Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Problematika razdvojenih i izbjegličkih obitelji

Ispis E-mail

(usp. Direktorij, 64.)

 

Iako su mnoge obitelji tijekom jednog dana ili tjedna praktički razdvojene zbog radnih i školskih obveza tako da mogu živjeti svoje obiteljsko zajedništvo praktički samo pod kraj tjedna, ipak se o razdvojenim obiteljima u užem smislu riječi može govoriti onda kada jedan od supružnika boravi dulje vrijeme odvojen od ostatka obitelji.

U nas ima još uvijek dosta slučajeva odvojenog života zbog tzv. privremenog rada u inozemstvu. Zadaća Crkve je u tim slučajevima dvostruka. S jedne strane treba pomagati - koliko je do nje - da se razdvojene obitelji opet nađu zajedno. Koliko god to bude moguće, treba poticati obitelji da žive u svojoj domovini, a ako to nije moguće bez velikih teškoća, onda ih potaknuti da zajedno žive u inozemstvu, jer je prva zadaća supružnika njegovati bračno i obiteljsko zajedništvo, pa tek onda domoljublje, a sve u nadi da će se obitelj jednoga dana ipak naći u svojoj domovini.

Osobito su bolni slučajevi gdje su obitelji razdvojene zbog ratnih i poratnih stradanja i žive razdvojeno i u izbjeglištvu. Pogađa ih iskorijenjenost iz vlastite sredine, nesigurna egzistencija, lišenost susjedskih, prijateljskih i rodbinskih veza, svih materijalnih dobara i nemogućnost rada. U takvim slučajevima Crkva treba poticati mjerodavne društvene vlasti i međunarodne čimbenike da porade na tome da se razdvojene obitelji opet nađu zajedno te da se što prije mogu vratiti na svoja ognjišta.

Konačno, obitelji mogu biti razdvojene i zbog dugotrajnog liječenja jednog od članova, služenja vojnog roka, kao i zbog boravka u zatvoru. U svim tim slučajevima Crkva će nastojati pružiti duhovnu i karitativnu pomoć.

 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png