Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

U Zadru održan Međunarodni kongres o 40. obljetnici enciklike "Humanae Vitae"

Ispis E-mail

kongres_mala.jpg

U povodu 40. obljetnice objavljivanja enciklike "Humanae vitae" pape Pavla VI. u Zadru je od 28. do 30. studenoga 2008. godine održan Međunarodni Kongres "Humanae vitae za sva vremena - ljudska spolnost življena u velikodušnosti i razboritosti". U kongresnoj dvorani Falkenstainer hotela Donat tijekom tri dana trajanja kongresa okupilo se preko 200 sudionika iz zemlje i inozemstva kojima je Sveti Otac Benedikt XVI. uputio prigodnu poruku i blagoslov.

Kongres su organizirali Ured HBK za obitelj, Zadarska nadbiskupija, Hrvatsko katoličko liječničko društvo i Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Zadarske županije, Grada Zadra i Zadarske nadbiskupije kao domaćina, a uz potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Sažetke predavanja i predstavljanja metoda prirodnog planiranja obitelji moguće je pronaći na www.humanae-vitae.net, a naglasci i zaključci kongresa objedinjeni su u zaključnoj izjavi.

U petak 28. studenog popodne kongres je započeo čitanjem poruke Svetog Oca Benedikta XVI. upućene organizatorima i sudionicima kongresa. Uz prigodne riječi potpore udijelio im je svoj apostolskim blagoslov, ali i svima onima koji se zalažu kako bi se navijestila izvorna istina velikodušne i odgovorne bračne ljubavi, u potpunome pristajući uz zakon upisan u savjest svake osobe. Uslijedile su pozdravne riječi organizatora i domaćina, kao i pokrovitelja odnosno podupiratelja kongresa. Prvo je to u ime domaćina učinio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, a za njim uslijedile su pozdravne riječi dr. Petra-Krešimira Hodžića, voditelja Ureda HBK za obitelj, dr. marice Miletić Medved, predsjednice HKLD-a i više medicinske sestre Jelice Stipaničev Mustapić, predsjednice HKDMST-a. Skupu su se obratili i nazočni predstavnici Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Grada Zadra i Zadarske županije. Naposljetku je, u ulozi predsjednika Vijeća HBK za obitelj, svoj pozdrav izrekao i krčki biskup mons. Valter Župan koji je službeno i otvorio kongres. Svečarski dio kongresa, dvama pjesmama, uzveličalo je ženski vokalni sastav Magnificat katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara iz Zadra.

Od petka popodne do subote popodne održano je deset predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, predstavljene su tri metode prirodnog planiranja obitelji, a mogla su se čuti i osobna svjedočanstva. Sažeci svih predavanja kao i predstavljanja metoda mogu se pronaći na internetskoj stranici www.humanae-vitae.net, a u prvoj polovici 2009. godine očekuje se i izdavanje zbornik radova. Popodnevni dio subotnjeg programa bio je predviđen za radionički rad te su se sudionice raspodijelili u četiri radionice: 1) Odgoj mladih za velikodušno i razborito življenje spolnosti, 2) Podučavanje o prirodnom planiranju obitelji u  obiteljskom pastoralu, 3) Prirodno planiranje obitelji u zdravstvu i znanosti te 4) Prirodno planiranje obitelji i odgoj za vrjednote u obitelji.

U nedjelju, 30. studenoga održan je okrugli stol na kojem su predstavljeni zaključci radionica, a naglasci i zaključci čitavog kongresa objedinjeni su u zaključnoj izjavi u kojoj su  organizatori kongresa i preko 200 sudionika, izrekli svoje očekivanje da, u smislu poruke enciklike Humanae Vitae, različite institucije istinski surađuju u ostvarivanju projekata usmjerenih na odgoj za vrjednote, promociju braka, obitelji i zaštitu života. Na tom tragu upućena su i konkretna traženja odgojno-obrazovnim institucijama; Crkvi; institucijama stručnog srednjoškolskog, višeg i visokog obrazovanja; zdravstvenim ustanovama; znanstvenoj zajednici te sredstvima javnog priopćavanja

Međunarodni kongres zaključen je svečanim euharistijskim slavljem u zadarskoj prvostolnici, kojeg je predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Na posljetku može se ustvrditi kako su ovim kongresom stvorene osnovne pretpostavke za razvoj projekta sustavnog i standardiziranog pristupa promicanju i podučavanja prirodnih metoda planiranja obitelji odnosno prirodnog usklađivanja prokreacije, a što je i bio njegov temeljni cilj.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png