Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Radionica o interaktivnim metodama priprave za brak

Ispis E-mail

RadionicaNa inicijativu biskupa msgr. Valtera Župana u organizaciji Ureda za obitelj HBK od 8. – 9. veljače 2008. godine održana je 2. Međunarodna radionica interaktivnih metoda u pripravi za brak u Duhovnom centru Marije Terezije na Vrhovcu u Zagrebu. Radionica je bila namijenjena (nad)biskupijskim povjerenicima za pastoral obitelji te voditeljima i suardnicima u tečajevima priprave za brak. Okupilo se 50-tak sudionika među kojima predstavnici pokreta i zajednica te predstavnici Mostarsko-duvanjske biskupije.

Voditelji radionice bili su Claude Heriard, koji je sa suprugom Daniele bivši potpredsjednički par Centara priprave za brak Francuske te Therese i Jan Steenberg, sadašnji delegati Francuske u Međunarodnoj federaciji centara priprave za brak (FICPM). Najzaslužniji za održavanje ovakvih radionica su bračni par Zrinka i Zlatko Gregov, hrvatski predstavnici u FICPM-u.

Svrha radionice je bila upoznati sudionike s načinom rada u Francuskoj te nekim interaktivnim metodama kojima se koriste u FICPM-u kako bi ih se moglo prilagoditi i uspješno primijeniti kod nas. Program je obuhvaćao 4 tematska bloka prožeta radom u malim skupinama. Dvodnevno druženje zaključeno je u subotu popodne Sv.misom koju je predvodio krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za obitelj. Polaznici radionice su uz certifikat dobili i materijale na CD-u koji se mogu naći na adresi www.ficpm.eu/crotia/

 

U petak, prvog dana susreta, radionici je prethodio sastanak radne skupine za izradu Programa unapređenja bliže priprave za brak. Nakon predstavljanja i upoznavanja popodnevni dio programa nastavljen je izlaganjima Claudea Heriarda u dva tematska bloka: 1. Priprava za brak u Francuskoj - organizacija, program i metode, edukacija animatora te 2. Priprava za brak u Francuskoj - Koja su očekivanja mladih parova u Francuskoj i kako prilagoditi naš pastoralni pristup. Potom je održana radionica o očekivanjima hrvatskih mladih parova. Nakon svega uslijedila su pitanja, odgovori i zajednički sažetak o rezultatima usporedbe situacije u Francuskoj i Hrvatskoj, kakvi se trendovi očekuju u budućnosti te što je korisno i moguće primijeniti kod nas.

Radionica Radionica

U Francuskoj se rastavi svaki drugi brak, žene se sve kasnije, nakon petnaestak godina života kao samci ili u raznim slobodnim vezama, a čak 30% parova koji dolaze na pripravu već imaju djecu. Ta situacija zahtjeva i poseban pristup sudionicima priprave za brak koju u Francuskoj vode bračni parovi, uz asistenciju svećenika. Takav angažman laika započeo je prije 50 godina zbog boljeg prihvaćanja tečajeva u kojima su se nadopunjavali svećenik i bračni par, a danas je to nužnost i zbog manjka svećenika. Angažirani laici prolaze posebnu edukaciju iz područja antropologije i teologije, a kontinuirano se duhovno izgrađuju živeći u timovima od po 5-6 bračnih parova i jednog svećenika koji se redovito sastaju bar jednom mjesečno. Oko 6.000 animatora organizirano je u biskupijske i regoionalne zajednice, a međusobno komuniciranju stručnim glasilom „Susret dobrodošlice", web stranicama, redovitim sastancima nacionlnog vijeća i godišnjim „danima priprave za brak". Imaju 4 stalno zaposlena tajnika s pola radnog vremena, a rad CPM Francuske sufinancira i država..

Radionica Radionica

Tečajevi se održavaju u malim grupama od 4-6 parova zaručnika, traju najmanje četiri večeri, a prema interesu zaručnika mogu se produžiti za još 2 večeri. Voditeljima je cilj da prihvate u ljubavi svakog tko se prijavi na pripravu, da što bolje razumiju mlade i njihov pogled na život, da ih animiraju i potaknu na međusobnu otvorenu komunikaciju. Krenuvši antropološkim pristupom zajedničkim svim ljudima postupno ih nastoje dovesti do Boga kao oca svake ljubavi i Crkve kao majke koja ih sve prihvaća i želi podupirati na njihovu bračnom i obiteljskom životnom putu.

