiskupskom pastoralnom institutu Zagrebu od 30. rujna do 3. listopada 2010. na temu „Demografija i obitelj u Europi“ (izvještaj s konferencije za novinare održane u petak 24. rujna u Tajništvu HBK donosi IKA )
Cijeli tekst...
 

Predstavljanje VII. Svjetskog susreta obitelji 2012.

tiskovni Ured Svete StoliceU petak 24. rujna u Tiskovnom uredu Svete Stolice kadinal Enio Antonelli, predsjednik Papinskog vijeća za obitelj, predstavio je tijek pripremnih aktivnosti za VII. Svjetski susret obitelji koji će se od 30. svibnja do 3. lipnja 2012. godine održati u Milanu. Kardinal Antonelli ukratko je iznio glavne sastavnice Susreta te istaknuo tri temeljena projekta na kojima Vijeće trenutno radi: 1) Obitelj kao subjekt evangelizacije; 2) Obitelj, dobitak za društvo i 3) Vedemekum priprave za brak.
Uz to, predstavio je i sadržaj poruke koju mu  je povom obrazloženja tema susreta "Obitelj, rad i blagdan" uputio Sveti Otac o čemu izvještava IKA .

 

 

Priprava za brak kao prilika za (re)evangelizaciju

ficpm_fatima_logo.gifU organizaciji Međunarodne federacije centara priprave za brak (FICPM) u Fatimi su od 8. - 11. travnja održani 44. Međunarodni dani na temu „Centri priprave za brak - prilika za (re)evangelizaciju". Program Međunarodnih dana već po običaju obuhvaća po tri predavanja i radionice te okrugli stol na kojemu se predstave iskustva pojedinih zemalja na izabranu temu. Na međunarodnim danima u Fatimi sudjelovali su i predstavnici iz Hrvatske.

Cijeli tekst...
 

Sveta Stolica pozvala na poboljšanje položaja žena

un_logo.jpgNa 54. zasjedanju Povjerenstva o stanju žena, koje se održavalo u prigodi Međunarodnoga dana žene, nadbiskup Celestino Migliore, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku , pozvao je na poboljšanje položaja žena u svijetu. (cjelovit izvještaj na stranicama IKA -e)

 

Utemeljenje Hrvatskog bračnog i obiteljskog saveza

cro-bios_vodstvo.jpgNa uočnicu Svjetskog dana braka u subotu 13. veljače 2010. u Tribini Grada Zagreba održana je Osnivačka skupština Hrvatskog bračnog i obiteljskog saveza CRO-BIOS. U redovno članstvo  Saveza pristupilo je 13 udruga, a još 2 u pridruženo članstvo. Osnovni cilj Saveza nacionalna je koordinacija zajedničkih napora udruženih članova u zauzimanju za brak i obitelj kako bi njihovo djelovanje bilo sustavnije, organiziranije i sveobuhvatnije, a zajedničko nastupanje u društvu snažnije i prepoznatljivije. 
Cijeli tekst...
 

Nacionalni susret obitelji 2011.

Na Izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije održanom u ponedjeljak 25. siječnja 2010. prihvaćena je inicijativa za organizaciju Nacionalnog susreta obitelji koji bi se trebao održati 2011. godine. Tim povodom u srijedu 10. veljače u organizaciji Ureda HBK za obitelj održat će se susret (nad)biskupijskih povjerenika za brak i obitelj koji će poslužiti za strategijsko planiranje toga važnog dugađaja.

 

Teologija tijela za početnike u izdanju Verbuma

tt_west.jpg Uoči Valentinova i Svjetskog dana braka u izdanju Verbuma iz Splita svjetlo dana ugledala je knjiga "Teologija tijela za početnike" autora Christophera Westa, najpoznatijeg popularizatora toga učenja pape Ivana Pavla II. o tijelu i ljudskoj spolnosti. Budući da živimo u vremenu obilježenim dubokom krizom spolnosti, pri čemu se uporno pokušava iskrivljavati istina o tome da je spolnost nešto dobro i sveto, postavlja se pitanje postoji li izlaz. Upravo "teologija tijela" Ivana Pavla II. daje odgovore za kojima u svojoj nutrini čezne svaki čovjek. S obzirom da su izvorne keteheze zahtjevne za čitanje i razumijevanje, Christopher West u spomenutoj knjizi na jednostavan i svakome razumljiv način nudi sažetak Papina učenja o spolnosti.

