Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

U Varšavi održan IV. Svjetski kongres obitelji

Ispis E-mail

kongres_varsava.jpg

Na IV. Svjetskom kongresu obitelji koji je održan u Varšavi od 11. - 13. svibnja 2007. na temu «Naravna obitelj - proljeće za Europu i svijet». sudjelovalo je preko 3.300 delegata iz više od 60 zemalja a koji se aktivno zauzimaju za dobro obitelji diljem svijeta. Hrvatsku je dostojno i vizualno prepoznatljivo predstavljala osmeročlana delegacija u organizaciji Ureda HBK za obitelj i p. Krzysztofa Rodaka, člana Vijeća HBK za obitelj. Putovanje u Poljsku  je zahvaljujući p. Krzysztofu preraslo u hodočašće s nakanom za obitelji u Hrvatskoj. 

Sadržajno bogat i kvalitetan trodnevni program Kongresa zaključen je donošenjem Varšavske deklaracije koja najbolje sažimlje smisao, ciljeve i zaključke ovog važnog međunarodnog događaja koje je pokazalo da u svijetu ima dovoljno onih koji drže do naravnog braka i obitelji,  što osnažuje nadu u budućnost unatoč svim izazovima i problemima s kojima se obitelj suočava u današnjem postmodernom društvu.

Prvi dan (petak, 11. svibnja)

Nakon pozdravnih riječi istaknutih predstavnika poljskog društva, među kojima je najviše odobravanja pobrao Roman Giertych potpredsjednik poljske Vlade i Ministar obrazovanja, sudionike su pozdravili predsjednici američkog i poljskog organizacijskog odbora Allan C. Carlson i Katarina Mazela.

Radni program prvog dana Kongresa bio je podijeljen u dvije tematske cjeline 1) Naravna obitelji i budućnost naroda i 2) Njegovat ćemo slobodne, vitalne i produktivne obiteljske domove, nakon kojih je u popodnevnim satima slijedilo pet odvojenih sesija.

Temeljna izlaganja u prvoj cjelini održali su: veleposlanica Ellen Sauerbrey, pomoćnica američke državne tajnice za populaciju, izbjeglice i migracije na temu «Promicanje jakih obitelji kao politički cilj»; Carlo Casini, profesor prava, ljudskih prava i bioetike te član Europskog parlamenta iz Italije na temu «Mir se rađa u obitelji» te Gérard-François Dumont, profesor demografije sa Sveučilišta Sorbonna u Parizu na temu «Nova populacijska kriza».

Drugu tematsku cjelinu obilježila su temeljna izlaganja Margarete Ogola, generalne tajnica Vijeća za zdravstvo Kenijske biskupske konferencije na temu «Obitelj- svetište ljubavi i života»; Urzsule Dudziak, profesorice na Katoličkom lublinskom sveučilištu Ivan Pavao II u Poljskoj na temu «Obiteljski dom - središte odgoja i obrazovanja» te Wadea Horna bivšeg pomoćnika tajnika američke vlade za djecu, mladež i obitelji na temu «Obitelj: rasadište nacionale obnove».

Pet odvojenih sesija pod zajedničkim nazivnikom "Obitelj, ekonomija i razvoj "održane su na slijedeće teme: 1) Graditi pro-family poreznu politiku, 2) Djelovanje zajednice i obiteljske inicijative, 3) Majka u kući i nova kućna ekonomija, 4) Privatno vlasništvo i obiteljska snaga te 5) Obiteljsko poduzetništvo i neovisnost.

Drugi dan (subota, 12. svibnja)

Drugog dana Kongresa program je sadržavao po dvije plenarne sesije te dvije skupine odvojenih sesija.

