Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica arrow Vijesti i najave arrow Održana 5. obiteljska škola Riječke metropolije

Održana 5. obiteljska škola Riječke metropolije

Ispis E-mail

ob_skola_omisalj.jpg

U Omišlju na otoku Krku od 19. – 21. listopada 2007. održana je 5. obiteljska škola Riječke metropolije. na temu „Bračno sazrijevanje s Biblijom“. U hotelu Adriatic okupio se do sada najveći broj sudionika od čega 90-ak bračnih parova i oko 190-oro djece iz četriju (nad)biskupija metropolije. Na poziv organizatora zajedno sa svojom obitelji sudjelovao je i voditelj Ureda HBK za obitelj koji donosi kratki prikaz događanja i njegova značaja za obiteljski pastoral u Hrvatskoj..

Za bračne parove podijeljenih u trinaest skupina od petka popodne do nedjelje ujutro bio je organiziran prigodan program sastavljen od tri kraća predavanja i pet radionica. Djeca su bila podijeljena prema dobnim skupinama a o njima i njihovoj animaciji skrbio je dobro usklađen tim od 26 osoba. Od tri predavanja dva je imao bibličar mr. sci. vlč. Tomislav Rogić, a treće psihologinja Lahorka Jurčić. U subotu navečer djeca su sa svojim voditeljima priredila i roditeljima prikazala predstavu, nakon čega je uslijedilo druženje, pjesma i ples. Završetak programa u nedjelju bio je usmjeren vrednovanju škole a svoj vrhunac imao je u euharistijskom slavlju koje je predvodio Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Širi prikaz zajedno s predavanjima i galerijom slika bit će dostupan na web-stranici Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije www.mojaobitelj.net

 

Obiteljska škola Riječke metropolije predstavlja jedan od svjetlijih primjera obiteljskog pastorala Crkve u Hrvatskoj osobito zato što je zavidnu razinu kvalitete i organizacije dostigla u relativno kratko vrijeme te gotovo ni po čemu ne zaostaje za sličnim događanjima u zemljama Europe. Uz manje korekcije i unapređenja zasigurno će 6. obiteljska škola biti još bolja. Ovakav vid obiteljskog pastorala više je nego potreban i trebao bi uz sustavan pristup predstavljati okidač za pokretanje župnih obiteljskih zajednica. Potrebno je predano raditi kako bi obiteljske pa i roditeljske škole zaživjele i u drugim sredinama u kojima ih nema poput Dalmacije i Slavonije. Idealno bi bilo kad bi se takvi sadržaji mogli održavati u ciljano organiziranim prostorima prilagođenim obiteljima i djeci, a takvo nešto bilo bi moguće u centrima za obitelj kakvih nažalost u Hrvatskoj još ne postoji. Ovo potonje trebalo bi svrstati među dugoročne strateške ciljeve obiteljskog pastorala.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png