Cijeli tekst...
 

Snimke emisija MINUS u PLUS

Svi zainteresirani za postizanje financijske slobode mogu preuzeti snimku emisije Minus u plus emitirane na Hrvatskom katoličkom radiju u petak 22. siječnja, kao i sve dosadašnje emisije serijala. Za tu svrhu na mrežnoj stranici Ureda HBK za obitelj postavljen je zasebni prozor.
 

Poruka biskupa Župana za XV. Dan života

U povodu ovogodišnjeg Dana života krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj uputio je prigodnu poruku .
 

Utemeljen Hrvatski savez za život

prisega_cro-vita_duznosnika.jpgU subotu, 12. prosinca 2009., na blagdan BDM Gospe Guadalupske, zaštitnice života, pri zagrebačkom samostanu franjevaca kapucina na Svetom Duhu utemeljen je Hrvatski savez za život (CRO-VITA), kao savez udruga s temeljnim ciljem nacionalne koordinacije zajedničkih napora udruženih članova u zauzimanju za život.
Cijeli tekst...
 

MINUS U PLUS - emisija o vjeri i financijskoj slobodi na HKR-u

mup_slika.jpgHrvatski katolički radio na inicijativu Ureda HBK za obitelj, koji je okupio stručnu skupinu ekonomista, pokrenuo je inovativni serijal emisija MINUS U PLUS o vjeri i financijskoj slobodi. Temeljni ciljevi emisije su: osvijestiti slušatelje na potrebu razumnog upravljanja novcem odnosno materijalnim dobrima u skladu s biblijskim načelima, Katekizmom katoličke crkve te odrednicama Socijalnog nauka Crkve; pomoći im da u tome upiju nudeći smjernice te konkretna znanja i vještine kako bi iz minusa prešli u plus; stvoriti podlogu podučavanju voditelja i potaknuti nastajanje malih studijskih skupina prije svega u katoličkim župama diljem Hrvatske.

Cijeli tekst...
 

Ciklus tribina o obitelji u Granešini

dc_granesina.jpgU zagrebačkoj Granešini u tijeku je 4. ciklus tribina "Sijač Riječi" na temu Obitelj. Tribine se održavaju svaki četvrtak u u Duhovnom centru Kćeri Božje Ljubavi, Granešina 3 s početkom u 19.30 sati. Slijedeću u četvrtak 3. prosnica održat će bračni par Gregov o upravljanju novcem za katolike. Više informacija na mrežnoj stranici www.kblj.hr,  a ovdje preuzmite plakat
 

Održan IV. Svjetski kongres za život

hrvati_zaragoza.jpgOd 6. - 8. studenoga 2009. godine Zaragoza je bila domaćin IV. Svjetskog pro-life kongresa na kojem je u organizaciji Ureda HBK za obitelj sudjelovala i sedmeročlana hrvatska delegacija. Kongresni sadržaji obuhvatili su stručna predavanja, okrugle stolove i dva večernja duhovno-simbolična događanja. Kongres je zaključen dodijelom nagrada zaslužnim pojedincima u promicanju i zaštiti života, a donesena je i završna Deklaracija.
Cijeli tekst...
 

Prvi spomenik nerođenoj i nevinoj dječici u Hrvatskoj

spomenik_karlovac.jpeg

„Milosrdni Isuse oprosti nam  za nerođenu i nevinu dječicu koja više nisu s nama". Natpis je to ispod prvog spomenika nerođenoj i nevinoj dječici u Hrvatskoj, koji je u ponedjeljak, 5. listopada, na dan sv. Faustine Kowalske, svečano otkriven i blagoslovljen na karlovačkom groblju Jamadol. Spomenik je izradio kipar Franjo Haramina, a otkrio ga je karlovački gradonačelnik g. Damir Jelić. U nazočnosti kolega svećenika pred okupljenim mnoštvom obred blagoslova predvodio je dekan Karlovačkog dekanata vlč. Ferdinand Vražić.