U Hrvatskoj je stanje različito, iako se već mogu prepoznati mnogi slični trendovi u društvu. Voditelji priprave za brak su svećenici u suradnji s ponekim laicima predavačima na tečaju (liječnik, psiholog , bračni par). Rad u malim grupama zastupljen je samo na nekim lokacijama, uglavnom u manjim biskupijama. Na pojedinim tečajevima takav je rad nezamisliv zbog velikog broja polaznika i malog broja bračnih parova educiranih za voditelje. U Hrvatskoj tečajevi traju od 3 do 8 večeri, a broj sudionika je od 8 do 160 parova. Zbog različitog stanja u Hrvatskoj nije nužno mijenjati postojeće tečajeve već ih je poželjno nadopuniti i unaprijediti novim metodama i mogućnostima primjenjivim u našim sredinama.

Rad sa zaručnicima na župi je možda najprikladnije mjesto za primjenu interaktivnih metoda u malim skupinama koje uključuju međusobno upoznavanje i susrete nakon vjenčanja. U Hrvatskoj nema jedinstvenog programa priprave za brak, a zaručnici su različitog vjerničkog znanja i iskustva; od istinski zainteresiranih do formalnih polaznika tečajeva koje zanima samo potvrda. Razlika je između seoske i gradske populacije kako u životnoj dobi polaznika tako i interesu za tečaj te uvažavanju predavača. Sve veća učestalost predbračnog zajedničkog života dovodi u pitanje brak kao instituciju. Potrebno je znatno ranije početi dalju pripravu za brak, a neizostavno već nakon krizme. Glavni cilj priprave je naglasiti vrijednosti braka kao sakramenta ljubavi i osobne odluke, a pripravu usmjeriti ne samo na oltar i bjelinu već doživotnu vjernost u istini i ljubavi.

U subotu ujutro drugog dana radionice održan je 3. blok koji se sastojao od grupnog rada u kojem su gosti iz Francuske predstavili dvije metode: Pogled na život i očekivanja u brak po metodi fotojezika ( Therese i Jan ) te Dezidealizacija po modelu „Kula" (Claude). Nakon ručka u manjim grupama se raspravljalo kako prilagoditi metodologiju hrvatskim uvjetima. Sudionici su iznijeli zapažanja sa tečajeva u kojima sudjeluju i zaključili da je svjedočenje bračnog para i poticaj zaručnicima kroz interaktivne metode poželjan i potreban dio u pripravi za brak. Pri tome svećenici i laici nisu konkurencija jedni drugima nego se moraju komplementarno nadopunjavati.

Radionica Radionica

Dvodnevno druženje završilo je sv. misom koju je predslavio krčki biskup monsinjor Valter Župan, predsjednik Vijeća za obitelj HBK, u koncelebraciji s prof. dr Josipom Čorićem, predstojnikom Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije. Na početku mise biskup je zahvalio voditelju Ureda HBK za obitelj dr. Petru Krešimiru Hodžiću i bračnom paru Gregov za trud oko organizaciju ovakvih susreta u Hrvatskoj i potaknuo sve da se s time nastavi.

RadionicaU propovijedi je istaknuo kako je unatoč svojim obvezama, došao u Zagreb da svojom nazočnošću dade potporu svima koji i na ovaj način doprinose obiteljskom pastoralu u znanstvenom i pastoralnom djelovanju. Da bi se kvalitetno radilo nije dovoljno samo poznavati teologiju i nauk Crkve ili samo živjeti bračne vrednote, nego treba i znati kao druge podučiti. Da bi se to znalo potrebno je trajno učiti i razmjenjivati iskustva, a ovo su prilike za to. U svojoj je homiliji naglasio da se u tradicionalnim obiteljima s naglašenim interesima klana gubi osobnost i zanemaruju potrebe pojedinca.

S druge strane u suvremenim obiteljima u kojima prevladava duh individualizma sebičnost razara zajedništvo. Zato ovu krizu obitleji, koja sama po sebi nije ni pozitivna, niti negativna, valja iskoristi za gradnju tipa obitelji koja će počivati na ljubavi i uzajamnom poštovanju koji donose sklad. Sve što se rađa nije veliko već maleno, stoga ne treba gubiti nadu ni odustajati od inicijativa koje nam se ponekad čine malene i neznatne, ali u budućnosti će donijeti mnoštvo plodova. Na kraju Sv. mise biskup je podijelio blagoslov svim sudionicima radionice i ohrabrio ih za daljnji rad.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png