Ured Hrvatske biskupske konferencije za obitelj

Naslovnica

Predstavljanja katehetskog materijala u Zagrebackoj nadbiskupiji

Ispis E-mail

U srijedu, 25. listopada 2017. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu održano je predstavljanje katehetskog materijala »Izazov očinstva« i »Izazov majčinstva« za osnaživanje muškaraca/očeva odnosno žena/majki u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu, a koje su Vijeće odnosno Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj priredili u sklopu Drugog ciklusa obiteljskog pastorala (2016. - 2018.) posvećenog temi »Očinstvo i majčinstvo - dva lica roditeljskoga poslanja«.

io-im_predstavljanje_zagreb_npi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto:NPI

Bilo je treće predstavljanje u nizu koje je za potrebe Zagrebačke nadbiskupije organiziralo Povjerenstvo za pastoral obitelji na čelu s mons. Zlatkom Korenom. Prethodna dva održana su u ponedjeljak, 23. listopada u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa u Karlovcu za Karlovačko-gorički arhiđakonat te u utorak, 24. listopada u Župi Sveti Križ Začretje za Zagorski arhiđakonat. Dajući potporu nastojanjima da se materijal počne koristiti u župama diljem nadbiskupije na svim predstavljanjima sudjelovao je i preč. mr. Marko Kovač, Biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike.

Materijale su na dinamičan način predstavili dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, zajedno s članovima i članicama radnih skupina koji su sudjelovali u priređivanju katehetskih materijala. Naglasili su važnost katehetskog rada s roditeljima u župama koji je u nas još uvijek slabo zastupljen. Naznačili su izazove i radosti očinstva i majčinstva koji su, između ostalog, bili podloga nastanku katehetskih materijala, potkrijepivši ih i svojim osobnim svjedočanstvima.

Naposljetku, razložili su sastavnice oba kompleta materijala: Molitvu oca / Molitvu majke, Smjernice za ispit savjesti očeva / Smjernice za ispit savjesti majki, priručnike s deset tematskih kateheza i pripadajuće upute za voditelje / voditeljice koje uvelike pomažu da se materijal uz nešto truda može vrlo svrhovito upotrijebiti na dobrobit roditelja i njihove djece. Uz pomoć primjera dobre prakse i dosadašnjih iskustva, sudionici predstavljanja - svećenici i laici - potaknuti su da preuzmu materijal u tiskanom izdanju i da ga, sukladno mogućnostima, koriste i obrađuju u svojim župama u cilju priprave za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu, 15. i 16. rujna 2018. godine.
 
GESLO
Obitelji postani ono što jesi, obitelji vjeruj u ono što jesi. Ivan Pavao II

svijeca_stalak.jpgodlivena je u prigodi Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji  u lipnju 2011. u Zagrebu. Simbolizira zajedništvo hrvatskih katoličkih obitelji u Uskrslome Gospodinu, istinskom Svjetlu. Svijeća, kao i hrastov svijećnjak na kojemu stoji, svojim znakovljem i izradom izražava njihovu vjeru u Krista i vjernost Katoličkoj crkvi povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskoga naroda i hrvatskih obitelji.

Letak          Knjižica

izazov_ocinstva_naslovnica.jpg
izazov_majcinstva_2017.jpg
wmof2018-web-button.png