Cijeli tekst...
 

Osvježeni rasporedi zaručničkih tečajeva

wedding-rings.jpgZa sve one koji se uskoro planiraju sklopiti sakramenat ženidbe u Katoličkoj crkvi osvježili smo rasporede zaručničkih tečajeva u zasebnom prozoru na naslovnici, a donosimo i raspored događanja u obiteljskom pastoralu u Zagrebačkoj nadbiskupiji za 2009/2010.
 

Proslava obljetnica u Ninu pod znakom Hrvatskog zavjetnog križa

nin2009_branimirova.jpgU nedjelju 6. rujna u Ninu je upriličena proslava pod nazivom "Nin, 879 - 1979 - 2009 / 1130 godina vjernosti Hrvata Bogu i Katoličkoj Crkvi" kao spomen na svehrvatsko slavlje koje je 1979. godine u zajedništvu svih hrvatskih biskupa predvodio, papin izaslanik, kardinal Franjo Šeper. Tada se okupilo veliko mnoštvo od 250.000 Hrvata sa svih kontinenata kako bi zajedno obilježili 1100. obljetnicu razmjene pisama između pape Ivana VIII. te hrvatskog kneza Branimira i ninskog biskupa Teodozija o priznanju hrvatskog suvereniteta i potvrda vjernosti Hrvata Svetoj Stolici (Branimirova godina).

Obilježavajući te dvije obljetnice svetu misu za domovinu u ninskoj župnoj crkvi Sv. Anselma  predvodio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. Cjeloviti izvještaj o tom događaju može se pročitati u Glasu koncila od 13. rujna, a ovdje se želi naglasiti nadbiskupov podsjetnik na zavjet sadržan u geslu "Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu" te činjenicu kako je bilo zamišljeno da svaka hrvatska katolička obitelj posjeduje Branimirov odnosno Hrvatski zavjetni križ.

Stoga, u smislu poticaja na obnovu zavjeta i nabavku križa, Ured HBK za obitelj na svojim mrežnim stranicama uvodi novu trajnu sastavnicu koja donosi kratko obrazloženje Hrvatskog zavjetnog križa i molitveni obrazac Ispovijesti vjere Hrvata katolika koje bi trebala biti dio svakodnevne molitve hrvatskih katoličkih obitelji.

Cijeli tekst...
 

Obitelj je protagonista evangelizacije

Crkva naglašava ulogu kršćanske obitelji kao subjekta, a ne objekta, evangelizacije s jedinstvenim poslanjem da zahvate ljude u svojim vlastitim krugovima. To je bio jedan od zaključaka dvodnevnog međunarodnog seminara održanog u Rimu od 10. - 11. rujna 2009. godine u organizaciji Papinskog vijeća za obitelj. Seminar je obrađivao temu „Obitelj - subjekt evangelizacije", a okupio je bračne parove iz čitavog svijeta kao i svećenike uključene u pastoralnu skrb o obitelji.
 

38. Obiteljska ljetna škola u Zagrebu

38obljs.jpg                                                                                                                                   Obiteljski centar Filozofsko-teološkog instituta DI na zagrebačkom Jordanovcu 110 od četvrtka 27. do nedjelje 30. kolovoza priređuje 38. obiteljsku ljetnu školu. Okvirna tema ovogodišnjeg seminara za roditelje, mlade i djelatnike u obiteljskom pastoralu je "Biblija u obitelji - trajno nadahnuće i poticaj zajedništvu".

Predbilježbe i pobliže obavijesti na telefon 01 4803 - 000, faks 01/ 492 - 3636 ili e-poštom na Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Cijeli tekst...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 61 - 90 od 105
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png