Jutarnja plenarna sesija imala je tematski naslov «Prevladavanje demografske zime», a temeljna izlaganja održali su: Patrick Fagan klinički psiholog i obiteljski psihoterapeut iz američke fondacije Heritage na temu «Učinak bračne vjernosti i harmonije na obiteljske ishode»; Christine Vollmer iz Venezuele, predsjednice Latinoameričke alijanse za obitelj na temu «Moderna žena i izazov majčinstva» te Jacek Pulikowski, obiteljski savjetnik i predavač na Poznanskom tehnološkom sveučilištu na temu «Moderan muškarac i očinstvo».

Prve odvojene sesije pod zajedničkim nazivnikom «Nove prijetnje obitelji i pozitivni odgovori» obuhvatile su 5 tema: 1) Mediji i naravna obitelj: Prijetnje i mogućnosti, 2) Pro-family inicijative, 3) Brak kao društveno dobro: Zašto se vjenčati? 4) Napad na tradicionalni brak, 5) Utjecaj pornografije na obitelj.

Popodnevna plenarna sesija naslovljena «Djeca kao bogatstvo: dobrodošlica djeci i većim obiteljima» razvijena je u tri panela u kojem su svoja izlaganja imali po 3-4 istaknuta izlagatelja: 1) Odgovor na demografsku zimu, svetost života u različitim kulturama, 2) Dostojanstvo djeteta od začeća i njegovo pravo na život, dom i obitelj te 3) Nove ideje u promicanju i zaštiti velikih obitelji.

Kasno popodnevne sesije u okviru Modernih bioetičkih izazova ponovno su obuhvatile pet cjelina: 1) Bioetika: izazovi ljudskom dostojanstvu u 21. stoljeću, 2) Okrugli stol: Znanost i obitelj, 3) Nadilazeći kontraceptivni mentalitet, 4) Legalizirana eutanazija ili obiteljska skrb? 5) Neimanje djece: Uzroci i posljedice.

Treći dan (nedjelja, 13. svibnja)

Posljednji dan Kongresa započeo je slavljenjem Svete mise, u kojoj su se sudionici euharistijskog slavlja prisjetili 90. obljetnice fatimskih ukazanja te 26. godišnjice pokušaja atentata na blagopokojnog papu Ivana Pavla II. Potom je umjesto kardinala Alfonsa Lopez-Trujilla, Predsjednika papinskog vijeća za obitelj, koji je morao izostati s kongresa budući da je zajedno s papom Benediktom XVI. sudjelovao na apostolskom posjetu Brazilu, njegovo izlaganje pročitao otac Grzegorz Kaszak, dugogodišnji član Papinskog vijeća za obitelj. Potom je uslijedio plenarni okrugli stol na kojem su sudionici progovorili o temi Vitalne sveze vjere i obitelji.

Kongres je zaključen usvajanjem Varšavske deklaracije koja najbolje sažima smisao, ciljeve i zaključke ovog važnog međunarodnog događanja koje je pokazalo da u svijetu ima dovoljno onih koji drže do naravnog braka i obitelji, a što osnažuje nadu u budućnost unatoč svim izazovima i problemima s kojima se obitelj suočava u današnjem postmodernom društvu. Obitelj je uistinu temeljna stanica društva, ali ona je i prije i iznad društva, jer svoju osnovu ima u antropološkoj naravi čovjeka te će kao takva zasigurno nadživjeti svako društvo.

Na IV. Svjetskom kongresu obitelji u organizaciji Ureda HBK za obitelj i p. Krzystofa Rodaka, člana Vijeća HBK za obitelj, aktivno je sudjelovala i osmeročlana delegacija iz Hrvatske. Zahvaljujući Hrvatskoj turističkoj zajednici kao i tvrtkama Kraš d.d. i Potomac d.o.o. iz Zagreba te SMS d.d. iz Splita hrvatska je delegacija, iako relativno mala, dostojno predstavljala Hrvatsku te je uz prepoznatljiv vizualni identitet ostavila upečatljiv dojam ostvarujući pritom važne međunarodne kontakte.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png